Kako izveste, kateri model strešnega okna VELUX imate?

Vsa strešna okna VELUX, izdelana po letu 1968, imajo oznako, ki navaja natančne informacije o oknu in je nameščena na zgornji strani okenskega krila za prezračevalno loputo.

1. Model
2. Velikost
3. Različica
4. Proizvodna koda

Vzdrževanje lesa

Les je osnovno obdelan in končno premazan v tovarni, čistite pa ga lahko z navadnimi gospodinjskimi čistili. Dodatno ga je treba pobrusiti in prelakirati najmanj vsaka štiri leta ali po potrebi. Okna, ki so izpostavljena veliki vročini, močni sončni svetlobi in/ali vlažnosti (na primer v kuhinji ali kopalnici) je treba vzdrževati pogosteje.

Vzdrževanje površine: Odstranite površinsko obdelavo (lak ali barvo). Poskrbite, da je površina čista in suha ter les obdelajte s temeljnim premazom. Ko se posuši, nanesite premaz akrilnega laka/barve na vodni osnovi (vedno upoštevajte navodila proizvajalca). Na enak način obdelajte prizadeta območja, če je poškodovan lak/barva. 

Ko obdelate les, je pomembno, da prekrijete tesnila, da preprečite prenos laka/barve na tesnila, saj postanejo zato tesnila trda/toga in se pokvari njihov učinek.

Čiščenje stekla

Za čiščenje zunanjega stekla zavrtite krilo za 180 stopinj. Krilo pritrdite tako, da zataknete zatič na dnu stranskega okvirja. Steklo očistite z mehko in čisto krpo, ki ne pušča vlaken. Za čiščenje okna ponavadi zadošča čista voda. Uporabite lahko tudi navadna neabrazivna gospodinjska čistila.

  • Izogibajte se stiku silikona s steklom 
  • Ne uporabljajte izdelkov za čiščenje, ki vsebujejo abrazivne delce 
  • Za čiščenje stekla ne uporabljajte kemikalij 
  • Pazite, da se stekla ne dotaknete z ostrimi ali abrazivnimi predmeti, vključno z nakitom 
  • Nikoli ne poskušajte očistiti umazanije s stekla, če je prej ne zmočite z vodo 
  • Če v bližini stekla potekajo dela, zaščitite steklo s čisto folijo iz umetne mase, ki preprečuje pljuskanje in madeže zaradi agresivnih ter abrazivnih snovi 

Čiščenje zračnega filtra

Čiščenje obrob

Z obrob okoli okna najmanj enkrat letno odstranite liste in drugo umazanijo, da lahko deževnica prosto odteka.

Sneg in led

V območjih z dolgotrajnimi hladnimi obdobji z močnim sneženjem, se lahko na oknu nakopičijo precejšnje količine snega in ledu, strešno okno VELUX pa se lahko za dolgo časa prekrije s snegom ter ledom. 

Ko se temperatura dvigne, bo okno pogosto eno od prvih mest, kjer se začneta sneg in led taliti.

Pomembno je, da se prepričate, da lahko voda vedno odteka s strehe in okoliških žlebov.

Kondenzacija

kondenz