Poglejte si 10 korakov do energijsko učinkovite mansarde 

Za prijetno mansardo je potrebno slediti navodilom.


10 
korakov do energijsko učinkovite mansarde
 • Velikost potrebnih okenskih odprtin

  Količina svetlobe, ki jo v posameznem prostoru potrebujete, je odvisna od njegove namembnosti. Za bivalne prostore, kot so kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, potrebujete po slovenskih predpisih vsaj 20% okenskih površin glede na tloris prostora. Pri tem pa ne smete pozabiti, da nekateri prostori, kot na primer otroške sobe, potrebujejo več svetlobe, saj otroci v njih preživijo veliko časa.

  Strešno okno je že po svoji legi obrnjeno naravnost k izvoru svetlobe. Vertikalna okna v frčadi pa zaradi konstrukcije frčade dovajajo v prostor veliko manj svetlobe. Pri enako veliki stekleni površini je prostor s strešnim oknom vsaj 30 % bolje osvetljen. Izdelava frčade zahteva gradbeno dovoljenje, celoten poseg pa je vsaj trikrat dražji od vgradnje strešnih oken.

  Osvetlitev
  Osvetlitev
 • Razporeditev strešnih oken

  Okna, ki so obrnjena na jug in zahod, zajamejo največ toplotne energije. Več kot je oken, več toplote pride v prostor. Jeseni in spomladi lahko na ta način ogrevamo prostore brez dodatnih grelnih teles. Pozimi pa nam je ta energija samo še dodatek na ostalo ogrevanje.

  Kot vsa okna tudi strešna okna nudijo največ svetlobe tik ob oknu. Primer, ko je skupna površina 4 oken enaka površini enega okna: eno okno zadovoljivo osvetli 46% prostora, medtem ko štiri okna zadovoljivo osvetljijo 65% prostora.

  Razporeditev
  Razporeditev
 • Ustrezne velikosti strešnih oken

  Dolžina strešnih oken

  Za dobro počutje v prostoru morajo, tako kot vertikalna okna, tudi strešna okna zagotoviti sedeči osebi vidni stik z okolico. To pomeni, da mora biti spodnji rob okna vgrajen na višini od 90 do 110 cm od tal. Za udobno odpiranje pa mora biti ročica za odpiranje med 190 in 210 cm od tal.

  Dolžina

  Širina strešnih oken

  Širino strešnih oken določa razdalja med špirovci. Po potrebi se razdalja med špirovci prilagodi s pomočjo menjalnika. Za več svetlobe je optimalno kombiniranje več oken skupaj. Tako bo prostor dovolj svetel in atraktiven. 

  Širina
 • Načini odpiranja strešnih oken

  Klasično odpiranje

  Najprimernejši način odpiranja strešnih oken je ročica na zgornji strani strešnega okna. Le-ta omogoča vgradnjo dovolj dolgega okna, ki zagotavlja razgled na okolico, pod okno pa lahko postavite pohištvo. Za odpiranje in zapiranje okna z ročico zgoraj tako ni potrebno sklanjanje, za višje vgrajena okna pa so na voljo palice ali električno odpiranje.

  Klasično odpiranje
  Klasično odpiranje

  Panoramsko odpiranje

  Strešna okna s kljuko spodaj se odpirajo po celotni dolžini in omogočajo panoramski razgled. Pod takšno okno ni praktično postaviti pohištva, saj ne boste dosegli kljuke. Panoramska strešna okna so primerna za strehe z nižjim naklonom, višina vgradnje spodnjega roba pa naj bo od 110 do 150 cm. V kolikor je to okno vgrajeno previsoko, je kljuka na spodnji strani neuporabna.

  Panoramska strešna okna

  Kateri model strešnih oken je bolj primeren za vas?

 • Material za strešna okna
  Plastificirano strešno okno

  Lesena strešna okna oblita z belim poliuretanom ne potrebujejo vzdrževanja. Lepljena lesena sredica zagotavlja trdnost, ki je na strehi zelo pomembna, hkrati pa poliuretan ne potrebuje vzdrževanja oziroma lakiranja.

  white painted

  Lesena strešna okna, impregnirana in končno lakirana z belim lakom na vodni osnovi. Pogostost naknadnega vzdrževanja je odvisna od izpostavljenosti okna soncu in vlagi.


  leseno

  Strešna okna VELUX so narejena iz lepljencev bora. Vsa lesena strešna okna VELUX so impregnirana in končno lakirana z brezbarvnim lakom na vodni osnovi. Pogostost naknadnega vzdrževanja je odvisna od izpostavljenosti okna soncu in vlagi.

  zunanje

  Z zunanje strani so vsa okna zaščitena z aluminijem v temno sivi barvi. Po naročilu je večino oken možno dobiti v izvedbi z bakrom ali cinkom. Kvaliteta materiala vam zagotavlja zanesljivost in dolgoročnost.

 • Zasteklitev

  Na voljo so različne vrste zasteklitev. Za otroške sobe priporočamo lepljeno notranje steklo. Safety Plus zasteklitev s kaljenim zunanjim in lepljenim notranjim steklom na strešnih oknih poveča varnost, ker preprečuje, da bi se steklo, ob morebitnem razbitju, razletelo po prostoru. Okno z lepljenim notranjim steklom ima tudi izboljšano zvočno izolativnost.

  Energija

  Seštevek toplotnih dobitkov (odvisno od vrednosti g, U, Eref). Strešno okno ima, v primerjavi s streho, zaradi toplotnih dobitkov, na splošno pozitivno energijsko bilanco in tako z izkoriščanjem obnovljivih virov prihranite pri stroških za ogrevanje.

  Zasteklitev
 • Vgradnja strešnih oken

  Vodotesnost

  Pri vgradnji strešnih oken je pomemben vsak najmanjši detajl. Za vodotesen spoj med kritino, strešno konstrukcijo in oknom so potrebne obrobe. Tip obrobe je odvisen od vrste strešne kritine in posamezne ali skupinske vgradnje strešnih oken. Pri vgradnji je potrebno priključiti tudi sekundarno kritino na strešno okno. Pri boljših proizvajalcih strešnih oken je to rešeno s paketom imenovanim sekundarni priklop.

  Toplotna izolativnost

  Smo v času, ko je potrebno razmišljati o prihrankih energije na vsakem koraku. Da bi se zagotovila učinkovita toplotna izolativnost enakomerno okoli celega okna, je v zunanjem vgradnem setu tudi izolacijski okvir.


  Vgradnja
 • Notranja obdelava okrog strešnih oken

  Prvo pravilo pri izdelavi notranjih oblog je: spodnja obloga naj bo vertikalna, zgornja pa horizontalna.  Tako svetlobi zagotovite največji vpadni kot in kar je še pomembneje, omogočite nemoten pretok zraka tik ob oknu. Drugo pravilo je, da pod okno postavite grelno telo – radiator. S tem omogočite pretok toplega zraka do okna.

  Obloge
  Notranje obloge
 • Senčila za strešna okna

  S pravilno uporabo senčil boste poleti zmajšali vdor toplote v stanovanje, pozimi pa preprečili njeno izgubo. Senčila pomagajo dnevno regulirati svetlobo in toploto, s čimer lahko dosežete natanko tako raven bivanja, kot želite.

  Kombinacija zunanje rolete in notranjega siesta senčila izboljša izolativnost v zimskem času za kar 31%!

  Sencila

  Notranja senčila

  So namenjena dekoraciji, zaščiti pred svetlobo in dodatni toplotni izolaciji. Za otroške sobe je zelo primerno siesta senčilo, ki popolnoma zatemni prostor tudi v najmočnejšem soncu in izboljša izolativnost do 20%.

  Zunanja senčila

  Preprečujejo, da bi sonce skozi steklo, še dodatno segrevalo prostor. Zunanje mrežasto senčilo na primer zaustavi do 73% sončne toplote.

  Zunanja roleta

  Popolna zaščita proti sončni toploti in svetlobi, zagotavlja zasebnost in zmanjšuje hrup ter, kar je še pomembneje, ščiti strešno okno pred različnimi vremenskimi vplivi. Roleta zaustavi sončno toploto do 90% in izboljša izolativnost do 16%.

 • Elektro oprema

  Večina strešnih oken in senčil VELUX je dobavljivih tudi v elektrificirani izvedbi. To pomeni, da lahko strešno okno odpirate in zapirate z daljinskim upravljalcem. Še več, lahko si sami programirate čas odpiranja in zapiranja strešnega okna ali senčila. V primeru dežja senzor za dež zazna kapljice in avtomatsko zapre okno. Elektrifikacija oken je možna tudi naknadno. Senčila so na voljo tudi na solarni pogon, kjer ne potrebujete kabla do okna. Z uporabo sistema VELUX ACTIVE lahko celo uravnavate notranjo klimo glede na letni čas, zunanjo temperaturo in količino sončnega sevanja.

  Prezračevanje

  Poleg zadostne dnevne svetlobe je svež zrak predpogoj za zdravo bivalno okolje. Učinkovito in hitro naravno prezračevanje prostorov omogočajo okna postavljena na različnih višinah, s čimer se ustvari efekt dimnika.

  DALJINSKO UPRAVLJANJE