Kaj lahko storim?


Obstajajo številni načini, kako dom napolniti z boljšim zrakom in več dnevne svetlobe. Nekateri načini so hitri in preprosti, drugi pa zahtevajo več časa, vendar bodo zagotovili zanesljive in dolgoročne prednosti.


1.


Prezračite z več kot enim oknom

Zrak v notranjih prostorih sestavljajo plini, delci, biološki odpadki in vodni hlapi, ki predstavljajo potencialno tveganje za zdravje. Priporoča se, da svoj dom prezračite trikrat do štirikrat na dan po vsaj 10 minut, pri čemer naj bo odprto več kot eno okno. Prezračite tudi spalnico, in sicer pred spanjem in zjutraj, ko vstanete.

2.


Sledite (naravni) svetlobi

Premaknite jedilno ali pisalno mizo bližje oknu. Umetna svetloba ne more nadomestiti pozitivnih učinkov sončne svetlobe, ki je naravni antidepresiv. Svoj dom in delovno mesto osvetlite s čim več dnevne svetlobe. Obstaja veliko znanstvenih dokazov, ki povezujejo dnevno svetlobo z boljšim zdravjem in večjo kakovostjo življenja, npr. boljše počutje, manj izčrpanosti in manj utrujene oči.

3.


Ujemite ritem

Naše telo je lahko usklajeno s 24-urnim ritmom spanja, dela in prostega časa samo ob ustrezni izpostavljenosti svetlobi in temi. Če je mogoče, naj bodo spalnice ter zlasti sobe otrok in  najstnikov, pri katerih je biološka ura zamaknjena in zjutraj težko vstanejo, obrnjene na vzhod proti jutranjemu soncu. Poleg tega poskrbite, da zavese ali notranja senčila ponoči čim bolje preprečujejo vstop svetlobe.

4.


Pojdite na sprehod

Večina znanstvenikov se strinja, da sta dve uri izpostavljenosti dnevni svetlobi na dan odličen način za izboljšanje duševnega počutja. Bodite na prostem, kadar je mogoče, in si prizadevajte, da si redno pretegnete noge.

5.


Očistite in prezračite preproge

… oziroma najbolje, da jih kar zavržete. Debele preproge in pohištvo, kot so stare zofe, so meka za pršice in bakterije.

6.


Omejite količino vlage

65 % vseh Evropejcev vsaj enkrat tedensko oblačila suši v zaprtih prostorih, vendar oblačila oddajajo vlago, ki lahko povzroči nastanek škodljive plesni in vlago v domu, zato je bolje, da oblačila sušite drugje, če je to mogoče. Če nimate možnosti sušenja na prostem, v bližini oblačil, ki se sušijo, odprite okno, da se na ta način odstrani nekaj odvečne vlage. Zaradi enakega razloga poskrbite tudi za ustrezno prezračevanje kopalnice. Družina s štirimi člani vsak dan s svojimi opravili notranjemu zraku doda kar 10 litrov vode.

7.


Opustite kajenje in zmanjšajte uporabo sveč

Kajenje in sveče še posebej slabo vplivajo na notranjo klimo. Na Danskem na primer 76 % škodljivih delcev v domu nastane zaradi stanovalcev.

8.


Izklopite naprave

Električne naprave, kot so trdi diski v televiziji in računalniku, oddajajo kemične spojine, ki slabšajo notranjo klimo.

9.


Izogibajte se kemikalijam

V večini čistilnih sredstev so kemikalije, ki so lahko nevarne. Kjer koli je mogoče, uporabljajte krpe iz mikrovlaken in naravne materiale, npr. alkoholni kis in naribano milo. V spletu lahko najdete ogromno nasvetov, kako dom očistiti brez kemikalij.

10.


Plastika ni vedno nekaj odličnega

Plastika lahko pri segrevanju oddaja strupene hlape. Če imate otroke, poskrbite, da njihove plastične igrače ne bodo neposredno izpostavljene soncu. Če imate talno gretje, plastičnih predmetov tudi ne puščajte na tleh. V skladu z uredbami EU morate zavreči vse plastične igrače, izdelane pred 2007, saj je bilo ugotovljeno, da vsebujejo nekatere prepovedane kemikalije. Če imate dovolj prostora, lahko otroka spodbudite, da se igra v drugih sobah in ne v svoji. Tako boste zmanjšali količino delcev v zraku, ki bi bili lahko škodljivi.

POGLED NA ŠIRŠO SLIKO

Poleg novih vsakodnevnih navad je pomembno tudi, da izkoristite priložnosti za korenite spremembe notranje klime v svojem domu. V zaprtih prostorih preživimo 90 % svojega časa, od česar ga dve tretjini preživimo v svojem domu, zato je to pravo mesto za začetek uvajanja sprememb za izboljšanje življenja v zaprtih prostorih.

 

IZBOLJŠANJE OBSTOJEČEGA PROSTORA

Premislite, kako lahko v notranje prostore vnesete nekaj zunanjega okolja. Ker nas večina živi v mestnem okolju, smo se do neke mere oddaljili od narave. Notranje okolje lahko izboljšate že s tako majhnim korakom, kot je nekaj lončnic, saj so rastline znane po tem, da čistijo zrak. Poleg tega razmislite, kako bi lahko dosegli boljši pogled na zunanje okolje s pametno uporabo oken in vrat.

USTREZNA RAZŠIRITEV BIVALNEGA PROSTORA

Kakovost bivanja v zaprtih prostorih lahko izboljšate tako, da svoj dom razširite z dodatnimi kvadratnimi metri. Razmislite o prenovi podstrešja ali prizidku in dajte prednost rešitvam, ki zagotavljajo svež zrak in dnevno svetlobo.

SELITEV

Ko iščete nov dom, upoštevajte, da imajo lahko starejše nepremičnine težave, ki vplivajo na notranjo klimo. Preverite na primer, ali je vsa okna mogoče v celoti odpreti in ali so v ustreznem stanju, zlasti v kuhinji in kopalnici. Pri prenovi izberite svetlejše odtenke barve. Tako v svojem domu ustvarite zrcalne površine, ki bolje odsevajo svetlobo.


ZASKRBLJUJOČA DEJSTVA O GENERACIJI ZAPRTIH PROSTOROV

90 % časa preživimo v zaprtih prostorih, v katerih ni dovolj dnevne svetlobe ali svežega zraka. O tem sploh ne razmišljamo več, vendar so znanstveniki ugotovili, da lahko škoduje našemu zdravju in dobremu počutju.

ZARADI POMANJKANJA DNEVNE SVETLOBE JE ŽALOSTNIH 15 % LJUDI

Moči dnevne svetlobe ni mogoče umetno poustvariti. Sončno svetlobo potrebujemo, da se počutimo dobro in polni energije.