ZRAK V ZAPRTIH PROSTORIH – NI TO, KAR MISLITE, DA JE


Zrak v zaprtih prostorih je lahko do petkrat bolj onesnažen kot zrak na prostem. Bivanje v prostorih s slabim zrakom lahko povzroči težave s telesnim zdravjem: srbeče oči, glavobole in težave s spanjem, pa vse do astme in alergij.


Zrak v zaprtih prostorih je onesnažen zaradi različnih dejavnikov. Gre za vse od presežka CO2 do delcev hrane zaradi kuhanja, dlak hišnih ljubljenčkov ter vlage zaradi kopanja, prhanja in pranja. 65 % vseh Evropejcev vsaj enkrat tedensko suši oblačila v zaprtih prostorih, zaradi česar nastaja vlaga, in povprečna družina vsak dan ustvari približno deset litrov tekočine. Raziskave so prav tako pokazale, da so otroške sobe običajno najbolj onesnažen prostor v domu. V 45 % otroških sob so znatno previsoke ravni CO2 zaradi nezadostnega prezračevanja.

SIMPTOMI

Če imate stalne telesne simptome, kot so kihanje, nahod, rdeče oči in glavoboli, ki so manj opazni, ko niste doma, je vzrok lahko slaba notranja klima. Zaradi opravil, kot so kuhanje, čiščenje in kopanje, je zrak v notranjih prostorih bolj vlažen, kar lahko prispeva k nastanku plesni, ki povzroča zdravstvene težave. Več kot je aktivnosti v prostoru, več je dviganja in kroženja prahu in drugih delcev.

REŠITVE

Prvi korak k izboljšanju kakovosti zraka v zaprtih prostorih je, da sprejmete razsežnost težave in jo razumete. Tako boste bolj motivirani, da si zapomnite te preproste korake za čistejši zrak.

1.


Prezračite z več kot enim oknom

Zrak v notranjih prostorih sestavljajo plini, delci, biološki odpadki in vodni hlapi, ki predstavljajo potencialno tveganje za zdravje. Priporoča se, da svoj dom prezračite trikrat do štirikrat na dan po vsaj 10 minut, pri čemer naj bo odprto več kot eno okno. Prezračite tudi spalnico, in sicer pred spanjem in zjutraj, ko vstanete.

2.


Očistite in prezračite preproge

… oziroma najbolje, da jih kar zavržete. Debele preproge in pohištvo, kot so stare zofe, so raj za pršice in bakterije.

3.


Omejite količino vlage

Če je mogoče, oblačil ne sušite v notranjih prostorih. Pri tem se ustvari vlaga, kar lahko povzroči nastanek plesni, ki je škodljiva za zdravje. Zaradi enakega razloga poskrbite tudi za ustrezno prezračevanje kopalnice. Če nimate možnosti sušenja na prostem, v bližini oblačil, ki se sušijo, odprite okno, da se na ta način odstrani nekaj odvečne vlage.

POGLED NA ŠIRŠO SLIKO

Poleg novih vsakodnevnih navad je pomembno tudi, da izkoristite priložnosti za korenite spremembe notranje klime v svojem domu. V zaprtih prostorih preživimo 90 % svojega časa, od česar ga dve tretjini preživimo v svojem domu, zato je to pravo mesto za začetek uvajanja sprememb za izboljšanje življenja v zaprtih prostorih.

 

Izboljšanje obstoječega prostora

Premislite, kako lahko v notranje prostore vnesete nekaj zunanjega okolja. Ker nas večina živi v mestnem okolju, smo se do neke mere oddaljili od narave. Notranje okolje lahko izboljšate že s tako majhnim korakom, kot je nekaj lončnic, saj so rastline znane po tem, da čistijo zrak. Poleg tega razmislite, kako bi lahko dosegli boljši pogled na zunanje okolje s pametno uporabo oken in vrat.

Ustrezna razširitev bivalnega prostora

Kakovost bivanja v zaprtih prostorih lahko izboljšate tako, da svoj dom razširite z dodatnimi kvadratnimi metri. Razmislite o prenovi podstrešja ali prizidku in dajte prednost rešitvam, ki zagotavljajo svež zrak in dnevno svetlobo.

Selitev

Ko iščete nov dom, upoštevajte, da imajo lahko starejše nepremičnine težave, ki vplivajo na notranjo klimo. Preverite na primer, ali je vsa okna mogoče v celoti odpreti in ali so v ustreznem stanju, zlasti v kuhinji in kopalnici. Pri prenovi izberite svetlejše odtenke barve. Tako v svojem domu ustvarite zrcalne površine, ki bolje odsevajo svetlobo.


BIVANJE V DOMOVIH
Z VLAGO IN PLESNIJO POVEČA
TVEGANJE ZA ASTMO DO 40 %

Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko povzroči respiratorne težave in alergije ali jih poslabša.

KAJ LAHKO STORIM?

Obstajajo številni načini, kako dom napolniti s svežim zrakom in več dnevne svetlobe. Nekateri načini so hitri in preprosti, drugi pa zahtevajo več časa, vendar bodo zagotovili zanesljive in dolgoročne prednosti.