{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Josefine Wikholm in Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Lyckefors Arkitekter je arhitekturna pisarna, ki sta jo leta 2011 ustanovila Per Bornstein in Andreas Lyckefors. S tretjim partnerjem Johanom Olssonom in 24 zaposlenimi v Göteborgu in Stockholmu Hitro je zrasla v eno najbolj inovativnih pisarn na Švedskem.

Čeprav se večkrat nagrajena pisarna ukvarja s širokim naborom vsebin in pristopom do njih, je večini projektov skupna ena tematika: prizemljen, spoštljiv odnos do materiala in razmerja med hišo ter okoliško pokrajino.

Manjša koča Granholmen, ki jo je Andreas Lyckefors zgradil skupaj z Josefine Wikholm za svojo družino, je odličen primer tega odnosa.

Racionalne oblikovane odločitve so privedle do majhnega kosa lesene poezije sredi pravljične pokrajine.

Do oddaljene koče na majhnem otoku je mogoče priti le s čolnom, vendar je koča postala splošno znana zradi številnih člankov objavljenih na različnih arhitekturnih platformah in revijah.

Novogradnja s strešnimi okni VELUX - počitniška koča v kraju Luleå
Arhitektura: Josefine Wikholm in Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Andreas Lyckefors

Arhitekt pri Bornstein Lyckefors Arkitekter

Moja najljubša lastnost koče je prisotnost zunanjosti. Vedno imaš vtis, da si v naravi, čeprav si v hiši. Razgled se odpira v vse smeri, ne le proti horizontu, ampak tudi navzgor: tako lahko iz dnevne sobe hkrati vidite ocean in nebo.

Arhitektura: Josefine Wikholm in Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Majhen gabarit nudi prostor za veliko drobnih stvari, ki jih potrebujemo za umik ob vikendih. V pritličju se nahaja velika miza, kuhinja, udoben dnevni prostor in dovolj postelj za veliko veselo družbo ter postelja za goste. Odprt prostor s pogradi in nišami na podstrešju, simetrično skrit pod streho, vodi v veliko glavno spalnico.

Ker se koča uporablja samo v toplejšem delu leta, so sanitarije tradicionalno dostopne le od zunaj.

Grafika

Arhitektura: Josefine Wikholm in Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Majhen prostor postane še bogatejši zaradi svetlobe, ki prihaja iz različnih smeri. Na Švedskem traja prehod dneva v noč ure in ure. Svetloba vnaša v sobo čez dan različne slike: po stenah se premikajo sence, barve dobijo svoj izraz - v tej majhni koči se veliko dogaja. Arhitekturo lahko primerjamo s fotografijo: oboje bazira na svetlobi, slika se pojavi z dodajanjem odprtin.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Elektrificirano strešno okno VELUX INTEGRA® GGU
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Počitniška hiša
Kraj: Kallaxön, Luleå, Švedska
Arhitektura: Josefine Wikholm in Andreas Lyckefors
Površina:  40 m2
Leto:  2017
Fotografije: Carl Axel Bejre