{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Obrobja številnih britanskih vasi so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, zaradi sprememb urbanističnega načrtovanja, hitro rasla, kar je pripeljalo do velikega števila dobrih parcel z zastarelimi, večinoma enonadstropnimi stavbami, ki so v zadnjih nekaj letih vstopile na trg.

Takšen je bil primer s strankami podjetja Charlie Luxton Design, ki so se na biro obrnile po nakupu zemljišča v Cotswoldsu, kjer so si zamislile gradnjo povsem nove hiše. Toda Charlie Luxton jih je v skladu s svojim prepričanjem, da mora biti arhitektura okolju prijazna prepričal, naj uporabijo vsaj obstoječe temelje.

Čeprav stavba zapeljuje s svojo neposredno lepoto, Charlie Luxton v odgovore na vprašanja o načrtovanju izpostavlja zmanjševanje emisij ogljika in naravno prezračevanje.

Ena bistvenih točk pri preprečevanju pregrevanja, je dobra topotna izolacija strehe. Dobro izolirana pločevinasta streha v Lamorni ne prepušča toplote v strukturo hiše.

Fascinanten vpogled v strategije načrtovanja Charlieja Luxtona o tem, kako graditi ekološko ozaveščeno, najdete na spletni strani biroja. Čeprav je besedilo napisano nezahtevno, je polno natančnih informacij, ki bodo razsvetlile tako arhitekte kot bodoče stranke.

Projekt nove gradnje, ki prikazuje strešna okna VELUX - podeželska hiša v kraju Oxfordshire
Arhitektura: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Charlie Luxton

Arhitekt pri Charlie Luxton Design

Svetloba prihaja v hišo iz vseh smeri. Je ključna, ne glede na to ali zgradbo načrtuješ iz nič ali jo samo preurejaš. Dobra naravna osvetlitev lahko sobo izboljša, kot tudi uniči. Arhitekturo razumem kot slikanje s svetlobo in ustvarjanje kontrastov.

Arhitektura: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

"Tu smo uporabili avtomatizirano različico okna INTEGRA. Delujejo dobro in so zanesljiva, zato so pogosto del naših projektov. Nisem za to, da si življenje olajšamo samo za lastno udobje, toda nekateri se morda ne zavedajo dovolj dobro kako uravnavati notranjo klimo, zato vam pomaga tehnologija v obliki avtomatsko krmiljenega strešnega okna. Super je, če ga lahko uporabimo tako za zmanjšanje porabe energije, kot tudi za izboljšanje življenjskih razmer. Sem za inteligentno podporo, ki ne pomeni odklopa od narave ali prepuščanje nadzora. Pomembno je, da lahko zjutraj sam odpreš okno in poslušaš petje ptic," razlaga Charlie Luxton.

Grafika

Arhitektura: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Dodano nadstropje v vzhodnem krilu hiše vključuje dve veliki spalnici, garderobno sobo in dve lastni kopalnici.

Številna okna VELUX razsvetlijo prostore, manjše sobe pa so v celoti odvisne od njih.

Odprtina nad stopniščem v pritličje dovaja zenitalno svetlobo.

Zaradi posebne oblike strehe, vstopa svetloba v prostorno in udobno kuhinjo iz vseh smeri.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu

Strešna okna VELUX (GGU)
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt:  Enodružinska hiša
Kraj: Oxfordshire, Velika Britanija
Arhitektura:  Charlie Luxton Design
Leto: 2017-2018
Fotografije: Ed RS Aves