{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitektura: FIER architecten, Nijkerk

"Gildenhof" je edinstven. Dejansko je to prvi projekt v provinci Flevoland s hišami, ki ustvarjajo toliko energije, kot jo porabijo njihovi stanovalci. Pobudnik projekta je IJsselland Ontwikkeling. Kot pri prejšnjih projektih je razvijalec nepremičnin tesno sodeloval z arhitekti v biroju FIER in podjetju Bouwbedrijf De Bruin-Putten. Na koncu so se odločili, da bodo zgradili 29 energetsko nevtralnih hiš z izklicno ceno 169.000 evrov. Energijsko nevtralno pomeni, da hiše proizvedejo vsaj toliko energije, kot jo vzorčna družina potrebuje za običajno rabo.

Fotovoltaični paneli so temeljna komponenta številnih energijsko samozadostnih hiš.

Enako velja za 29 nepremičnin v "Gildenhofu", novem stanovanjskem naselju v Drontenu. Vsaka hiša ima 23 sončnih panelov. Ti so bistveni za oskrbo z energijo, vendar predstavljajo velik izziv pri zagotavljanju zadostne dnevne svetlobe prostorom, ki se nahajajo pod poševno streho. Gradbena ekipa, odgovorna za projekt Gildenhof, se je v iskanju odgovora obrnila na podjetje VELUX. Skupaj so oblikovali primerno rešitev z uporabo strešnih oken, ki so brezhibno umeščeni med sončne panele integrirane v streho, da bi zagotovili optimalno
dnevno svetlobo.

Vrstne hiše v Drontenu - Arhitekt: FIER architecten, NijkerkArhitekt: FIER architecten, Nijkerk

Thom Grevengoed

Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

Prav tako me je navdušil način, kako je podjetje VELUX na svoja strešna okna vgradilo varnostne ključavnice, v skladu z zakonodajo. Rezultat je izjemen. Menim, da streha ne bi mogla biti bolj všečna.

Arhitektura: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

Med drugim je to pomenilo, da smo morali zgraditi zrakotesno stavbo. V fazi priprave je potrebno temeljito pretehtati ključne podrobnosti, kot je tesnost strešnih oken in to tekom celotnega postopka tudi preizkusiti." Thom Grevengoed, Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

"Pri gradnji energijsko samozadostnih hiš se morajo vsi udeleženci zavedati cilja in prizadevati k ustrezni izvedbi, da se lahko na koncu doseže željen izdelek. Svetovalec za izvedbo Breman Hasselt je bil ravno zaradi tega neposredno vključen v projekt. Pri tradicionalnih gradbenih projektih se dela korak za korakom. Najprej svoje delo opravi arhitekt, sledi mu svetovalec in nato izvajalsko podjetje itd. Sama vgradnja je, tako rekoč, nekakšen dodatek. Pri energijsko samozadostni gradnji pa stavbni ovoj in zahteve glede vgradnje vplivajo na načrtovanje in vse mora biti s tem povezano."

Grafika

Arhitektura: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

Strešna okna so bila pri zasnovi ključnega pomena. Zagotavljati morajo zadostno dnevno osvetlitev, biti morajo brezhibno integrirana v strešni sistem s sončnimi paneli, morajo biti zrakotesna, estetsko privlačna in prav tako morajo odgovarjati zakonsko zahtevani oznaki "Varna stanovanja“. Dve strešni okni na hišo zagotavljata potrebno dnevno svetlobo v prostorih, neposredno pod streho.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu

Strešna okna VELUX (GGU)
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Vrstne hiše
Kraj: Dronten, Nizozemska
Arhitektura: FIER architecten, Nijkerk
Svetovalec pri izvedbi: Breman Hasselt 
Fotografije: Kasia Jackowska