Projekt nove gradnje s strešnimi okni VELUX - zgodovinska stavba v bližini Essna
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Dortmannhof je izjemna zgradba. Nahaja se na območju znamenitega kompleksa Zeche Zollverein, ki je znano po svoji kulturni vlogi in izjemni sodobni arhitekturi, čeprav je bila leta 1791 zgrajena za bivanje in v kmetijske namene.

Je ena redkih stavb te vrste, ki pod eno streho združuje stanovanje in hlev ter ju povezuje z osrednjim vhodom.

Glasbenika sta se zaljubila v stavbo, ko sta iskala prostor za bivanje, igranje glasbe in sprejem gostov ter se odločila, da bosta tukaj izpolnila svoje sanje o hiši. Naloga ni bila lahka, saj celoten kompleks stoji na območju s strogimi zakoni o zaščiti.

Iskanje inovativnih pisarn ju je pripeljalo do Sigurda Larsena, čigar projekt "Roofhouse" na Danskem, v katerem se je osredotočal samo na svetlobo od zgoraj, je bil mednarodno priznan in nagrajen.

Omejitve so bile veliko bolj zahtevne kot pri povprečnem projektu, saj sta morala volumen in pročelje stavbe ostati nedotaknjena. Meje dovoljenega so bile zelo toge, postopek, z veliko vpletenimi organi, pa je trajal dve leti.

Lokalni predpisi dovoljujejo le dodajanje dveh majhnih strešnih oken, brez zunanje izolacije in dodatnih odprtin.

Izziv je privedel do zelo inovativne rešitve, saj so arhitekti in naročnika prepoznali lepoto zgodovinske stavbe.

Projekt nove gradnje s strešnimi okni VELUX - zgodovinska stavba v bližini Essna
Arhitektura: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

Arhitekt pri Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Zgodovinska stavba je sestavljena iz več vhodov in notranjih povezav, ki so omogočile sočasno izvajanje različnih kmetijskih dejavnosti. Te značilnosti so ohranjene, kar dovoljuje, da družinsko življenje, ustvarjalnost in delo sobivajo v podobnem duhu.

Arhitektura: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Arhitekti niso izolirali celotne stavbe, temveč samo dele namenjene bivanju. Razlogi za to niso bili samo ekonomski in ekološki, temveč je ta rešitev omogočala tudi ohranitev starih in lepih struktur vidnih. Ker so ohranili originalna lepa tla iz temnega kamna, lahko hišo ogreva nekaj tradicionalnih grelcev.

Zahvaljujoč modernim oknom, je novi del pozimi toplejši od starega, medtem ko se skozi streho odvaja postan in vroč zrak. Položaj strešnih oken VELUX visoko na stavbi zagotavlja optimalno kroženje zraka.

Izkazalo se je, da so oblikovani sklopi popolna rešitev na vsa vprašanja. V glasbenih sobah niso bili potrebni dodatni akustični dodatki, saj nobene stene niso vzporedne.

Vprašanje požarne izolacije so rešili z dodajanjem ognjevarne obloge Fermacell na leseno konstrukcijo.

Grafika

Arhitektura: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Projekt je podoben miniaturni vasici znotraj zgodovinskega kompleksa. Dvorišča in terase med posameznimi volumni stavbe omogočajo številne poti med njimi, v toplejših mesecih pa povečajo bivalno površino.

Naročnika sta potrebovala glasbeno sobo s prostorom za majhno občinstvo, stanovanje in ločeno enoto za goste.

Ohranjena je bila labirintu podobna zasnova zgradbe, z vsemi bližnjicami. Hlev in kozolec so zamenjali osupljivi novi prostori, kljub temu pa so ohranili številne starodavne elemente, celo korita za hranjenje, ki so jih integrirali v stene.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Klasično strešno okno VELUX GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Leto: Dortmannof 1791, notranja preureditev končana 2020
Kraj: Essen, Nemčija
Arhitektura:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Berlin
Površina: 350 m2
Fotografije: Christian Flatscher