{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

V stanovanjskem kompleksu Stjørdal Active House izven norveškega mesta Trondheim se nahaja šest vrstnih hiš v dveh linijah z zunanjo teraso, obdanih z naravo. Les - eden glavnih materialov uporabljenih v teh hišah, ki ga na Norveškem uporabljajo kot gradbeni material že stoletja - je lokalnega izvora.

Vsaka mestna hiša ima površino 138 m2, porazdeljenih v dveh nadstropjih, na ozki, dolgi parceli. Čeprav globina omogoča ekonomično postavitev in prihranek energije, so strešna okna ključnega pomena za zagotavljanje dovolj svetlobe in zdrave notranje klime.

Vsaka enota s tremi spalnicami, priročno pralnico in prostorno teraso ponuja številne ugodnosti za družine različnih velikosti in z različnimi življenjskimi slogi. Osrednja točka hiše je velika kuhinja z jedilnico v zgornjem nadstropju. Tu strešna okna zagotavljajo dnevno svetlobo od zgoraj, fasadna okna pa nudijo čudovit pogled na fjord Trondheim. Tudi v dnevni sobi v pritličju so stanovalci deležni sončne svetlobe od zgoraj. Zahvaljujoč strešnim oknom so prostori svetli večji del dneva, s čimer se zmanjša potreba po umetni razsvetljavi.

Zdrave vrstne hiše v Stjørdalu s strešnimi okni VELUXArhitekt: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Torstein Nordby

pri Stjørdalu

Življenje v energetsko učinkoviti stavbi ni nujno zapleten ali drag izziv. Prav tako vam za to ni treba žrtvovati privlačne arhitekture ali kakovosti svežega zraka v zaprtih prostorih.

Arhitektura: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

V procesu načrtovanja je bil uporabljen program VELUX Daylight Visualizer za preverjanje in zagotavljanje optimalne dnevne osvetlitve. Prikazi osvetljenosti so bili pripravljeni za merjenje faktorja dnevne svetlobe - priznan kazalnik za oceno razpoložljive količine dnevne svetlobe v sobi.

Zahvaljujoč sodelovanju s podjetjem VELUX je bilo v idejni fazi uporabljeno orodje za načrtovanje svetlobe, ki je omogočilo prilagajanje tlorisov tako, da so prostori v pritličju dobili svetlobo preko strešnih oken nad odprtim stopniščem.

Grafika

Arhitektura: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Zdrave vrstne hiše imajo hibridno prezračevanje, ki zagotavlja odlično kakovost zraka v zaprtih prostorih skozi vse leto. Svež zrak se dovaja z naravnim prezračevanjem skozi strešna okna VELUX INTEGRA®. Strešna okna so lahko programirana za samodejno delovanje za potrebe naravnega prezračevanja, upravljana z daljinskim upravljalnikom. Naravno prezračevanje je kombinirano z uravnoteženim mehanskim prezračevalnim sistemom z rekuperacijo toplote, ki prihrani tako energijo kot denar.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
VELUX electric roofwindow GGU
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Zdrave vrstne hiše 
Kraj: Stjørdal, Norveška
Arhitektura: Ketill Skogholt
Investitor: Tore Lingaard A / S
Inženir: Grontmij
Leto: 2014
Fotografije: Anniken Z. Furunes