{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitektura: Benetti Grigolo Architetti

Paleta projektov Domenica Benettija in Massima Grigola pokriva široko področje: od stanovanjskih stavb do luksuznih komercialnih projektov; do javnih objektov, vključno s turistično infrastrukturo.

Zahvaljujoč njunemu projektu za golf klub Asiago sta spoznala svojo bodočo stranko, za katero sta leta 2015 zasnovala počitniško hišo. Naročnik si je zaželel kraj, kjer bi lahko vsa njegova družina preživljala čas skupaj. Zaljubil se je v naravo, ki obkroža to lokacijo in prostrane poglede na dolino Val d'Asso, zato se je odločil, da si bo tu postavil svoje počitniško gnezdo. 

Arhitekta sta obvladala izziv in ustvarila stavbo, ki se kljub velikim dimenzijam brez težav zlije v naravo. Okoliška infrastruktura, na primer garaža, je integrirana v pobočje in se jo zato ne dojema kot ločeno stavbo. Na lokaciji je tudi zelo malo tlakovanih površin.

Obširne raziskave arhitektov o ponovni interpretaciji tradicionalne arhitekture so privedle do pravokotne stavbe s poševno streho, oblečeno v surove macesnove deske in brez nepotrebne retro-dekoracije. Notranjost ni sledila tradicionalni tipologiji, saj so se želene velikosti prostorov in odnos do zunanjosti v sodobni počitniški hiši spremenili. Potreba po zaščiti pred vremenskimi razmerami spada v preteklost. Želja stranke po življenju v pokrajini in na soncu odraža sodoben odnos do narave.

Počitniška hiša v Roani s strešnimi okni VELUXArhitekti: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Domenico Benetti

Arhitekt pri Benetti Grigolo Architetti

Naročnik je razumel lepoto močne zenitalne svetlobe, ki osvetli sobo z najvišje točke in razsvetli površino stropa. Predlagal je celo več strešnih oken, a prostora preprosto ni bilo dovolj.

Arhitektura: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Les je v projektu vseprisoten v vseh oblikah: zunaj surov in pobeljen od sonca, znotraj naravno obarvan v barvi medu, v kontrastu s sivimi betonskimi stenami kopalnic in velikimi zasteklitvami ter barvitim, modernim pohištvom.

Hiša je zasnovana okoli velikega bivalnega prostora s pogledom na neokrnjeno panoramo. Velika soba z zastekljeno steno je zaradi pomika nazaj zaščitena pred pregrevanjem. Loža se razteza na teraso, ločeno od stavbnega volumna. Polno zastekljena fasada je zaščitena pred neposrednim soncem in uokvirja pokrajino kot slika, medtem ko strešna okna VELUX nad dvovišinskim prostorom kompenzirajo izgubo svetlobe zaradi globoke lože.

Prostor z dvojno višino omogoča pogled na spalni del in iz njega. Panoramsko stopnišče in vrsta manjših odprtin vzdolž severne fasade povezujejo vse tri etaže, kar omogoča dojemanje prostora kot enega.

Grafika

Arhitektura: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Šest spalnic - vse z lastno kopalnico in garderobno omaro - so funkcionalne in udobne, kot kontrast odprtemu dnevnemu prostoru. Tiste v zgornjem nadstropju, pod poševno streho, so osvetljene od zgoraj. Strešna okna v spalnicah so velika in vgrajena na višini, ki omogoča pogled proti dolini, manjše svetlobne odprtine v kopalnicah vgrajene višje, da zagotovijo zasebnost.

Panoramski pogled navzven je usmerjen v eno smer, medtem, ko so vse druge fasade zaprte v izogib vizualnemu stiku s sosedi.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Elektrificirano strešno okno VELUX INTEGRA® GGL
Podrobnosti o izdelku
Klasično strešno okno VELUX GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Počitniška hiša
Kraj: Roana, Italija 
Arhitektura: Benetti Grigolo Architetti
Leto: 2019
Fotografije: Andrea Seglani