{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitektura: j+e architectes

Skupina prijateljev, ki so skupaj študirali arhitekturo v Bretanji, se je odločila, da skupaj zgradijo hišo za tri družine. Med njimi sta bili družini Benjamina Jardela in Nicolasa Epaillarda, čigar biro j+e architectes je stavbo tudi zasnoval. Skupnost je našla in kupila tri sosednje parcele na obrobju mesteca Erdeven, namenjene trem enodružinskim hišam in pripravila projekt hiš, zanovanih drugače od običajnih.

Štiri enote s tremi stanovanji, skupnim prostorom in pisarno, so ločene s sončnimi rastlinjaki. Na vseh skupnih točkah, razen na zelenjavnem vrtu, je edina vegetacija divji travnik. Vsaka hiša ima svoj vrt z individualno zasnovano teraso.

Projekt naj bi bil inovativen v vseh pogledih, že od prvih skic. Okolju prijazna gradnja, z nizkimi emisijami ogljika, zgrajena samo iz lokalnih materialov, s pomočjo bodočih stanovalcev. "Les Pieds Vertes" je odgovor na nešteto novo zgrajenih enodružinskih hiš in ponavljajočo uporabo tradicionalnega izgleda.

Gradnja takšne hiše, je v fazi načrtovanja zahtevala veliko truda, saj predpisi na krajinsko zaščitenih območjih, v katerih leži tudi Erdeven, strogo določajo pravila o velikosti in uporabi materialov pri novogradnjah. Na srečo so lahko arhitekti j+e prepričali oblasti, da se bodo lesene skodle in zelene strehe ujemale s pokrajino, pa tudi z belimi stenami in keramičnimi strešniki, značilnimi za to regijo. Zaradi omejene višine stavbe in obveznega naklona strehe 45 stopinj, je bila gradnja dvonadstropne hiše možna le s strešnimi okni.

Skupnost stanovanj v Erdevenu s strešnimi okni VELUXArhitekt: j+e architectes; Fotografija: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

Arhitekt in solastnik hiše

V procesu načrtovanja smo se zavedali pomena prave količine dnevne svetlobe v vsaki sobi. Dnevni prostori se kopajo v soncu, strešna okna VELUX pa zagotavljajo zadostno količino dnevne svetlobe v spalnicah. To nam daje občutek konstantne povezanosti z okolico, sončna svetloba pa v celoti oživi našo arhitekturo.

Arhitektura: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Stanovanja združujejo prednosti tradicije in inovativnosti, od katerih vsaka od njih nudi različne prostorske izkušnje. Preproste stene iz ometa in naravni materiali uporabljeni za talne obloge, les ali linolej, prepuščajo stanovalcem, da dajo prostoru svojo osebno noto.

Vse štiri enote, tri stanovanja in pisarniški prostor, zajemajo dve etaži, od katerih je zgornja osvetljena z dnevno svetlobo samo preko strešnih oken VELUX. Lokalni arhitekt, ki je projekt odobril, je to rešitev videl kot edino možnost, ki dopušča dolgo, ravno tradicionalno obliko strehe.

Grafika

Arhitektura: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Hiša je razdeljena s tremi rastlinjaki, ki akumulirajo toploto sončnega sevanja in ga oddajajo v nočnem času. Dvojni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote in debelina izolacijskega sloja zagotavljajo v zaprtih prostorih optimalno klimo.

V celotni hiši velja pravilo recikliranja ali uporabe biološko razgradljivih materialov: za izolacijo so uporabili slamo in konopljo, zbrana deževnica namaka rastlinjake, lesene skodle na fasadi pa so ostale neobdelane.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Elektrificirano strešno okno VELUX INTEGRA® GGL
Podrobnosti o izdelku
Klasično strešno okno VELUX GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Skupnost stanovanj
Kraj: Erdeven, Francija 
Arhitektura: Benjamin Jardel & Nicolas Epaillard/J+e architectes
Leto: 2018
Fotografije: Antoine Mercusot/Franch Galivel