Novogradnja s strešnimi okni VELUX - knjižnica v Gundelsheimu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Gundelsheim, vas v nemški Zgornji Frankoniji, deli usodo številnih drugih majhnih naselij v regiji.

V zadnjih desetletjih je zaznati počasno propadanje zaradi odseljevanja prebivalstva v mesta, pomanjkanja delovnih mest in prisotnosti velikih trgovskih središč, ki uničujejo lokalno gospodarstvo.

Vlada je šele v zadnjih letih začela oživljati vasi s sredstvi in razvojnimi usmeritvami, hkrati pa so ljudje znova odkrili prednosti življenja na podeželju.

Novo knjižnico in kulturni center v Gundelsheimu so uredili s pomočjo dodeljenih sredstev, čigar koordinacijo je vodilo združenje lokalnih knjižnic.

Ideja za projekt se je pojavila v trenutku, ko sta arhitekta videla lokacijo in hišo, ki je stala samostojno, brez hleva in senika, kar bi bilo značilno za tipologijo kmetij na tem območju.

Struktura prednje fasade razkriva notranjost stavbe: majhna hišica prislonjena k daljši steni velikega volumna.

Obstoječa, prej samostojna kmečka hiša je bila skrbno prenovljena in je postala del stavbnega kompleksa. Dva volumna grajena iz lesa predstavljata novo lokalno knjižnico.

Novogradnja s strešnimi okni VELUX - knjižnica v Gundelsheimu
Arhitektura: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Stefan Schlicht in Christoph Lamprecht

Arhitekta pri Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt

Nismo želeli, da bi prostor pod poševno streho deloval kot temna gmota, ki visi nad knjižnico: z odprtinami tik pod slemenom smo v prostore zelo diskretno spustili sončno svetlobo. Ko vstopiš se vprašaš: Od kod prihaja ta čudovita svetloba?

Arhitektura: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Glavni prostor knjižnice je s svetlobo preplavljena dvorana s knjižnimi policami umeščenimi pod oba stavbna volumna.

Knjižne police stojijo na skritih kolesih, kar omogoča premikanje v skladišče, ko se pojavi potreba po velikem odprtem prostoru.

Za leseno fasado na severni strani je obsežna zasteklitev, vendar vir dnevne svetlobe v prostoru predstavljata dve liniji strešnih oken, ki se nahajata na vzhodni strani obeh streh, pod slemenom.

Grafika

Arhitektura: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

"Običajno je, da majhna lopa stoji znotraj hleva. Majhna hiša v veliki hiši, idealen kraj za shranjevanje orodja ali v našem projektu kot tehnične sobe in skladišče. Prostori v teh vstavljenih hišah so zaradi svoje velikosti zelo prijazni in udobni ter odlično služijo kot bralni prostor za otroke," pojasnjujeta Stefan Schlicht in Christoph Lamprecht.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Elektrificirano strešno okno VELUX INTEGRA® GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Lokalna knjižnica
Kraj: Gundelsheim, Nemčija
Naročnik: Občina Gundelheim
Arhitektura:  Schlicht Lamprecht Architekten, Schweinfurt
Leto: Natečaj 2016, gradnja 2018–2020
Površina: 320 m2
Fotografije: Stefan Meyer