{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitekt: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt

Ker vse večje število prebivalcev v mestih zahteva več stanovanj, so prenove za nastanitev novih prebivalcev ključnega pomena, hkrati pa se s tem izognemo neomejenemu širjenju urbaniziranega območja.

Številna podstrešja, zlasti v stavbah iz 50. do 70. let prejšnjega stoletja, so bila do nedavnega neprepoznan vir, zdaj pa iz njih nastajajo stanovanja. Potreba po zgoščevanju ustreza potrebam po prenovi in ustvarja odlično priložnost za načrtovanje.

Biro Babis C. Tekeolgou je prejel naročilo za obnovo treh blokov, vsak s 16 stopnišči, iz 30. let 20. stoletja, ki se nahajajo na severnem obrobju Hamburga. Strehe stavb so bile med 2. svetovno vojno uničene, med začasnimi popravili pa je bilo pod streho dodanih nekaj stanovanj, da bi zagotovili bivalni prostor v mestu, ki je zaradi bombardiranja imelo nekatere predele povsem uničene. Naloga je bila oblikovati najemniška stanovanja srednjega razreda na podstrešju in obnoviti spodnja nadstropja. V vsakem bloku je bilo dodanih dvanajst stanovanj v izmeri 75 kvadratnih metrov in osem studijev v polovični velikosti stanovanj.

Stanovanjski bloki v Hamburgu s strešnimi okni VELUXArhitekt: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Babis C. Tekeoglou

Arhitekt pri BCT Architekt

Glede na mojo specializacijo na področju prenove podstrešij, sem s podjetjem VELUX opravil že veliko projektov. Posebne oblike prostorov, v kombinaciji z dnevno svetlobo, ponujajo neverjetne možnosti oblikovanja.

Arhitektura: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Ker verjamejo v čar podstrešnih prostorov, so se v biroju Babis C. Tekeoglou odločili, da bodo ohranil prvotne lastnosti.

V vsakem stanovanju so zasnovali šest metrov dolgo frčado z balkonom pred njo. Strešna okna VELUX, postavljena na obeh straneh strehe, zagotavljajo ustrezno dnevno svetlobo tekom dneva in navzkrižno naravno prezračevanje. Udobne in prostorne sobe, s funkcionalno tlorisno razporeditvijo in obilico sončne svetlobe, so v sicer skromnih stanovanjih pravo razkošje.

Grafika

Arhitektura: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Arhitektovo sodelovanje s podjetjem VELUX pri projektu Lorichstrasse ni vključevalo le strešnih oken. VELUX je poskrbel za vizualizacije in analizo dnevne svetlobe ter podprl gradnjo s profesionalnimi monterji, ki so sestavili vzorčno stanovanje, v katerem so preizkušali široko paleto izdelkov.

Čeprav niso bile izvedene vse ideje prikazane pri vizualizacijah podjetja VELUX, je dialog navdihnil in pozitivno vplival na zasnovo projekta.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
VELUX strešna okna (GPU)
Podrobnosti o izdelku
VELUX electric roofwindow GGU
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Stanovanjski bloki
Kraj: Hamburg, Nemčija 
Arhitektura: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt, Hamburg 
Leto: 2019
Fotografije: VELUX