{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH

Zgodovina hiše je zanimiva. Med 2. svetovno vojno jo je zadela bomba in znova so jo zgradili z nižjo, nesimetrično streho, ki ni ustrezala strešni liniji sosednjih stavb. Leta 2008 je potreba po prenovi stare stavbe navdihnila očeta in sina, da sta študentsko raziskavo spremenila v projekt.

Načrtovana je bila nova simetrična streha, ki bi se ujemala z dvokapnicama levo in desno, kar je, z vpeljavo zasteklitve vzdolž celotne fasade, omogočilo tudi dvig stropa v spodnjih stanovanjih.

Gradnja na obstoječi hiši prinaša veliko omejitev, zlasti glede strukture in nosilnosti. Prezračevalni jaški morajo iti navzgor, prizidek pa mora stati na obstoječih nosilnih stenah. Ker je stavba sredi mesta, je bila nujna učinkovita montažna konstrukcija, ki jo je mogoče sestaviti v najkrajšem možnem času. V biroju Strobl so se tudi pri tem projektu odločil za uporabo križno lepljenega lesa. Material je ekološki, plošče na mero razrežejo v tovarni in na gradbišču samo privijejo. Križno lepljeni les (CLT) je lahek, kar je še en pomemben vidik pri nadzidavi obstoječe historične stavbe.

Stanovanje v Gradcu s strešnimi okni VELUXArhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl ml.

Strobl Architektur

Podjetje VELUX je dolgoletni partner naše pisarne. Seveda so izdelki odlični, toda resnično cenim partnerja, s katerim se lahko pogovorimo v primeru dvomov pri načrtovanju dnevne svetlobe. Predvideno naravno osvetlitve prostorov smo nadgradili zahvaljujoč analizi podjetja VELUX.

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Ustvarjanje s svetlobo napolnjenih prostorov na zavarovanem območju, kjer frčade ne smejo presegati 50 % dolžine hiše, ni enostavno. Na srečo smo že zelo zgodaj v procesu načrtovanja upoštevali pravilno razporeditev dnevne svetlobe. Martin Strobl ml. opisuje, kako je prišlo do tega: "Predstavnik iz podjetja VELUX je bil na obisku v pisarni in se pogovarjal o drugem projektu. Prvi načrti za Schillerstrasse so ležali na mizi in razpravljali smo tudi o njih. 3D-model, ustvarjen s pomočjo programa Daylight Visualizer podjetja VELUX, je pokazal, da so vogali in strop premalo osvetljeni."

Grafika

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Novo zasebno stopnišče vodi do svetlobe, v prostorno podstrešno stanovanje. Zaradi predpisov o obliki strehe v starem mestnem jedru, ima le kuhinja navpično steno in povezavo z balkonom. Vsi drugi prostori so osvetljeni in zračeni od zgoraj.

Funkcionalna razporeditev prostorov se je prilagajala obstoječim jaškom in cevem, kar je ustvarilo zanimivo tipologijo prostorov. Spalnice so tradicionalne in njihove dimenzije spominjajo na spodnja stanovanja. Na sredini je kopalnica, preplavljena s svetlobo, ki skozi zasteklitev v steni pod stropom posredno osvetljuje tudi hodnik. Hodnik in prehodna kuhinja sta povezana z odprtim dnevnim in jedilnim prostorom, ki sta z jaški razdeljena na dve coni, kar spominja na klasično prostorsko razporeditev.

Konstrukcija iz smrekovih vezanih plošč, premazana s prosojno belo barvo, je vidna v notranjosti, njen nežen vzorec pa nadomešča drugo stensko dekoracijo.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Klasično strešno okno VELUX GGL
Podrobnosti o izdelku
Elektrificirano strešno okno VELUX INTEGRA® GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Prenova podstrešja 
Kraj: Gradec, Avstrija 
Arhitektura: Architektur STROBL ZT GmbH
Leto: 2015
Fotografije: Patrizia Weisskirchner/Oliver Wolf