{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitektura: SPPA Architekten

V zelenih gričih švicarskega kantona Schaffhausen na severu Švice, nedaleč od reke Ren, sredi vinogradov stoji staro gospodarsko poslopje. Že štiri stoletja se uporablja za stiskanje grozdja in srečanja. Stavba ima zgodovinsko vrednost, posebno vrednost pa ima tudi način, kako stoji med vinogradi. Leta 2007 se je zadruga lokalnih vinarjev odločila za naložbe v turizem. V letu 2010 je potekal natečaj za prenovo stiskalnice, da bi zgodovinski kraj obogatili s sodobnim programom. Zadruga je potrebovala nov večnamenski prostor za zabave in prireditve ter majhno restavracijo s tako imenovano "vinsko knjižnico".

Biro SPPA Architekten se je odločil, da bo zgodovinsko obliko starega objekta čim bolj ohranil. Niso dodali novih fasadnih odprtin, le vhodna vrata so nadomestili z novimi, zasnovanimi tako, da ustrezajo lesenim deskam na fasadi objekta. Oder in vmesna etaža na drugi strani obkrožata sobo, ki je še vedno neogrevana, a je ravnokar dobila nova ravna tla.

Starodavno stiskalnico za grozdje so preselili iz vogala objekta v novo betonsko sobo na vzhodni strani, da jo lahko občudujejo vsi mimoidoči. Velik prostor med novim prizidkom in starim objektom vodi do vhoda in služi kot zunanji del restavracije. Na zahodu je ločen tehnični vhod za kuhinjo in osebje. Nov podzemni del poleg restavracije obsega še prireditveni prostor, kuhinjo in vse potrebne tehnične prostore. Vsi ti prostori so lepo nanizani ob spektakularnem hodniku, ki prikazuje kako se združita stari in novi del stavbe.

 Prizidek k vinski kleti v Osterfingenu s strešnimi okni VELUXArhitektura: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

Partner pri SPPA Architekten

Čeprav je na prvi pogled ekstravagantna, je bila naša zamisel zelo racionalna. Nismo želeli tekmovati z obstoječo zgradbo, saj sta nam všeč njen masiven videz in samostojna postavitev v pokrajino. Zato smo predlagali vkopan objekt v hribu za hlevom.

Arhitektura: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

"Vertikalna svetloba je bila edina, a tudi nam najljubša možnost pri našem projektu. Vrsta oken naj bi bila sprva sestavljena iz ovalnih odprtin, ker pa smo projekt razvijali naprej, po zmagi na natečaju, je bilo potrebno nekaj elementov poenostaviti. Ovalne zasteklitve so tako nadomestila strešna okna podjetja VELUX. Izdelke smo poznali že iz prejšnjih projektov, saj imamo pri prenovah opravka z veliko podstrešij, ki potrebujejo dnevno svetlobo. Pri tej zgradbi, so zaradi strmine naklona, strešna okna nameščena v ceveh, daleč nad stropom sobe. Načrtovali smo jih za optimalno porazdelitev svetlobe pod kotom, zato so iz notranjosti komaj opazna," pojasnjuje arhitekt Peter Trachsler.

Grafika

Arhitektura: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

V stenah cevi so skrite dolge električne luči, ki okrepijo dnevno svetlobo in osvetljujejo razstavljena vina vzdolž severne stene. Tukaj oblika nima samo ene funkcije. Poleg primarne, namenjene prezentaciji vin, stena služi tudi kot akustična plošča in skriva prezračevalni sistem. Natančno ulit betonski strop je prav tako obložen z akustičnimi ploščami v ujemajoči barvi.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
VELUX electric roofwindow GGU
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Vinska klet 
Kraj: Osterfingen, Švica 
Arhitektura: SPPA Architekten 
Leto: 2015
Fotografije: Jürg Zimmermann