Penzion Zikmundov-Architect: Luděk del Maschio; Photos: Royal Pictures s.r.o., Kunovice
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Penzion Zikmundov-Architect: Luděk del Maschio; Photos: Royal Pictures s.r.o., Kunovice
Penzion Zikmundov-Arhitekt: Luděk del Maschio; Fotografije: Royal Pictures s.r.o., Kunovice

Eno od poslopij graščine, ki je nekoč pripadalo plemiški družini Berchtold, gospodarjem gradu Buchlov, so preuredili v gostišče. Posestvo je bilo ustanovljeno okoli leta 1860, preurejena zgradba pa je v 19. stoletju služila kot hlev za vprežne konje. Obsežno rekonstrukcijo je zasnoval arhitekt Luděk del Maschio, znan po uporabi nenavadnih materialov in izvirnem načinu dela s prostorom. Arhitekt se je ponovno izkazal s svojo umetniško žilico pri oblikovanju penziona Zikmundov, kjer je prijetno združil zgodovinske in sodobne elemente. Rezultat ponuja visoko raven udobja s prostorno in dobro osvetljeno notranjostjo, hkrati pa ohranja genius loci.

Obnove so se lotili z velikim spoštovanjem do dela prednikov, njihov cilj pa je bil ohraniti in obnoviti čim več izvirnega gradiva. Vzdušje zgodovinskih kamnitih dvorcev je skoraj otipljivo v vsaki sobi. Da bi ohranili in na ogled postavili prvotno leseno strešno konstrukcijo, je bila izvedba izolacije predvidena nad špirovci. Čeprav je bila večina strešne konstrukcije v dobrem stanju, je bilo treba nekatere dele, ki so jih uničili insekti, nadomestiti z novim lesom, na katerem so s krtačenjem poustvarili starejši videz. Izpostavljeni strukturni elementi se razkrijejo v vsej svoji veličini in služijo kot vizualna znamenitost mansardnih prostorov. V notranjosti prevladuje les v kombinaciji s sivimi stenami ter barvnim poudarkom v obliki rdečih pohištvenih elementov.
Reconstruction of a former manor house in Buchlovské vrchy - Architect: Luděk del Maschio; Photos: Royal Pictures s.r.o., Kunovice

Luděk del Maschio

Arhitekt

Dnevna svetloba ima vedno pomembno vlogo, zato smo je v notranjost želeli vnesti res veliko. Odločili smo se za strešna okna s kakovostno zasteklitvijo in senčenjem. To so hotelske sobe, ki zahtevajo zatemnitev, da gostje lahko spijo," je dodal arhitekt.

Penzion Zikmundov - Architect: Luděk del Maschio; Photos: Royal Pictures s.r.o., Kunovice
Arhitekt: Luděk del Maschio

Namesto čim večjega izkoristka prostora je imela projektna naloga ravno nasprotni cilj; ustvariti manj prostorov, vendar z navdušujočo zasnovo. Kakovostno osvetlitev mansardnih prostorov zagotavljajo strešna okna večjih dimenzij, razporejena v vertikalnih parih.

Penzion Zikmundov - Architect: Luděk del Maschio; Photos: Royal Pictures s.r.o., Kunovice
Arhitekt: Luděk del Maschio

Vsa strešna okna VELUX v projektu so priročno daljinsko vodena, prav tako kot tudi notranja zatemnitvena senčila.

Podrobnosti o projektu

Projekt: Penzion Zikmundov
Lokacija: Staré Hutě, Zlín Region, Češka
Arhitektura: Luděk del Maschio
Leto: 2020
Fotografije: Royal Pictures s.r.o., Kunovice

Izdelki VELUX, uporabljeni v tem projektu
VELUX strešna okna (GPU)
Podrobnosti o izdelku
VELUX electric roofwindow GGU
Podrobnosti o izdelku