Novogradnja s strešnimi okni VELUX - družinska hiša blizu Dunaja
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Vas, vzhodno od Dunaja, je dovolj blizu, da je privlačna za ljudi, ki si želijo hišo z vrtom, a vseeno raje bivajo v bližini velikega mesta.

Mlada družina se je, po letih preživetih v velikih mestih in tujini, kljub precej nemamljivemu okolišu vrnila v Glitzendorf, da bi otrok odraščal ob svoji družini.

Kupili so trikotno parcelo, umeščeno med gradbišče in precej neprivlačne vile. Bili so odločeni, da bodo zgradili hišo, ki jo bodo imeli za svoj dom in za ta projekt našli arhitekta, ki je izpolnil njihove želje.

Andreas Etzelstorfer je dunajski arhitekt, ustanovitelj in lastnik biroja "Backraum".

Zanimanje za okoliški svet ga je pripeljalo do raziskovanja tradicionalne tipologije podeželskih hiš. Izraz "Hintaus" opisuje cesto med hlevi na hrbtni strani kmetij in polji, vzporednimi z glavno ulico. 

Tam so nekoč odlagali orodje za kmetovanje, igrali so se otroci in živali so prosto tekale.

Hlevi so imeli tradicionalno podolgovato obliko, ki jo je narekovala lesena konstrukcija.

Naročniki so izvedeli, kakšne hiše so všeč njihovim novim sosedom šele po tem, ko so zemljišče že kupili. Na severnem robu parcele stoji pravokotna podolgovata hiša, katere oblika izhaja iz tradicionalnih oblik hlevov.

Novogradnja s strešnimi okni VELUX - družinska hiša blizu Dunaja
Arhitektura: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Andreas Etzenstorfer

Arhitekt pri Backraum Architektur

Potem, ko sem zgradil že veliko hiš s strešnimi okni, imam nekaj izkušenj in idej, kakšen bo končni izgled. Z uporabo programa Daylight Visualiser in s strokovno podporo s strani podjetja VELUX sem popolnoma prepričan, da bo prostor optimalno osvetljen.

Arhitektura: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Optimalno osvetljena soba ni edino, kar izpolnjuje pričakovanja; lepota brez poezije skoraj ne obstaja.

Zamisel naročnikov, o življenju v hlevu, je odmevala v otroških spominih Andreasa Etzelstorferja. Spominja se, kako je kot otrok skočil na kup dišečega sena, skozi zaprašen zrak pa so prodirali sončni žarki.

V starih hlevih in na podstrešjih so včasih posamezne strešnike iz opeke zamenjali s steklenimi, kar je ustvarilo vedno spreminjajoč vzorec sončnih lis v notranjosti. To čarovnijo je želel vnesti v ta projekt.

Grafika

Arhitektura: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Ker streha nad pokrito verando ni izolirana, omogoča vidno konstrukcijo strehe, na kateri so med strešnike Eternit umeščeni kosi enake velikosti in oblike iz transparentnega akrila.

Skozi stene se sprehajajo sijoče zaplate v obliki romba: njihov položaj označuje položaj sonca, ki prikazuje čas dneva in letni čas, zgovorna in prefinjena povezava zunanjosti z notranjostjo.

Andreas Etzelstorfer verjame, da nam sodobna tehnologija v domu izboljša življenje. Hiša je namreč opremljena s samodejnimi prezračevalnimi sistemi, ki omogočajo vzdrževanje optimalne klime v notranjosti.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Elektrificirana strešna okna (GGL)
Podrobnosti o izdelku
VELUX roof window GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt:  Enodružinska hiša
Lokacija: metropolitansko območje Dunaja, Avstrija
Arhitektura:  Backraum Architektur
Leto: 2019 - 2020
Površina:  130 m2
Fotografije: Romana Fürnkranz