{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitektura: Stifter+Bachmann

Kot odgovor na potrebe rastočega turističnega sektorja, je vlada province Bolzano, za gradnjo treh novih koč in obnovo drugih 22, dodelila 10 milijonov evrov.

Na natečaju leta 2013, je med osmimi povabljenimi arhitekturnimi biroji iz regije zmagal biro Stifter+Bachmann. Projekt je razdelil javno mnenje, a leto kasneje so arhitekti lahko začeli delati na izvedbenem načrtu. Gradnja se je začela junija 2016 in se v kratkih alpskih poletjih zelo učinkovito nadaljevala do oktobra 2017.

Junija 2018 je odprla svoja vrata nova planinska koča Sasso Nero, ki je izzvala vznemirjenje tako v arhitekturnih kot tudi v gradbenih krogih ter med očaranimi pohodniki.

V pritličju sta kuhinja in velika jedilnica s tremi velikimi okni, ki jih je tesar izdelal tako, da ustrezajo izdelkom podjetja VELUX, nameščenim ob njih. Videti so kot tri različne slike - kamniti zid, planota na severu in sosednji vrh.

Razumevanje oken kot slik je privedlo do zelo zavestne postavitve odprtin.

Spalnici v prvem in drugem nadstropju, vsaka z enim vedutnim oknom, sta opremljeni s pogradi. V mansardi je ena velika soba z vrsto vzmetnic na tleh.

Alpsko zatočišče, Bolzano, s strešnimi okni VELUXArhitektura: Stifter + Bachmann

Helmut Stifter

Arhitekt, Stifter+Bachmann

Med fasado in streho na stavbi ni nobene ločnice. To je ena velika streha, zato so bila strešna okna VELUX naša prva izbira. Uporabili smo enaka strešna okna, kot jih imajo enodružinske hiše v vasi. Vsi naši delavci so bili seznanjeni s podrobnostmi in montažo v bakreno oblogo površin. Večina streh tukaj je izdelanih na tak način.

Arhitektura: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Konstrukcije tako tal kot stropa so izdelane iz križno lepljenih lesenih plošč. Celotna notranjost, vključno s pohištvom, je v celoti izdelana iz neobdelanega smrekovega lesa.
Arhitekti so svoje znanje združili z izkušnjami upravnika stare koče. Njegovi predlogi so vodili k oblikovanju prostornega vhoda z garderobo, ki alpinistom omogoča, da v notranjosti pregledajo in pripravijo svojo opremo.

V pritličju so kuhinja in velik dnevni ter jedilni prostor. Dva metra visoka okna sončno svetlobo spuščajo globoko v notranjost sobe.

Kopalnice, sušilnica in tehnične sobe so zasnovane v dveh nadstropjih pod vhodom, medtem ko se iz spalnic, ki se nahajajo v zgornjih dveh nadstropjih, odpira razgled proti okoliškim vrhom. Okna, razporejena v obliki pentlje, vsaki spalnici, v kateri je od dva do pet pogradov, zagotavljajo dnevno svetlobo in prezračevanje.

Grafika

Arhitektura: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Ko je bil projekt objavljen, je bil del javnosti šokiran nad obliko in arhitekte so obtožili, da kršijo tradicijo. Toda na južnem Tirolskem ni nobene tradicije za alpske zgradbe. Prve planinske koče so konec 19. stoletja postavili nemški alpinistični klubi in so bile kopija urbanih meščanskih hiš, vendar zgrajene le iz lokalnega kamna. V biroju Stifter + Bachmann niso poskušali izumiti nove tipologije, niti niso želeli posebne estetike. Številne spektakularne prostorske značilnosti hiše, med njimi tudi 180-stopinjska panorama in postavitev oken, so bile rezultat natančne umestitve v pokrajino.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
Klasično strešno okno VELUX GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Planinska koča
Kraj: Provinca Bolzano, Italija 
Arhitektura: Stifter + Bachmann
Leto: 2015 
Fotografije: Oliver Jaist