Novogradnja s strešnimi okni VELUX - počitniške koče v Montafonu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Lastnik: Cabinski Montafon; Arhitektura: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Prijatelja iz otroštva in navdušenca nad smučanjem, Tim in Chris, sta razmišljala, kako željo po preživljanju svojega časa na smučanju spremeniti v trajnostni poslovni model.

Chris se je iz nemških ravnin preselil v avstrijske Alpe, v Montafon.

Zraven gostišča, kjer je delal, je bil kos zemljišča, ki se je nahajal zunaj gradbenega območja vasi, vendar na voljo z možnostjo najema za 25 let in postavitvijo začasnih stavb.

Dve leti sta prijatelja iskala primernega proizvajalca majhnih hišk.

V trenutku, ko se je pokazala možnost najema zemljišča in našel ustrezen model koče, se je rodila agencija cabinski. Proizvajalec koč, mlado podjetje Cabin One, je ravno predstavilo svoj produkt. Tim in Chris sta bila njihova prva velika stranka.

V tesnem sodelovanju z lokalnimi gradbenimi oblastmi je bila izdelana shema za celotno parcelo.

Tim in Chris sta si zamislila osem do deset enot, ki stojijo vsaka posebej, vendar je načrt za to območje zahteval večje stavbne gabarite, kar bi bilo mogoče rešiti tako, da bi enote postavili drugo ob drugi.

Zahteva, da slemena streh sledijo smeri doline, je bila lahko izpolnjena zahvaljujoč dvokapnim streham enot Cabin One. To se je izkazalo za popolno orientacijo koč tako glede osončnosti kot razgleda.

Novogradnja s strešnimi okni VELUX - počitniške koče v Montafonu
Lastnik: Cabinski Montafon; Arhitekt: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch

Arhitekt pri Cabin One

Majhni prostori potrebujejo več dnevne svetlobe kot drugi in močno povezavo z okolico. Pravzaprav veljajo za bolj zdrav življenjski prostor za ljudi, kot velike sobe z majhnimi okni in brez povezave z zunanjostjo.

Lastnik: Cabinski Montafon; Arhitekt: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Temne lesene fasade Cabin One so gradbene oblasti v Montafonu lepo sprejele, saj spominjajo na tradicionalne, lokalne stavbe na tem območju.

Agencija Cabinski je naročila eno najbolj ekskluzivnih različic koče, s talnim ogrevanjem in vgrajeno avtomatizacijo oken VELUX.

Masivna lesena tla so naoljili za lažje kasnejše vzdrževanje.

Minimalistična notranjost je popolno ozadje za Timov talent dekoriranja: s skrbno izbranimi blazinami, klobučevinastimi pregrinjali na klopeh, ujemajočimi krožniki in okolju prijazno posteljnino koče izžarevajo mir in svežino.

Grafika

Lastnik: Cabinski Montafon; Arhitekt: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch povzema, kar se je naučil od Haralda Deinsbergerja-Deinswegerja, okoljskega psihologa, čigar predavanj se je udeležil med študijem arhitekture.

Arhitekti so izbrali nenavadno velike odprtine tako na stranski kot sprednji fasadi, pa tudi strešne odprtine, kar se na prvi pogled zdi v nasprotju z ustvarjanjem učinkovitega, minimalističnega prostora.

Za Andreasa Raucha in Simona Beckerja so strešna okna nepogrešljiv element projekta, zaključena celota s fasadnimi odprtinami.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
VELUX roof window GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Počitniške koče cabinski.at
Kraj: Montafon, Avstrija
Arhitektura: Andreas Rauch in Simon Becker, Cabin One
Fotografije: Kasia Jackowska