{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacija
Arhitekt: Michael Nöbauer

V vasi Schrems, v bližini naravnih blatnih kopeli, stoji lesena hiša katere skromna fasada, ki se ujema s sosednjimi hišami, ne razkriva kompleksnih prostorov, ki se skrivajo v stavbi.  Stranka, ostarela gospa, ki se je po letih življenja v tujini vrnila v domačo vas v Avstriji, si je zaželela mesto, kjer bi lahko uživala v svoji upokojitvi.

Da bi ustregel strankini želji po poševni strehi in še vedno aktivno uporabil prostor pod njo, je Michael Nöbauer dobil zamisel, da bi v prvem nadstropju naredil galerijo. Ta zasnova vključuje večnamenski prostor za razstavo strankinih slik, ki se lahko uporablja kot knjižni kotiček ali začasna spalnica za goste. Funkcionalna kuhinja je skrita pod stopnicami, ki vodijo v zgornje nadstropje. Ker lastnica ne kuha redno, kljub temu pa potrebuje dovolj prostora za večerje s prijatelji, se je Michael Nöbauer domislil, da je pod stopnice namestil dodaten pult, ki ga je možno izvleči. Oblikoval je tudi vgrajene lesene klopi, police in omare, pri čemer je skrbno izbiral vsak kos opreme.

Enodružinska hiša v Schremsu s strešnimi okni VELUXArhitektura: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer

Arhitekt

Podjetje VELUX ne zagotavlja samo izdelkov najboljše kakovosti, temveč ponuja tudi orodja, ki strankam pomagajo razumeti prednosti strešnih oken. S pomočjo programa Daylight Visualizer narejene vizualizacije, omogočajo primerjavo prostora s strešnim oknom ali brez in prikaz lepote svetlobe, ki prihaja od zgoraj.

Arhitekt: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer je s podjetjem VELUX sodeloval že pri predhodnih projektih in se dobro zaveda prednosti tega sodelovanja. Strankam pogosto pokaže bližnje hiše, ki jih je zasnoval s strešnimi okni, v katerih odpira in zapira senčila, da dokaže, kako dnevna svetloba bistveno izboljša vzdušje v sobi.

Za natančnejšo sliko projekta v fazi načrtovanja, uporablja simulacijska orodja podjetja VELUX in poudarja, da je dokaz v dialogu s strankami boljši argument, kot zgolj izmenjava mnenj. O diagramih razporeditve dnevne svetlobe s tehnološko naklonjenimi strankami tudi razpravlja in vedno so presenečeni nad temačnostjo povprečnih sob.

Strešna okna omogočajo popolno zasebnost in zagotavljajo nenehno spreminjajočo se igro sonca v sobah. V tej hiši pozabiš na sosednje stavbe in se osredotočiš na gozdnat vrt.

Grafika

Arhitekt: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Stavba se nahaja blizu ulice, na vrhu pobočja. Široko stopnišče povezuje hišo z vrtom in potjo, ki vodi neposredno do blatne kopeli. Ohranjena so vsa obstoječa drevesa. Spoštovanje narave je zaščitni znak Nöbauerjeve prakse. Ne le da so ohranili drevesa in nagnjen teren, ampak so za gradnjo uporabili materiale iz bližine. Granitni bloki, uporabljeni za dvorišče in kuhinjski pult, so iz bližnjega kamnoloma, vse lesene elemente, vključno z macesnovimi skodlami, uporabljenimi za fasado, pa so zagotovili lokalni tesarji, ki delajo z lesom iz regije.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
VELUX roof window GGL
Podrobnosti o izdelku
Elektrificirana strešna okna (GGL)
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Enodružinska hiša
Kraj: Schrems, Avstrija 
Arhitektura: Architekt DI Michael Nöbauer 
Leto: 2019
Fotografije: Patrica Weisskirchner