{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Koncept preživljanja dneva sredi pokrajine, a vendar v udobnem bivaku, je za letni turistični natečaj inovacij, ki ga organizira avstrijska vlada, predlagala Maria Wilhelm, generalna direktorica podjetja Millstätter See Tourismus GmbH, skupaj z oblikovalcem Rogerjem Aeschbachom iz podjetja element design gmbh iz Basla ter njunima ekipama. Projekt je bil skupaj s petimi drugimi, med več kot osemdesetimi prijavljenimi, nagrajen in izdatno financiran.

Regija Milštatskega jezera je skupaj z drugimi počitniškimi destinacijami na avstrijskem Koroškem znana po slikovitih razgledih: temno modra voda, obdana z gozdovi in gorami.

Sedem majhnih dvoposteljnih koč se nahaja na glavnih lokacijah okoli jezera: nekatere tik ob obali, druge na vrhu gore, a vse s čudovitim razgledom. Konkurenca med regijami je velika, prav tako tudi potreba po jasnih, naprednih turističnih konceptih. Osredotočenost na zavestno doživljanje narave z ljubljenimi osebami je zaščitni znak regije Milštatskega jezera, ki se pojavlja v različnih projektih, ki jih je skupaj z oblikovanjem elementov razvilo podjetje Millstätter See Tourismus. Projekt bivakov je del večjega koncepta, ki povezuje različne akterje v turističnem sektorju.

 Počitniške koče pri Milštatskem jezeru s strešnimi okni VELUXArhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Maria Wilhelm

Generalna direktorica podjetja Millstätter See Tourismus GmbH

Najbolj dragoceno, kar lahko nekomu podarite sta čas in pozornost, najbolj romantično pa je, da skupaj gledate zvezde, preživite čas zunaj in se čez noč namestite v minimalističnem, dobro oblikovanem prostoru brez dekoracij, samo z razgledom na naravo in nebo ter popolnoma brez tehnologije.

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Skromno zasnovo s poševno streho, popolnoma zastekljeno fasado in strešnimi okni, ki se odpirajo v nebo, so izdelali v pisarni Elementdesign v Baslu, kjer se ukvarjajo s prostorskimi koncepti za turizem in muzeje. Oblika izhaja iz "primitivne koče", namišljenega, romantičnega koncepta primarnega bivališča, minimalnega zavetja za ljudi v naravi.

Koče imajo samo osnovno pohištvo. En kos prevzame večino funkcij: postelja, predali, prostor za odlaganje kovčkov in polica za očala, svetilko ali knjige.

Notranjost je obdelana s čudovito dišečimi macesnovimi deskami.

Grafika

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Fasada in streha imajo preprosto leseno konstrukcijo ter oblogo iz borovega lesa. Koče so dobro izolirane s prezračevano fasado, kar omogoča prijetno notranjo klimo poleti, z električnimi grelniki pa tudi prijetno temperaturo v zaprtih prostorih pozimi.

Ker borova obloga obdaja celotno stavbo in je celotna konstrukcija kljub izolaciji tanjša kot pri običajnih hišah, ni bilo mogoče uporabiti tipičnih rešitev.

Zahvaljujoč uporabi montažnih lesenih elementov je gradnja ene koče, vključno z vgrajenim pohištvom, trajala le dva tedna. Prva koča je bila za javnost odprta maja 2017, preostanek koč pa je sledil tekom poletja.

Izdelki VELUX uporabljeni v tem projektu
VELUX roof window GGL
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Mobilne počitniške koče
Lokacija: avstrijska Koroška, Avstrija 
Arhitektura: Element Design GmbH
Leto: 2017
Fotografije: Kasia Jackowska