Daylight Visualizer

Načrtovanje naravne svetlobe s programom VELUX Daylight Visualizer

VELUX Daylight Visualizer (DVIZ) je profesionalno orodje za simulacijo dnevne svetlobe in svetlobnih razmer v stavbah. Namenjen je preverjanju kakovosti dnevne svetlobe v notranjih prostorih še preden je objekt zgrajen, v pomoč pri argumentaciji načrtovane osvetlitve ter lažji komunikaciji o svetlobi med arhitektom in naročnikom.
 

Zakaj je program Daylight Visualizer poseben?

Razlika med programom Daylight Visualizer in ostalimi 3D programi za vizualizacijo je ta, da program Daylight Visualizer omogoča bolj natančno simulacijo in izračun ravni dnevne svetlobe v notranjih prostorih, medtem ko programi 3D ustvarjajo le vizualizacije, brez informacij o količini in kakovosti dnevne svetlobe v določenem prostoru. S programom Daylight Visualizer lahko pridobite več konkretnih informacije o dnevni svetlobi, ki so vam v pomoč pri vašem arhitekturnem prijektu. 


Izračunajte nivo faktorja dnevne svetlobe

Faktor dnevne svetlobe  je najpogosteje uporabljen kazalnik za oceno dnevne osvetlitve in določitev svetlobnih vrednosti v stavbi. Z njim se ocenjuje količino in porazdelitev difuzne svetlobe v prostoru v odnosu do količine dnevne zunaj pri oblačnem nebu. Izražen je v odstotkih. Faktor dnevne svetlobe se običajno določa na tlorisnem pogledu ter na referenčni višini delovne površine. 

  Primer: Primerjava osvetlitve med strešnim oknom in fasadnim oknom na enostavnem prostoru. Slika prikazuje količino svetlobe, ki pada na delovno površino, na višini 0,85m. 


Foto realističen prikaz in prikaz realnega stanja

Prikaz dnevne svetlobe v prostoru s fotorealističnimi slikami in prikaz količine ter distribucije dnevne svetlobe z bravnim prikazom.  

Primer: Primerjava med vizualizacijo stopšnišča (levo) in fotografijo realnega stanja (desno).

 

Primer:  Prikaz z barvno skalo  pri oblačnem vremenu 


 

''Daylight Visualizer je pomembno orodje za razvijanje idej o naravni osvetlitvi objekta. Povezava procesa načrtovanja s simulacijami osvetlitve nam je omogočila izpopolniti izkušnje o dnevni svetlobi v notranjih prostorih na način, ki je bil prej nemogoč.''

Andreas Michelsen, CCO Architects (DK)

Ustvarite ali uvozite svoj projekt

Uporabite vgrajeno orodje znotraj programa za oblikovanje 3D modelov, v katere lahko preprosto vnašate fasadna in strešna okna ali pa enostavno uvozite 3D model iz vašega CAD programa (Autocad, Revit, SketchUp, Archicad, idr.) v DWG, DXF, SKP in OBJ formatih.

Primer: posnetek zaslona uvoženega 3D modela v programu Daylight Visualizer

 

Preverjeni rezultati izračuna

Program Daylight Visualizer lahko natančno poda količino dnevne svetlobe in videz prostora, osvetljenega z naravno svetlobo, pred samo gradnjo stavbe. Program je uspešno prestal teste CIE 171:2006 za naravno svetlobo.


Navodila za uporabo

Na našem Youtube kanalu si lahko ogledate video s priporočili o uporabi programa Daylight Visualizer


Priročnik

V priročniku si preberite kako uporabljati program Daylight Visualizer

Prenesite program Daylight Visualizer

Izpolnite spodnje podatke in si prenesite program na svoj računalnik. 

Prijava na izobraževanje za uporabo programa

Spletno izobraževanje je namenjeno vsem, ki želijo osvojiti napredna znanja na področju načrtovanja dnevne svetlobe s programom VELUX Daylight Visualizer in ki želijo načrtovati svetlejše ter bolj zdrave bivalne prostore, zgradbe.

TERMIN: 31. marec 2022 ob 10. uri (90 min)

Na izobraževanju boste izvedeli:

  • kako v programu hitro in enostavno izdelati 3D model prostora/etaže,
  • kako uvoziti 3D model iz drugih programov (AutoCAD, ArchiCAD, Revit, SketchUP),
  • katere vrednosti osvetlitve lahko preverite (Illuminance, Luminance, Daylight Factor),
  • kakšne rezultate in prikaze osvetlitev program omogoča,
  • kako optimizirati dnevno svetlobo v modelu,
  • kako priporočila standarda EN 17037 preveriti s pomočjo programa;

Način izvedbe izobraževanja omogoča, da lahko udeleženci hkrati tudi sami izdelajo model v programu in preverijo svetlobne vrednosti. V tem primeru je, zaradi lažjega dela in sledenja izobraževanju, priporočljiva uporaba dveh monitorjev.

Izobraževanje traja 90 minut, število prijav pa je omejeno na 20 oseb.