Hyunjeong Kim je prejela prvo nagrado VELUX International Design Award z inovativnim konceptom za senčila za strešno okno

Na prireditvi VELUX International Design Awards na Akademiji za oblikovanje v Eindhovnu na Nizozemskem, ki je potekala 22. maja 2014, sta bila predstavljena dva zmagovalca in pet častnih omemb. Hyunjeong Kim iz berlinske družboslovne univerze v Nemčiji je osvojila prvo nagrado za svoj projekt »Ferofluidne luske«. Druga nagrada je pripadla Iris van den Brink in Anneloes de Koff iz Univerze za tehnologijo v Delftu na Nizozemskem za njun projekt »Poteg«.

Žirija je podelila prvo nagrado 6.000 evrov Hyunjeong Kim za njeno »celovito in inovativno rešitev za strešna okna« in dodala, da so njene Ferofluidne luske projekt, ki kaže visoko raven inovativnosti in ima vizijo. Tudi tehnično gre za zelo pametno in premišljeno rešitev, ki kaže nov način razmišljanja o pokrovih za strešna okna.

Magnetna privlačnost

Hyunjeong Kim na družboslovni univerzi v Berlinu v Nemčiji je zmagala na natečaju za nagrado VELUX International Design Award za svojo inovativno zasnovo senčila, ki se imenuje Ferofluidne luske.

»Zelo sem navdušena in vesela nagrade VELUX International Design Award«, pravi Hyunjeong Kim – nagrade VELUX so zelo znane in pomembne. »Ponosna sem na zmago in upam, da bo izvrstna popotnica za mojo kariero.«

Navdih za  Ferofluidne luske prihaja iz ferofluidov, tekočine, ki je v naravnem stanju podobna črni vodi, vendar se v magnetnem polju stisne. Ferofluidne luske vključujejo to znanstveno spoznanje v izvirni zasnovi, ki v vsaki prosojni stekleni lameli vsebuje neprozorno tekočino skupaj s prozorno nosilno tekočino, uporabniku pa dopušča preprosto povečevanje in zmanjšanje jakosti magnetnega polje, kar uravnava količino svetlobe, ki jo prepušča senčilo.

Kim je razložila svoj postopek razvoja: »Za realizacijo svoje ideje sem preučila številne materiale, na koncu pa sem odkrila ferofluide. Najpomembnejši vidik zasnove  Ferofluidnih lusk  je v tem, da senčilo ne deluje s fizikalnim premikanjem, ampak z organsko spremembo ferofluida v tankih steklenih ploščah oziroma luskah. Zasnova ima dodano elektromagnetno enoto, s katero zlahka upravljamo moč in s tem količino prepuščene svetlobe.

Sedem pomembnih projektov

Druga nagrada v vrednosti 2.500 € je pripadla Iris van den Brink in Anneloes de Koff iz Univerze za tehnologijo v Delftu na Nizozemskem. Iris van den Brink in Anneloes de Koff pojasnjujeta svoj sistem postopnega senčila Poteg: »Poleg lepega videza je najina zasnova izvedljiva zaradi svoje preprostosti. Vsi različni deli sistema Poteg so standardizirani elementi, zato so lahko stroški proizvodnje nizki. Meniva, da se to ujema z vizijo skupine VELUX, da morajo biti zvrstne zasnove dostopne vsem.«

Žirija je ugotovila, da je projekt »zelo preprosta, vendar močna in inovativna rešitev,« in dodaja, da »rešitev zunaj/znotraj pokaže zanimiv način upravljanja svetlobe.«

za svoje projekte je bilo posebej omenjenih še pet ekip. Na podelitvi nagrad so vsi sedmi finalisti iz oblikovalskih šol v Nemčiji, na Nizozemskem, v Španiji, na Poljskem in na Madžarskem predstavili prototipe svojih zasnov.

Član žirije Peter Zec, ki je ustanovil prestižno nagrado za oblikovanje red dot, je dejal: »Med petimi projekti, ki so prejeli častne omembe, je bilo veliko zanimivih rešitev. Uporabili so nove in zanimive tehnologije, na primer uporabo naravne dnevne svetlobe kot vira energije v nočnem času, ter dve trajnostni tehnični rešitvi, ki jih je navdahnila narava.«

Izbiranje zmagovalca

Izbira favorita je bila težka naloga za žirijo, ki so jo sestavljali Peter Zec iz Nemčije, dansko-italijanski oblikovalski duo GamFratesi in nizozemska oblikovalka ter arhitektka Petra Blaisse. Pri tako številnih nadarjenih ekipah in izrednih projektih se žiranti pogosto niso strinjali glede zmagovalca.

Žirantka Petra Blaisse, ki je znana po stalnem izzivanju statusa quo s svojimi zasnovami, je za zmagovalce razglasila vse finaliste, saj so odprli nove poglede na številne možnosti oblikovanja senčil in s tem močno otežili delo žirije.

»Zmagovalni projekt je za nas pomenil kombinacijo tehnološke inteligence, inovativnosti in učinkovitosti. Učinkovitost razumemo v smislu funkcionalnosti – rešitve uporabnika ne silijo v določen slog notranje opreme,« je povedala Petra Blaisse pri razlagi zmagovalne rešitve.

Nova nagrada za oblikovanje poganja inovacije

Nagrada VELUX International Design Award je bila ustanovljena, da bi ambicioznim študentom oblikovanja iz vse Evrope ponudila priložnost, da premaknejo meje možnega na stičišču oblikovanja in tehnologije senčil za strešna okna. Skupina VELUX je povabila študente, da predstavijo svoje zamisli o prihodnji zasnovi in zgradbi sestavi senčil za strešna okna in s tem dobijo priložnost, da dobijo nagrado VELUX International Design Award. Tekmovalci iz več kot 20 evropskih držav so predstavili svoje delo, ki se je ocenjevalo na podlagi inovativnosti, izboljšanja kakovosti bivanja, trajnostnega razvoja in tržnega potenciala.

Kent Holm, globalni direktor za notranjo opremo in senčila v skupini VELUX, je bil navdušena nad številom inovativnih projektov, ki so jih predstavile sodelujoče ekipe, zlasti pa nad zasnovami, predstavljenimi na slovesnosti.

»Ko smo se odločili začeti to tekmovanje, nismo vedeli, da bomo končali s tako velikim številom zanimivih projektov,« je Holm dejal na slovesnosti. »Resnično občudovanja vredno, koliko od teh oblikovalskih skupin se je odločilo za zelo kompleksne rešitve, in navdušeni smo bili nad izredno ravnijo znanja ter zavzetosti, ki smo ju videli med natečajem.«

Holm upa, da je ves postopek študentom koristil, saj so morali iti od navdiha do koncepta in od zasnove do prototipa. »Strešna okna kot vir svetlobe, svežega zraka in lepega razgleda bogatijo naše življenje s svetlobo in ustvarjajo boljše bivalno okolje za življenje, delo in igro. Prepričan sem, da so vsi udeleženci pridobili dragocen vpogled v strešna okna in zagotovo se počutimo navdahnjeni z vsemi ustvarjalnimi koncepti ter rešitvami, ki so jih pokazali študenti.«