Skupina VELUX je izdala novo poročilo o družbeni odgovornosti

25. marec 2014

Poročilo o družbeni odgovornosti, ki ga je pravkar objavila skupina VELUX, kaže, da je podjetje vodilno na področju trajnostnega razvoja. Poleg najnižjega števila delovnih nesreč v zgodovini je v poročilu navedeno tudi, da imajo strešna okna VELUX pozitiven ogljični odtis.2 footprint.


Skupina VELUX je pravkar izdala svoje poročilo o družbeni odgovornosti za leto 2013. Poročilo z naslovom Gradimo vzorno podjetje temelji na cilju skupine, da bi postala vzorno podjetje, ki izdeluje izdelke, ki so uporabni za družbo, in svoje stranke, dobavitelje, zaposlene ter delničarje obravnava bolje od večine drugih podjetij.


Strešna okna s pozitivnim ogljičnim odtisom2 footprint

V letu 2013 je skupina VELUX objavila ocene življenjskega cikla jedrnih izdelkov za Severno Evropo. Analiza teh ocen kaže, da strešno okno VELUX v svoji življenjski dobi prihrani več CO2 , kot je potrebne, da ga izdelajo in odstranijo, saj po zaslugi brezplačne sončne toplotne energije okno zmanjšuje potrebo po ogrevanju v zimskih mesecih.

»Naš cilj so bili vedno izdelki, ki pozitivno prispevajo k naši družbi. Ker veno, da zgradbe predstavljajo 40 % porabe energije v zahodnem svetu, nam je pomembno, da naši izdelki prispevajo k bolj zdravemu in bolj trajnostnemu načinu snovanja zgradb. Analize LCA kažejo, da naša strešna okna od proizvodnje do uničenja pomagajo prihraniti od 400 do 500 kg izpustov CO2 ,« pravi Jørgen Tang-Jensen, generalni direktor skupine VELUX.


Manj nesreč in lažje posledice

Novo poročilo pa ne kaže spodbudnih trendov samo na področju trajnostnega razvoja – leto 2013 je bilo za skupino VELUX dobro tudi v smislu nesreč, povezanih z delom. Skupina poroča o 2,4 nesreče na milijon delovnih ur in o odsotnosti zaradi nesreč le 0,3 ure na 1000 delovnih ur.

»Še nikoli nismo imeli tako malo nesreč pri delu in še nikoli niso povzročile tako malo odsotnosti. Poročilo kaže, da ne gre le za manj nesreč, ampak so tudi manj resne. To je rezultat, ki nas veseli in smo nanj zelo ponosni. Varnost naših ljudi nam je zelo pomembna,« pravi Jørgen Tang-Jensen.
»Čeprav je to rekordno nizka raven nezgod pri delu v naši zgodovini, še vedno nismo dosegli cilja, ki smo ga postavili za naše KPI. Vendar pa delamo naprej s stalnim vsakodnevnim poudarkom na varnosti pri delu, predvsem v naših tovarnah, s katerim bomo dosegli naš dolgoročni cilj, dokončno odpravo nesreč.«


19 % nižji izpusti CO2 – naš cilj pa še ni dosežen

V letu 2013 je skupina VELUX znižala svoje izpuste CO2 za 19 % glede na izhodiščne številke iz leta 2007. Ta rezultat je nekoliko nižji od cilja, da do leta 2020 dosežemo 50 %.

»Na področju izpustov CO2 še nismo povsem tam, kjer smo želeli biti, vendar ostajamo zvesti svojemu cilju za leto 2020. Ta cilj bomo dosegli z nadaljnjim izboljševanjem naše energijske učinkovitosti, predvsem v tovarnah,« zaključuje Jørgen Tang-Jensen.


158 milijonov evrov se je vrnilo v družbo

Leta 2013 sta sklada VELUX – VILLUM FONDEN in VELUX FONDEN – darovala 158 milijonov evrov za naravoslovje, okolje, socialo, kulturo, humanistiko, gerontologijo in oftalmologijo v Evropi. Glavni lastnik skupine VELUX je sklad VILLUM FONDEN.