Imate težave s kondenzacijo?

Nastanek kondenza in škoda, ki jo povzroča je rezultat življenja v našem času, ki ga vodi želja za toplimi in udobnimi prostori in potreba po zmanjšanju rabe energije. 

V večini prostorov pod streho so strešine in zidovi dobro izolirani, vrata in okna kvalitetno vgrajena in stari dimniki zaprti. Rezultat tega so topli in zatesnjeni prostori in s tem omejeno naravno prezračevanje. Vodna para, ki se proizvaja tekom vsakodnevnih aktivnosti ostaja v zatesnjenem prostoru in s tem se povečuje možnost nastanka kondenza, nevarnost nastanka plesni in alergij. 

Topel zrak lahko sprejme več vodne pare, kot hladen, zato je v ogretem, dobro izoliranem prostoru manjša možnost nastanka kondenza, kljub visoki zračni vlagi. Vendar so stekla v takem prostoru še vedno najhladnejši del prostora in če je zračna vlaga previsoka se bo tukaj pojavil kondenz. Poleg stekel vodna para kondenzira tudi na hladnih stenah, kjer ni ustreznega pretoka zraka (koti, za pohištvom). V manj ogretem prostoru se kondenz pojavi še prej kot v ostalih delih hiše, saj hladnejši zrak lahko drži manjšo relativno vlažnost kot topli. 

Ne pozabite, da je tudi najboljša zasteklitev samo izolator, ne pa tudi izvor toplote.

STE VEDELI DA:

  • 4 članska družina tekom dneva proizvede 10 litrov vode med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti, kot so kopanje, kuhanje, pranje, likanje in tudi dihanje. 
  • V osmih urah spanja dve odrasli osebi proizvedeta 0,64 litra vode z dihanjem in potenjem.

Kako zmanjšati vlago in s tem nastanek kondenza?

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, s katerimi boste zelo zmanjšali nastanek kondenza v vašem prostoru, VELUX strešno okno pa bo dlje časa odporno na notranje in zunanje dejavnike.

efekt dimnika
Notranje obloge

Pogosta vprašanja (vir ZRMK)

Kako pravilno prezračevati?

Kdaj je zračna vlaga previsoka?

Kdaj nastane kondenz?

Zakaj nastane kondenz na notranji strani stekla?

Zakaj nastane plesen?

Zakaj nastane rosa na zunanji strani stekla?