Naravno svetlobo smo zamenjali za umetno

Vnesite več svetlobe 
v vaš dom

Spekter

NI NADOMESTILA ZA DNEVNO SVETLOBO

Dnevna svetloba je primaren vir svetlobe in zato tudi pomemben del arhitekturnega načrtovanja. Pri pravilno zasnovanih objektih dnevna svetloba zmanjša porabo energije za osvetljevanje čez dan in pripomore k ogrevanju prostora ter tako pozitivno vpliva na energijsko učinkovitost objekta. Prav tako dnevna svetloba pozitivno vpliva na zdravje in ugodje bivanja.

Dnevna svetloba je kombinacija dnevne direktne in indirektne sončne svetlobe. Od vse prejete sončne energije na površje zemlje je samo 40% vidne, ostalo so ultravijolični (UV) in infrardeči (IR) spektri. Noben drug vir svetlobe ne more posnemati variacij naravnega svetlobnega spektra, ki se spreminja tekom dneva, letnih časov in vremenskih pogojev. Električne sijalke ne dosegajo celovitosti barvnega spektra vidnega dela svetlobe, kot jo ima dnevna svetloba, so le približki (levo dnevna svetloba, desno LED).

Spekter vidne dnevne svetlobe
Spekter vidne LED svetlobe

Vnesite 2x več svetlobe v vaš dom

Pri ustvarjanju doma, kjer se bomo dobro počutili, se celo najboljši viri umetne svetlobe le redko lahko kosajo z močjo sonca. Če v prostore, kjer preživljamo svoj čas, vnesemo naravno svetlobo, bomo živeli v harmoniji z naravo in uglasili svoj cirkadiani ritem, kar je izjemnega pomena za naše dobro počutje. Strešna okna nam resnično dajo več kot potrebujemo, v prostor spustijo dvakrat več dnevne svetlobe kot običajna okna enake velikosti in zagotavljajo naravni pretok svetlobe globoko v našem domu. Z njimi lahko dobesedno preoblikujemo prostor, ga naredimo bolj odprtega in prijetnega, pri tem pa ustvarimo iluzijo, da je večji in prostornejši, kot je v resnici.

Pomembno je tudi, da svetloba vstopa skozi strešna okna v naš dom po bolj naravni poti: ko se sonce čez dan pomika po nebu, žarki pridejo v prostor skozi steklo pod različnimi koti in z različno močjo, tako da je svetloba, ki jo občutimo v zaprtih prostorih, usklajena z zunanjim okoljem. Prednosti strešnih oken še bolj izstopajo v prostorih z okni na severni strani, saj so taki prostori običajno manj svetli. Pravzaprav so lahko okna, ki se odpirajo proti nebu, edini način, da prostori, obrnjeni proti severu, dobijo neposredno sončno svetlobo. Izkoriščanje obilice naravne svetlobe pomeni pametno zasnovo kot tudi pametno življenje: ne le, da je naš dom večji in svetlejši, omogoča tudi trajnostno obliko ogrevanja, tako da privarčujemo pri stroških.


Namestitev ni tako zahtevna

Ne obupajte: najpreprostejša namestitev strešnih oken vzame le en dan in zanjo niso nujno potrebna dovoljenja, vendar to v vsakem primeru velja preveriti pri lokalnih organih. Dober gradbenik bo uredil vse podrobnosti in logistiko, vi pa se boste lahko sprostili in počakali, da se bo vaš dom napolnil s svetlobo.


Ni tako drago

Zdi se, da so strešna okna razkošna in posebna, kar tudi so. So pa tudi vsakomur dostopna. Pravilo pri določitvi proračuna je, da so stroški namestitve strešnih oken na splošno enaki stroškom samih oken. Če želite določiti okvirno ceno projekta, obiščite našo spletno stran in zahtevajte cene od lokalnih monterjev.

Strešna okna prispevajo k nižjim stroškom

Vsi si želimo dom, kjer lahko notranjo temperaturo zlahka uravnavamo. Želimo si uravnoteženo notranje okolje in dobro razsvetljavo. Skozi strešna okna v naš dom vstopita sončna svetloba in toplota, ki imata preko dneva različno moč. Dobro zasnovan dom s strešnimi okni prispeva k trajnostni naravnanosti, znižajo se stroški ogrevanja, manjša je potreba po električni osvetlitvi.

Zaradi njih se dom zdi privlačnejši in dosega višjo vrednost pri prodaji

Vsi lastniki domov vedo, da je vsak kvadratni meter življenjskega prostora dragocen: bistveno je, da kar najbolje izkoristimo, kar imamo. Strešna okna povečajo uporabno površino vašega doma. Mnogo ljudi pri izbiri novega doma išče prostor z obilico dnevne svetlobe. Danski nepremičninski posrednik je ugotovil, da je cena kvadratnega metra hiš s strešnimi okni povprečno za 30 odstotkov višja. Ni dvoma, da je to modra naložba.

Niste sami

Ko boste začeli, ne bodite preveč osupli: na voljo imate precej virov. Obstaja več preprostih, dostopnih načinov, s pomočjo katerih boste lahko izbrali prava okna za svoj dom. Za začetek lahko preberete naš vodič Pet preprostih korakov in tako prebudite svojo ustvarjalnost.

Nasveti in triki: kako vnesti naravo nazaj v svoje življenje

Preberite si več o...

Vrnite naravo v svoj dom