{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Vestal Living, s.r.o.
Ključni elementi in še več

Ko gre za hiše iz kataloga, ljudje običajno pomislijo na nekaj preprostega z dolgočasnimi, velikokrat videnimi rešitvami. Yurij Čerňak in Miroslav Žilinský pa trdita, da oblikujeta hiše, kot bi jih oblikovala zase, in njun projekt pritlične hiše "Motiv" to potrjuje: hiša v velikosti 114 m2 s štirimi spalnicami in veliko dnevne svetlobe vključuje vse, kar sodobne družine običajno iščejo, hkrati pa ponuja tudi nekaj edinstvenih rešitev za pameten in zdrav dom, ki ne spominja na nekaj iz kataloga.

Fotografije: Vestal Living, s.r.o.

Osupljiv prvi vtis

Projekt je bil zgrajen kot vzorčna hiša sodobnega stanovanjskega okrožja Lastovičky, v naselju Nová Dedinka, v bližini Bratislave, da bi dokazali, da z nekaj pametnimi oblikovnimi rešitvami in nekaj arhitekturne ustvarjalnosti lahko standardna stavba postane nekaj vznemirljivega in uporabnega za družino. »Prosojni strop s strešnimi okni je prva stvar, ki ob vstopu očara vsako stranko. To potrjuje veliko zanimanje za to vrsto hiš v naši soseski,« pravi Peter Gerek, operativni direktor podjetja Vestal Living s.r.o., ki je razvijalec projekta. To dosledno dokazuje, da se arhitektom ni treba držati standardnih – in včasih morda dolgočasnih – rešitev, ko gradijo za prodajo. Nekaj neobičajnih zamisli, ki naredijo dom bolj edinstven, bodo dobile odobritev vsakega bodočega najemnika, če bodo prinesle svetlobo, svež zrak in naredile dom bolj prostoren.

Čerňak

Svetloba je naša prioriteta. Verjamemo, da zadostna svetloba poskrbi, da arhitekturni elementi izstopajo. Hkrati pa tudi samo bivanje postane prijetnejše.

Fotografije: Vestal Living, s.r.o.
Estetski in hkrati trajnosten dom

Da bi to dosegli, je bilo treba nadgraditi fasadna okna v osrednjem prostoru s štirimi strešnimi okni VELUX, saj strešna okna v notranjost vnašajo dvakrat več dnevne svetlobe kot fasadna. Poleg tega okna, nameščena višje v prostoru, pomagajo prezračiti prostor hitreje in učinkoviteje. Zelene rešitve, kot je ta, bodo ključne pri prihodnjih gradbenih projektih, saj se vse več ljudi odloča za trajnostne domove, kjer zasnova ni le vprašanje estetike, temveč je tudi element za zagotavljanje energijsko učinkovitega in zdravega doma. Ta dom dokazuje, da se okolju prijazen pristop in vznemirljiva notranjost zelo dobro dopolnjujeta.

Fotografije: Vestal Living, s.r.o.
Prijetna in zdrava notranja klima

Višina stropov, ki sega do 4,5 metra, dopolnjuje ta učinek, saj je dobro osvetljen prostor deluje še bolj odprt in zračen. Strešna okna VELUX z električnim upravljanjem v dnevni sobi lastniku omogočajo, da preprosto poskrbi za kakovost zraka v domu, kljub visokim stropom. To je še posebej uporabno v prostorih kot je kuhinja, kjer naravna svetloba olajša in poskrbi za večjo varnost pri pripravi hrane, na primer pri lupljenju in rezanju, prezračevanje pa pomaga odpraviti neprijetne vonjave – tako da lahko svoje goste za večerjo pričakate v svežem prostoru, s sveže pripravljeno hrano! Enostavno prezračevanja je bilo za oblikovalce pomembno, saj notranja klima igra veliko vlogo pri udobju in zdravju stanovalcev. »Dodana vrednost vzorčne hiše "Motiv" je sistem VELUX ACTIVE. Sami ga zelo cenimo, prav tako pa tudi naše stranke. Tukaj preživimo veliko časa in zahvaljujoč inteligentni možnosti prezračevanja, je zrak ves čas svež, klima je prijetna, delovno okolje pa bolj zdravo,« je povedal Peter Gerek. Zunanje rolete na solarni pogon imajo ključno vlogo pri zagotavljanju, da je dom bolj zdrav in da je v njem bolj prijetno živeti: zagotovijo lahko skoraj popolno temo, ko stanovalci to želijo, in močno zaščito pred vročino poleti – prostori z zunanjimi roletami so lahko do 6 stopinj hladnejši, kar pomeni manjšo uporabo klimatske naprave. Zunanja senčila zmanjšajo tudi hrup dežnih kapelj na oknu, tako da zagotavljajo, da je v domu prijetno in tiho tako v vročih, kot tudi v deževnih dneh.

Priporočeni izdelki VELUX
Elektrificirana strešna okna (GGL)
Pojdi na izdelek
Senčilo Siesta (DKL)
Pojdi na izdelek

Zunanja roleta ALU (SSL)
Pojdi na izdelek