{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Relja Ivanic
Počitniški prostor v bližini narave

Ker so ves čas zaposleni s službo in šolo, je družina želela imeti počitniški dom v bližini narave, kjer bi vsi imeli kotiček za sprostitev, pa tudi prostor za druženje, kjer bi se lahko vsi zbrali ob obroku in klepetu in kjer bi se otroci lahko igrali. Potrebovali so prostor za družinske počitnice, ki je dovolj velik in udoben tudi za daljše bivanje. Njihova vizija se je uresničila s to hišo v Alibunaru v Srbiji. Prostor je bil zasnovan za kakovostno preživljanje skupnega časa, ustvarjanje lepih spominov in udobno bivanje tudi za daljša obdobja.

Sprostitev ob naravni svetlobi

Na podstrešju so tri spalnice povezane z galerijo, napolnjene z dnevno svetlobo in svežim zrakom zahvaljujoč strešnim oknom VELUX. K dizajnu prispeva tudi material okenskih okvirjev, saj daje les sodobnemu domu naraven, topel pridih, poleg tega pa je tudi trajnosten in trajen material. Na več mestih v stavbi so uporabljene kombinacije dveh strešnih oken, kar omogoča razgled in v notranjost spusti več svetlobe. S to postavitvijo je biro Modelart Arhitekti ustvaril prostor, ki izpolnjuje glavne želje družine, saj lahko preživljajo čas skupaj, hkrati pa se lahko umaknejo in si privoščijo mirno sprostitev, zaradi česar je počitniški dom idealen prostor tudi za daljša bivanja. Strešna okna poskrbijo, da je podstrešje svetlejše in prostornejše, manjši kotički pa lahko delujejo kot druge spalnice ali celo bolje! Otroci uživajo na vrečah za sedenje in opazujejo oblake, odrasli pa uživajo v gledanju zvezd iz postelje. Velika prednost je tudi naravna svetloba v kopalnici, zahvaljujoč strešnim oknom, ki omogočajo tudi, da jo družina lahko preprosto prezrači, hkrati pa jim ni treba skrbeti glede zasebnosti.

Fotografije: Relja Ivanic
Prostoren in s svetlobo napolnjen drugi dom

Geometrija hiše se zgleduje po tradicionalni vojvodinski hiši, poznani tudi kot »švabska« hiša, ki je postavljena vzdolžno glede na ulico, tako da je stavba bolj odprta proti dvorišču in omogoča večjo povezanost z naravo. V notranjosti dnevna soba in jedilnica tvorita glavni prostor za druženje, velik odprt prostor s strešnimi okni VELUX, ki vnašajo dnevno svetlobo in zaradi katerih je prostor videti še večji. Območje jedilnice se odpira na teraso na dvorišču, kar hišo še bolj povezuje z naravo. Zaradi pogleda skozi okna, deluje dnevna soba še večja in prostornejša, vhodna svetloba pa prostoru daje topel in udoben občutek. Družina ima v hiši vso opremo, tako kot v stalnem domu, hkrati pa imajo dovolj prostora za preživljanje časa skupaj. Ko so tukaj, so na počitnicah, ampak se ne počutijo, kot da so na drugi lokaciji. Zanje je to drugi dom.

Fotografije: Relja Ivanic
Spoštovanje tradicije

Stavba se nahaja med tradicionalnimi domovi, zato so arhitekti želeli ustvariti nekaj, kar daje občutek, da spada v svojo okolico, hkrati pa je novo in vznemirljivo ter sprejme družino s svežim in sodobnim videzom vsakič, ko pridejo. Postavitev stavbe je poklon tradicionalnim lokalnim konstrukcijah, barve in materiali pa imajo sodoben pridih. Zunanjost fasade je prekrita s črno nekoliko odsevno opeko, na strehi pa so temne ploščice, tako da je hiša videti kot monolit, hkrati pa ostaja igriva zaradi rumenih detajlov in steklenih površin. Odsevna opeka skozi dan daje različne učinke, saj sonce spreminja svoj kot. Možnost spreminjanja zagotavlja, da bo dizajn prestal zob časa, hiša pa bo še dolga leta ostala priljubljeno počitniško zatočišče družine.

Priporočeni izdelki VELUX
Strešni balkon VELUX (GDL)
Pojdi na izdelek
Vertikalne kombinacije VELUX (VIU)
Pojdi na izdelek

Zunanja roleta ALU (SSL)
Pojdi na izdelek