{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Jaroslav Hejzlar
Nekaterim ljudem je bolj všeč tradicionalno, nekaterim pa sodobno

Nekaterim ljudem je bolj všeč tradicionalno, nekaterim pa sodobno. Nekaj pa je gotovo: vsem je všeč svetel in prijeten bivalni prostor. Ko pa se združi tradicija, sodobne linije in sonce, rezultat zagotovo ne bo razočaral!
Nedaleč od mirnega mesteca Varnsdorf, ob vznožju hriba Šluknov je družina našla popolno mesto za svoj sanjski dom. Soseska je prijetna mešanica starih in novih zgradb, kjer se prepletajo različni slogi in strukture in kjer lahko še vedno najdemo nekaj lokalnih tradicionalnih hiš, ki se imenujejo »podstávka«.

Uporaba dnevne svetlobe kot gradbenega materiala

Že od začetka je bilo očitno, da družina, ki se bo preselila sem, želi nekaj elegantnega, sodobnega in bolj minimalističnega. Hkrati pa so čutili veliko spoštovanje do območja, v katerega bodo prišli, zato so se odločili zgraditi hišo, ki spoštuje lokalno tradicijo. Kompaktna hiša čistih linij, z belo fasado, impregniranimi deskami in dvokapnico brez napuščev je elegantna ter ima pridih minimalističnega dizajna, ki je primeren za rustikalno okolje.
Višina slemena je 10 metrov, tako da bi notranjost hiše lahko razdelili na dve prostorni etaži in ker je bila dnevna svetloba v tem primeru eden od najpomembnejših gradnikov, so vizualno povezavo med pritličjem in dvema mansardama, ter želene svetlobne učinke, dosegli z odpiranjem dela stropne konstrukcije v obeh galerijah.

Fotografije: Jaroslav Hejzlar

Naravna svetloba ima pomembno vlogo pri poudarjanju tradicionalnih in sodobnih lastnosti tega pametno zasnovanega doma.

Fotografije: Jaroslav Hejzlar
Tesna povezanost z naravo doma

Osvetlitev obeh podstrešnih nivojev so dosegli z več strešnimi okni VELUX, ki so vgrajena v strešno kritino. Postavitev strešnih oken je bila strateška: o funkciji in notranji postavitvi sob so temeljito razmislili, tako da je nastala dobro osvetljena in odprta notranjost, kjer močna povezava z zunanjim svetom in naravo daje sicer sodobni in minimalni stavbi domače in pomirjujoče vzdušje – najboljše od obeh svetov.

Fotografije: Jaroslav Hejzlar
Bližina narave z ohranjanjem nadzora

Pri zasnovi je bilo pomembno zagotoviti, da se bo družina počutila čim bližje naravi. Zlasti v otroških sobah je bilo ključno, da je mogoče ves čas nadzorovati svetlobo in toploto. Kombinirana okna so tako opremljena z zunanjimi senčili za zaščito pred toploto in notranjimi senčili.

Enostavno upravljanje oken in notranjih senčil olajša tudi prezračevanje. S pametnimi aplikacijami okna samodejno zaznavajo temperaturo in kakovost zraka v domu ter se glede na to odpirajo in zapirajo, kar ves čas zagotavlja prijetno in zdravo ozračje v domu.

Priporočeni izdelki VELUX
Elektrificirana strešna okna
Pojdi na izdelek
Senčilo Siesta (DKL)
Pojdi na izdelek

Zunanja roleta SOFT (SSS)
Pojdi na izdelek