{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Poudarek na razmerju med notranjostjo in zunanjostjo

V današnjem času večino časa preživimo v zaprtih prostorih, človeško telo in um pa nista namenjena, da bi bila ločena od svežega zraka, sončne svetlobe in pogleda na naravo. Zato se počutimo najbolj mirne, zdrave in čuječne, ko smo povezani s svojo okolico. V tem domu je močno razmerje med notranjostjo in zunanjostjo, ki s seboj prinaša neprekinjeno spreminjanje svetlobe, okrepljeno z dodatkom velikih navpičnih oken v kombinaciji s strešnimi okni. Rezultat je optimalna porazdelitev svetlobe po vseh prostorih, kar ustvarja domač občutek po vsej hiši.

Svetloba od zgoraj se združi s tisto, ki prihaja prek vertikalnih oken, kar v notranjost vnaša dinamiko. Svetloba od zgoraj omogoča vzpostavitev bližje povezave z zunanjim okoljem in izboljšuje zaznavanje toka časa in letnih časov, kar vas lahko poveže z naravo, tudi če živite na živahni ulici v mestu.

Glavne prednosti vgradnje strešnih oken VELUX

  1. Stik z zunanjostjo: v zgornjem nadstropju je tudi v središču doma mogoče zaznati zunanje okolje, zahvaljujoč sredinsko postavljenim oknom v ravni strehi, ki ustvarjajo bolj prostorno in odprto vzdušje.

  2. Prodorna svetloba: Lastnikom je bilo pomembno, da svetloba, ki prihaja skozi okno v ravni strehi na sredini doma, osvetljuje stopnišče in omogoča svetlobi, da doseže pritličje.

  3. Dinamičen prostor: Lastniki so želeli ustvariti prostor, kjer se notranjost spreminja s svetlobo ob različnih urah dneva in v različnih letnih časih.

Marco Baldassa,

arhitekt

Pri tem projektu je naravna svetloba ključni element: ustvarja razmerje med bivalnimi prostori in vsakdanjim življenjem na eni strani ter vzdušjem, letnimi časi in igro svetlobe na drugi. S tem ustvarja dinamiko in nenehno spreminjanje. Glavne lastnosti projekta so fasadna okna in še ena pomembna stvar – viri svetlobe na stropu in steni.

Ta dom s svojo svetlobo izboljšuje razpoloženje od zore do mraka

»Meni je svetloba izjemno pomembna vse od trenutka, ko zjutraj vstanem. Odločil sem se zgraditi hišo s fasadnimi in strešnimi okni zlasti zato, da lahko v celoti izkoristim svetlobo. Želeli smo, da bi les igral glavno vlogo. Ta nam daje toploto, svetloba pa nas osrečuje,« pravi lastnik.

Čudovit dialog, poln svetlobe

Dvonadstropna samostojna hiša s kletjo, velikimi okni v pritličju in svetlobo od zgoraj v prvem nadstropju, ki svetlobi omogoča, da seže globoko v bivalni prostor. Pri tem projektu je svetloba povezana z okolico in s spreminjanjem vpliva na notranje vzdušje, kar ustreza naši notranji potrebi po povezovanju z naravo in podpira naš cirkadiani ritem.

Priporočeni izdelki VELUX
Okno z ravnim steklom
Pojdi na izdelek
Okno z ukrivljenim steklom
Pojdi na izdelek
Senčilo proti pregrevanju (MSU)
Pojdi na izdelek