{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Dano Veselský
Skandinavski dom na Slovaškem

Preprosta sodobna hiša s čistimi linijami, obdana z naravo: takšne so sanje o skandinavskem oblikovanju. Kako pa to deluje v gorskem območju Javorníky? Slovaški par, ki živi na Nizozemskem, se je odločil ustvariti svoj sanjski počitniški dom za svojo veliko družino in prijatelje, pri tem pa je imel v mislih zračen in eleganten skandinavski slog ob upoštevanju lokalnih tradicij in spomina na svoje korenine. Rezultat: slikovita posest, za katero se zdi, kot da ta košček severa že od nekdaj pripada dolini, in vabljiv prostor, kjer se družina lahko zbere in sprosti. Ta sodobna in osvežujoča lokacija bo družini služila še vrsto generacij.

Ljubezen na prvi pogled

Par si je zamislil hišo v skandinavskem slogu s slovaškimi tehničnimi standardi, želela pa sta tudi obdržati dobre odnose s sosedi med in po obnovi. Zato je zasnova v kombinaciji z več kot 3 metre visokim strmim pobočjem zagotovo predstavljala izziv, par pa se je v stavbo zaljubil in odločila sta se, da kupita zemljo takoj po prvem osnutku hiše. »Zaljubila sva se v lokacijo, kar na prvi pogled, in nisva vedela, ali je primerna za gradnjo,« sta povedala lastnika. »Ko pa sva zagledala načrte, sva vedela, da je mogoče vse, kar sva smatrala kot izziv, spremeniti v priložnost, da ustvarimo edinstveno in vznemirljivo stavbo in še vedno obdrživa svoje želje.«

Fotografije: Dano Veselský

Dobro izdelani detajli, naravni materiali in čiste linije zagotavljajo, da se bo hiša podala v dolino, a vseeno izstopala.

Fotografije: Dano Veselský
Iskanje popolnih osrednjih točk

Velika okna niso le pomemben element skandinavske arhitekture, temveč tudi zagotavljajo, da je hiša napolnjena s svetlobo ter ustvarjajo zračno in pomirjujoče vzdušje, hkrati pa povezujejo notranjost z zunanjostjo. Stavba je bila zasnovana z mislijo na to, pri čemer so okna obrnjena proti najbolj privlačni točki, ki ponuja slikovite razglede iz vseh delov hiše. Dodali so tudi nekaj zanimivih detajlov: eno od treh strešnih oken VELUX v spalnici staršev gleda na smučišče, kar prostoru daje romantičen in edinstven pridih, pogled na smučarje pa jima nariše nasmeh na obraz tudi v tem najprestižnejšem delu hiše.

Fotografije: Dano Veselský
Mirna povezava z naravo

Zunanjost hiše je v harmoniji z naravo, saj je zid prekrit z neobdelanim lesom. Ideja oblikovanja je bila pustiti, da se les stara s časom, tako da se bo stavba nenehno spreminjala, starala in razvijala, tako kot narava sama. To pomaga sodobni stavbi videti, kot da pripada in je del svoje okolice. Notranja zasnova se ujema z zunanjostjo, saj so za ohranjanje naravnega občutka uporabili bele barve, naravne materiale in parket iz hrastovega lesa. Ta hiša v Paprandu je zdaj pravi dragulj v dolini, ki je nedvomno v skladu s svojo okolico.

Priporočeni izdelki VELUX
Vertikalne kombinacije VELUX (VFE)
Pojdi na izdelek
Senčilo Siesta (DKL)
Pojdi na izdelek

Zunanja roleta SOFT (SSS)
Pojdi na izdelek