{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Premalo prostora

Včasih nas življenje preseneti, kar lahko prinese zmedo. Toda nazadnje nas to pripelje tja, kjer smo želeli biti. Družina Kram je ravno končevala manjšo prenovo svojega doma in so že bili pripravljeni na počitek, ko so morali začeti z veliko večjo prenovo. A za to so imeli najdragocenejši razlog.
»Naša hiša je bila zgrajena v šestdesetih letih kot večgeneracijska hiša. Leta 2008 smo zamenjali sistem ogrevanja. Nato smo prejeli veselo novico, da se bo družina povečala in hitro je postalo jasno, da bomo imeli na voljo premalo prostora,« pravi Bernhard Kram, lastnik hiše. Bodoči očka se je takrat sam lotil načrtovanja prizidka. Po skoraj dvomesečnem obdobju načrtovanja je bil zgrajen 60m2 velik prizidek, ki je sedaj, tri mesece po izgradnji, središče družinskega življenja.

Optimalna postavitev oken za ravno streho

Za arhitekte podjetja Baukooperative je že od samega začetka svetloba bila del načrtovanja. Zamislili so si, da bi naravna svetloba osvetljevala les v dnevni sobi za topel in vabljiv občutek. Naravna svetloba je pomembna za vse, toda v življenju družin z majhnimi otroki igra posebno vlogo. Dnevna svetloba pomaga otrokom, da ostanejo aktivni, da se lažje osredotočijo in učijo – ravno to otroci počnejo v prvih letih življenja, pa naj to delajo z gledanjem, branjem s starši, ustvarjanjem ali igranjem skrivalnic v dnevni sobi. »Uporabili smo program Daylight Visualizer podjetja VELUX za pomoč pri načrtovanju. S pomočjo vizualizacij VELUX smo lahko v postopku načrtovanja prepoznali razlike v postavitvi virov dnevne svetlobe, da smo se lahko prepričali, ali je vse popolno postavljeno.«

Nazadnje se je družina odločila, da bo v oddaljen temačen kotiček prizidka namestila okno za ravno streho, eno pa tudi v kuhinjski prostor. Okno za ravno streho z ukrivljenim steklom prinaša v dom čarobnost dnevne svetlobe, edinstveno ukrivljeno steklo pa omogoča, da dežne kaplje preprosto odtečejo s površine – tudi na strehah z naklonom 0°. Edinstvena zasnova, tanek okvir in nevidno krilo prinašajo največ možne dnevne svetlobe v prostor, tudi če je nameščeno senčilo. Okno z ukrivljenim steklom ima dvoslojno ali trislojno zasteklitev, ki zagotavlja odlično energijsko učinkovitost, obenem pa zmanjšuje hrup ob dežju, toči ali gostem prometu. Tako lahko imate izkušnjo zunanjosti brez motečih dejavnikov. Ravno to pa je zelo dragoceno za družino z majhnimi otroki.

Glavne prednosti strešnih oken VELUX

Odkar družina živi v tem domu se je izkazalo, da ima strešno okno veliko prednosti. »Panoramska okna in skrbno postavljena okna za ravno streho so nam omogočila, da smo ustvarili prostor, poln naravne svetlobe vse do najbolj oddaljenih kotičkov. Prostor je zmeraj obsijan s svetlobo, od zore do mraka, in le redko potrebujemo umetno svetlobo,« razlaga gospod Kram. Vse to jim je omogočeno, hkrati pa so ohranili tudi zasebnost svojega doma. »Zamisel za okna za ravno streho smo dobili med načrtovanjem, ko je postalo jasno, da bodo bolj oddaljena območja prizidka pretemna,« nadaljuje gospod Kram in dodaja: »Osvetlitev prostora od zgoraj z oknom za ravno streho je zares bila popolna rešitev.« Strešna okna prav tako pomagajo pri naravnem prezračevanju, zato je zrak v domu družine bolj zdrav hkrati pa je preprečeno tveganje, da bi se naredila plesen v bolj vlažnih območjih. Družina se je odločila za namestitev drugega okna za ravno streho nad kuhinjo, zaradi česar je olajšano prezračevanje med kuhanjem.

Okno za ravno streho z ukrivljenim steklom prinaša v dom čarobnost dnevne svetlobe, edinstveno ukrivljeno steklo pa omogoča, da dežne kaplje preprosto odtečejo s površine – tudi na strehah z naklonom 0°. Edinstvena zasnova, tanek okvir in nevidno krilo prinašajo največ možne dnevne svetlobe v prostor, tudi če je nameščeno senčilo. Okno z ukrivljenim steklom ima dvoslojno ali trislojno zasteklitev, ki zagotavlja odlično energijsko učinkovitost, obenem pa zmanjšuje hrup ob dežju, toči ali gostem prometu. Tako lahko imate izkušnjo zunanjosti brez motečih dejavnikov. Ravno to pa je zelo dragoceno za družino z majhnimi otroki.

Arhitektura: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
V soju zlatih žarkov

Bernhard Kram kar zasije, ko govori o »zlati svetlobi«, ki se zvečer, ko je sonce nizko na zahodu, razširi po prostoru skozi okna za ravno streho in celoten prostor obda z nežno toplo svetlobo.

"Celotna vzdušje je zares nekaj posebnega."
– Bernhard Kram, lastnik hiše
Arhitektura: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricia Weisskirchner
Nova kakovost življenja

Z nekajmesečnim delom lahko štiričlanska družina zdaj v svojem novem domu uživa najboljše življenje in ustvarja spomine z otroki. Dom je točno takšen, kot so si predstavljali popoln kraj za vzgojo otrok. Pa ne samo zaradi dnevne svetlobe. Bernhard Kram se ne more naveličati pogleda na vrt: »Sedimo za mizo in opazujemo staro slivo zunaj ali vidimo ptice in veverice – takšna kakovost življenja je enostavno neprecenljiva. Navdušeni smo nad prizidkom in v hiši se zares počutimo doma.«

Priporočeni izdelki VELUX
Okno z ukrivljenim steklom
Pojdi na izdelek
Okno z ravnim steklom
Pojdi na izdelek
Senčilo proti pregrevanju (MSU)
Pojdi na izdelek