{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.

Neulengbach je mestece obdano z mirnimi griči in polji ter oddaljeno eno uro vožnje od Dunaja. Razgled na te griče in polja je bil ključni element pri zasnovi hiše arhitekta Franza Karnerja. Preprosta stavba je postavljena vzdolž roba pobočja. Skozi terasna okna se vidi do bližnje stare palače, na zahodu pa 13 kilometrov oddaljeno obzorje.

Majhno stanovanje, v katerem so velik dnevni prostor, spalnica in kopalnica, je dostopno čez ločeno vhodno kocko, ki ga povezuje z dolgo delavnico in skladiščem. Vse tri stavbe stojijo na leseni ploščadi in lebdijo nad travnikom.

Fasadna okna so le tam, kjer je razgled spektakularen, nekaj sten na levi pa je potrebnih za shranjevanje. Dodana strešna okna so bila odlična rešitev za oskrbo hiše z dnevno svetlobo tam, kjer je najbolj potrebna.

Notranjost se brezhibno zlije s teraso, zato se dnevni prostor v poletnih mesecih razširi. Poleg tega je dom popolnoma brez omejitev in kot pravi arhitekt: "Majhen, a vseeno dovolj velik." Franz Karner hišo opisuje kot enosobno lokacijo, sestavljeno iz različnih con in opremljeno z vgradnim pohištvom. Prvotno izučeni tesar je izrisal vsak kotiček hiše.

Hiša v kraju Neulengbach z okni za ravne strehe VELUXArhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Franz Karner

Arhitekt

Študente spodbujamo k razmišljanju o trajnosti že od samega začetka. Med predavanji spoznajo pomen dnevne svetlobe v trajnostnem oblikovanju in se naučijo, kako jo izmeriti v svojih projektih s programom Daylight Visualizer.

Arhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Okna za ravne strehe VELUX imajo pri tem življenjskem slogu ključno vlogo: ne prepuščajo samo svetlobe, ampak omogočajo tudi hitro izmenjavo zraka v notranjosti. Zahvaljujoč veliki strešni odprtini nad štedilnikom, kuhinja postane prizorišče na prostem, saj se vroč zrak in vonji po kuhanju dvigajo proti nebu. Ta največja odprtina omogoča tudi učinkovito hlajenje hiše po dolgem, vročem poletnem dnevu.

Arhitekt: Franz Karner Arch. dipl. inž. dr. teh.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Pri zasnovi lastne hiše je arhitekt naredil simulacijo dnevne svetlobe, kot to počnejo njegovi študentje. Zahvaljujoč vsem izkušnjam, saj s podjetjem VELUX sodeluje že sedem let, je dnevna svetloba v stavbi točno takšna, kot si je zamislil. Tudi notranjost stavbe je videti natanko tako, kot so obljubljale vizualizacije narejene s programom Daylight Visualizer. Poldrugo leto natančnega načrtovanja in izbira lesene gradnje sta omogočila, da je bil objekt zgrajen v samo petih mesecih. Da so postavili zunanje stene stavbe, je pravzaprav trajalo le nekaj dni. Namen Franza Karnerja v tem projektu se zelo razlikuje od ciljev številnih arhitektov: ni hotel pustiti sledi za vedno. Ustvaril je prijetno bivališče, preplavljeno s svetlobo, ki bo s porabo minimalne količine energije na voljo, dokler ga bosta stanovalca potrebovala.

Priporočeni izdelki VELUX
Okno z ukrivljenim steklom
Podrobnosti o izdelku
Senčilo proti pregrevanju (MSU)
Podrobnosti o izdelku
Okno s kupolo za ravno streho
Podrobnosti o izdelku

Podrobnosti o projektu

Projekt: Enodružinska hiša
Kraj: Neulengbach, Avstrija 
Arhitekt: Franz Karner
Leto: 2015
Fotografije: Patrizia Weisskircher/Franz Karner