{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Matej Lozar
Naravno v vseh pogledih

Koliko se lahko približate svojim koreninah, ko gradite popolnoma nov sodoben dom za svojo družino? Načrtovalec te stavbe pravi, da je mogoče priti zelo blizu! Ker je družina želela hišo, zgrajeno izključno iz naravnih materialov, arhitekt Robert Veselko pa je že imel izkušnje s takšno vrsto gradnje in materiali, je kot rezultat njihovo sodelovanja nastala sodobna, udobna, a naravna in prizemljena hiša iz gline, slame in lesa na hribu, ki ga obdaja mestece Dobrna.

Pravljica, primerna za revijo o notranjem oblikovanju

Zanimive linije, osvetljena notranjost in nekaj drznih svetlobnih teles temu nevsakdanjemu domu daje poseben pečat, čeprav že naravni gradbeni materiali ustvarjajo svoje edinstveno zemeljsko vzdušje v domu. Hiša pa ni niti malo staromodna. Videti je sodobno in udobno, ni prav nič hladna ali umetna. Tako si predstavljamo domovanje gozdnih vil, če bi gozdne vile listale po revijah o sodobnem oblikovanju!

Fotografije: Matej Lozar

Kakovost bivanja dosežemo z odprtostjo prostora, ki daje občutek zračnosti, in velikimi steklenimi površinami na južni strani, ki zagotavljajo dobro naravno osvetlitev in razgled na vrt ter hribovito pokrajino v daljavi.

Fotografije: Matej Lozar
Dom, zgrajen za bivanje

Osrednji del hiše je bivalni del, ki združuje dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo v enem velikem odprtem prostoru, ki tvori srce doma. To je prostor, kjer se družina zbere, in pomembno je bilo, da bo prostoren, odprt in vabljiv, tako da lahko preživljajo čas skupaj in se ob tem ne počutijo utesnjeno. Zaradi odprtega slemena strehe s strešnimi okni VELUX je prostor videti še bolj zračen in prostoren, kar daje občutek svobode. Ta tema se občuti v celotni hiši, saj se zaradi naravnih materialov in povezave z naravo skozi okna človek lahko počuti sproščeno tudi v najmanjšem kotičku doma. Hiša je bila zasnovana in zgrajena za bivanje, ne le za sliko iz kataloga, zato je bilo pomembno ohraniti ta občutek neomejenosti, ne da bi postali preveč »hipijevski« in žrtvovali udobje sodobnega bivanja. Arhitekt je poskrbel, da je tudi v tem odprtem, zemeljskem prostoru sodobna, dobro opremljena kuhinja, in da ima vsak kotiček za samoto in sprostitev. Spalni prostori so od bivalnega dela ločeni z zamikom za pol nadstropja, kar je posledica prilagoditve stavbe terenu. Tako so spalnice lahko mirne, prostor pa odprt.

Fotografije: Matej Lozar
Sprejemanje svetlobe v dom

Dnevna svetloba ima pomembno vlogo v naravnem domu: na hladni severni fasadi je nekaj okenskih odprtin, južna fasada pa je odprta z veliko stekleno površino, ki zagotavlja ustrezno naravno svetlobo v vseh prostorih hiše in izkorišča toplotne dobitke sonca v hladnejšem delu leta. Zaradi inovativnega zgornjega ročaja so lahko okna vgrajena nižje, tako da je razgled odličen, ko stojite ali sedite.

Priporočeni izdelki VELUX
Elektrificirana strešna okna (GGL)
Pojdi na izdelek
Notranji rolo (RFL)
Pojdi na izdelek

Zunanja roleta SOFT (SSS)
Pojdi na izdelek