{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Vsakodnevno povezovanje z naravo

Ustvarjanje čudovitega, odprtega in s svetlobo napolnjenega prostora so sanje vsakogar in s pravo zasnovo to lahko dosežemo v prav vsakem prostoru. Popolnoma funkcionalen dom, na majhnem prostoru, s sodobno zasnovo in v tradicionalnem območju? Brez težav! V bližini Bratislave, na Slovaškem, med hišami tradicionalnega videza, nastajajo zanimive oblike sodobnih bivališč. Prednost pritličnih bungalovov je, da se vsi prostori nahajajo v eni ravnini, kar omogoča, da je hiša v intenzivnem stiku z okolico, s tem pa se lastniki počutijo bližje naravi, čeprav je njihov prostor omejen.

Pametne zamisli brez kompromisov

Arhitekti in notranji oblikovalci so se pri tem domu srečali s številnimi izzivi, predvsem zaradi dejavnikov, s katerimi se morajo soočiti številni lastniki pri tej novi vrsti stavbe: velikost parcele, lokacija stavbe in slab dostop do naravne svetlobe, so otežili ustvarjanje doma, ki bi izpolnil vse potrebe družine. Arhitekti so tukaj morali pomisliti na manj običajne zamisli s čimer so zagotovili, da ne bodo sklepali kompromisov, zaradi katerih stavba ne bi bila uporabna za družino. Namesto odrekanj so poiskali edinstvene rešitve, s katerimi so ustvarili udoben, s svetlobo napolnjen dom z izjemnim vzdušjem, kjer sonce prodira skozi okna in daje energijo skozi cel dan. S pravo kombinacijo oken, ki so nameščena eno od drugem, so v vseh prostorih pridobili največjo količino dnevne svetlobe in razgled, tako da družina lahko uživa v naravni svetlobi med pripravo hrane ali sedenjem na kavču – z notranjimi senčili in rešitvami za zaščito pred pregrevanjem, pa jo lahko tudi nadzorujejo.

Potrebovali smo nekaj nenavadnih zamisli, da je končna zasnova stavbe postala svetel in zračen družinski dom, ki vključuje sodobne elemente in se hkrati tudi dobro zlije z okolico.

Dobro osvetljeni bivalni prostori

Ker bungalov stoji na majhni parceli, je stik s pokrajino omejen, prav tako pa tudi svetloba. Z nekaj ustvarjalnosti in pametne postavitve, so to situacijo spremenili v stavbo z veliko prednostmi. Hodnik hišo deli na dva dela, na dnevni in nočni del. V dominantnem delu hiše, kjer se nahajajo dnevna soba, kuhinja in jedilnica, dnevna svetloba vstopa preko treh strešnih oken VELUX.

Vnos dnevne svetlobe v skrite kotičke

Svetloba ne sme manjkati tudi v drugih delih doma. Elegantni svetlobni jaški so bili nameščeni v hodniku in na vhodu hiše, tako da dnevna svetloba prodira prek strehe. Svetlobniki VELUX naravno svetlobo vnesejo tudi v najbolj skrite kotičke doma, kot je garderoba. Lastniki so želeli biti v stiku z naravo in okoliškimi elementi, tako da so našli način, kako lahko to ohranijo tudi v tem delu hiše. Svetlobniki, ki od znotraj spominjajo na luč na stropu, od zunaj pa kot majhna strešna okna, vgrajena v strešno konstrukcijo, imajo tudi to prednost, da omogočajo prezračevanje. Zaradi tega je hiša bolj prijetna za bivanje saj je zagotovljeno bolj zdravo in vabljivo okolje. Na takšnih lokacijah imajo strešna okna še dodatno prednost: vertikalna okna ponujajo le pogled na ograjo ali sosednjo stavbo, strešna okna pa stanovalcem pokažejo oblake in jih povežejo z naravo tudi sredi mesta ali v gosto naseljenem območju.

Priporočeni izdelki VELUX
Elektrificirana strešna okna (GGL)
Pojdi na izdelek

Zunanja roleta SOFT (SSS)
Pojdi na izdelek
Svetlobnik za ravno streho (TWR)
Pojdi na izdelek