Sprememba je dobra. Z njo lahko namreč stare stvari zagledamo v novi luči. Včasih morda razmišljate o manjših spremembah v domu. Niso samo praktične, ampak vam tudi omogočijo, da se doma počutite udobneje. Pa poglejmo zdaj na vaše podstrešje z drugega zornega kota. Ali ste vedeli, da lahko tam izboljšate kakovost bivanja?

Ali je dovolj dnevne svetlobe v prostoru? Če niste prepričani, vprašajte arhitekta ali poglejte našo spletno stran. Pomanjkanje dnevne svetlobe lahko enostavno odpravite z novimi strešnimi okni ali kombinacijo strešnih oken z navpičnimi okni. Ali so na stenah madeži? Prepleskajte jih. Ali se ne počutite preveč udobno? Dodajte domače rastline in okrasite prostor ali pa zamenjajte na primer stari kavč.

Preprosteje je, kot se zdi. Na preureditev podstrešja glejte kot na projekt, ki ga izvajate sami. Če se sprašujete, kdaj začeti, naj povemo, da je najboljši čas že danes.

Štiri prednosti majhnih izboljšav

1. Večja površina oken

Če čutite, da na podstrešju primanjkuje dnevne svetlobe, lahko to težavo zlahka odpravite. Kaj pa če bi dodali vir dnevne svetlobe? Dobro bi bilo, da razmislite o namestitvi strešnih oken. Ali ste vedeli, da namestitev strešnega okna traja samo dve uri? Razporeditev oken v pritličju in prvem nadstropju tudi pripomore k idealni osvetlitvi, kar lahko zviša količino dnevne svetlobe v hiši za do 40 %. Zaradi namestitve oken z odlično toplotno izolacijo lahko prihranite tudi denar pri energiji.

2. Hibridni prezračevalni sistem

Hibridni prezračevalni sistem je učinkovita rešitev za prezračevanje. Avtomatizirana okna in ogrevanje združujeta mehansko prezračevanje z naravnim. Poleti se okna in stopnišče uporabijo za naravno hlajenje stavbe, in sicer z uporabo učinka dimnika za učinkovito izmenjavo zraka. Pozimi mehansko prezračevanje pripomore k ohranjanju dobre kakovosti zraka v notranjosti in znižanju ravni vlage.

3. Raznovrstna zaščita pred soncem

Z zunanjo zaščito pred soncem je prostor toplotno zaščiten pred pregrevanjem. Zniža namreč previsoke temperature v notranjosti poleti in omogoča udobne razmere čez dan in v vseh letnih časih. Ali ste vedeli, da uporaba zunanjih izdelkov za zaščito pred soncem lahko zniža notranjo temperaturo poleti? Namestitev zatemnitvenih senčil proti vročini pripomore k dušenju hrupa v deževnih nočeh. Zatemnitvena senčila zagotavljajo popolno temo, ki prav tako pripomore k boljši kakovosti spanca.

4. Pametni dom

Pametni dom je zelo priljubljen in praktičen, pa ne samo za zaposlene družine. Z inteligentnimi sistemi je bivanje v zdravem domu kanček lažje. Namestitev senzorjev, ki merijo temperaturo, raven vlage in ogljikovega dioksida, je zelo preprosta, poleg tega z njimi lažje nadzorujete kakovost notranjega bivalnega okolja. Z aplikacijo lahko nadzorujete položaj strešnih oken in jim ukažete prezračevanje ter da se zasenčijo ali zaprejo ob dežju.

»Vedela sva, da želiva uporabiti strešna okna VELUX, saj ima znamka ugled zaradi kakovosti in izbire izdelkov.

Patrick, lastnik hiše

Monter namešča novo strešno okno VELUX na streho s črnimi strešniki.

Ali vas zanimajo različni prostori za vaš projekt?