Ali imate v hiši neizrabljeno podstrešje? Če je odgovor pritrdilen, razmislite, ali bi ga spremenili v funkcionalen bivalni prostor za družino. To je popoln način, da domu dodate prostor, prav tako je cenovno ugodno in tako boste prihranili denar tudi v prihodnosti. Kako to? Ko spreminjate namembnost podstrešja, ki je bilo prej v uporabi samo za shranjevanje, morate preveriti, ali streha deluje pravilno in jo dobro izolirati. Razmislite tudi o ogrevanju in novih tleh. Dodali boste namreč nova tla, ki se bodo prebudila in zaživela.

Ustrezno izolirana streha bo vodila v ogromne prihranke energije, kar je vedno pomembneje. Prenova doma je korak, ki vodi v bolj zdrav način bivanja. Raziskave so pokazale, da 80 milijonov Evropejcev živi v nezdravih stavbah, ki škodujejo duševnemu in fizičnemu zdravju. Ti ljudje niso zadovoljni s svojim bivalnim prostorom in ne vedo, kako naj ukrepajo.

Skoraj 60 % anketirancev bi razmislilo o prenovi hiše zaradi prihranka energije. Če želite začeti postopek prenove in ne veste, kje začeti, stopite v stik s strokovnjakom, ki vam bo pomagal najti popolno rešitev. Na tej spletni stran boste morda tudi našli nekaj navdiha.

Sedem načel predelave podstrešja v bivalni prostor

1. Predelava podstrešja

Neizrabljen prostor pod streho veliko obeta. Če predelate podstrešje v bivalni prostor lahko povečate uporabno območje hiše za do 35 %. Predelava podstrešja je bolj ekonomični način za povečanje bivalnega prostora kot gradnja prizidka, saj vam ni treba zgraditi temeljev, tal in strehe.

2. Večja površina oken

Ustrezna zasnova osvetlitve hiše bo zagotovila prijetno notranje okolje, polno naravne svetlobe in svežega zraka v vsakem prostoru in nadstropju. Za to bo poskrbela kombinacija fasadnih in strešnih oken. Razporeditev oken v pritličju in prvem nadstropju pripomore k idealni osvetlitvi, kar lahko zviša količino dnevne svetlobe v hiši za do 40 %.

3. Stopniščni jašek

Koncept odprtega prezračevanja omogoča boljšo porazdelitev dnevne svetlobe in učinkovitejše prezračevanje zaradi učinka dimnika. Dnevna svetloba sije skozi odprto stopnišče in se porazdeli čez vsa nadstropja. Zaradi učinka dimnika se vlažen zrak odvede skozi strešna okna na vrhu stopnišča, medtem ko svež zrak prihaja v prostor skozi odprta okna in vrata.

4. Raznovrstna zaščita pred soncem

Z zunanjo zaščito pred soncem je prostor toplotno zaščiten pred pregrevanjem. Zniža namreč previsoke temperature v notranjosti poleti, omogoča udobne bivalne razmere čez dan in v vseh letnih časih. Za nadzor nad svetlobo uporabite notranja senčila.

5. Hibridno prezračevanje

Poleti se okna in stopnišče uporabijo za naravno hlajenje stavbe, in sicer z uporabo učinka dimnika za učinkovito izmenjavo zraka. Pozimi mehansko prezračevanje pripomore k ohranjanju dobre kakovosti zraka v notranjosti in znižanju ravni vlage. Hibridni prezračevalni sistem je učinkovit sistem prezračevanja, ki z avtomatiziranimi okni in ogrevanjem združuje mehansko prezračevanje z naravnim.

6. Boljši toplotni ovoj stavbe

Kakovostni ovoj hiše sestavljata izolirana fasada in streha. Če ju združite s sodobnim ogrevalnim sistemom, bo to pripomoglo k optimizaciji parametrov za energijsko učinkovitost in k večjemu toplotnemu udobju v vašem domu. Izboljšani ogrevalni sistem vključuje talno gretje in sodobne radiatorje na tleh. Posledično bo hiša v primerjavi s prvotnim stanjem porabila 80 % manj energije.

7. Pametni dom

Avtomatizacija ne spada samo na področje industrije, ampak tudi v sodobna gospodinjstva. Inteligentni sistemi olajšajo bivaje v zdravem domu. Senzorji, ki merijo temperaturo, vlago in raven ogljikovega dioksida, nadzorujejo kakovost notranjega okolja. Okna lahko tako sama prezračijo prostor, se zasenčijo ali ob dežju zaprejo. Z aplikacijo lahko sistem nadzorujete povsod.

»Predelava podstrešja v bivalni prostor nam je omogočila, da smo pridobili prostor, za katerega sploh nismo vedeli, da ga imamo.

Patrick, lastnik hiše

Monter namešča novo strešno okno VELUX na streho s črnimi strešniki.

Ali vas zanimajo različni prostori za vaš projekt?