Ali živite na podstrešju, kamor ste se preselili pred desetimi ali dvajsetimi leti? Ali pa ste se zdaj preselili vanj, ampak je malo zastarelo? Naj vas spodbudimo, da v svoje življenje prinesete spremembo. Samo poglejte na podstrešje z drugega zornega kota. 

Zdaj je pravi čas, da preverite kakovost strešne izolacije, ogrevalnega sistema, oken in tal. Prav tako je dobro, da razmislite o izrabi prostorov pod streho in podstrešje najbolje izkoristite. Posvetujte se z arhitektom o trenutni količini dnevne svetlobe in premislite, koliko bi koristilo, če dodate drug vir dnevne svetlobe. 

Ali veste, kakšno vlogo imajo strešna okna? V anketi, ki jo je opravilo podjetje VELUX, je potreba po strešnih oknih določena glede na razumno mejo. 70 % anketirancev pričakuje, da okna zagotovijo več bivalnega prostora, 51 % vprašancev pa pričakuje, da povečajo bivalno udobje.

Pet načel prenove podstrešja

1. Večja površina oken

Če že nekaj let bivate na podstrešju, ste morda opazili vse napake in stvari, ki jih je treba spremeniti. Ena teh je morda pomanjkanje dnevne svetlobe. Dom, poln dnevne svetlobe, omogoča prijetno notranje okolje. Če to združite s svežim zrakom v vsakem prostoru, ustvarite podlago za zdrav in srečen dom. 

Če v vašem domu primanjkuje dnevne svetlobe, razmislite o vgradnji več strešnih oken. Strešna okna bodo rešila težavo na podstrešju. Toda bodite previdni in za pomoč prosite strokovnjaka (npr. arhitekta, monterja ali gradbeno podjetje), da jih namesti pravilno. Razporeditev oken v pritličju in prvem nadstropju tudi pripomore k idealni osvetlitvi, kar lahko zviša količino dnevne svetlobe v hiši za do 40 %.

2. Raznovrstna zaščita pred soncem

Z zunanjo zaščito pred soncem je prostor toplotno zaščiten pred pregrevanjem poleti. Deluje namreč kot izolacijska plast, s katero lahko ohranite idealno temperaturo v domu, ne samo poleti, ampak tudi pozimi. Prav tako pripomore k varčevanju z energijo, porabljeno za ogrevanje.

3. Hibridni prezračevalni sistem

Hibridni prezračevalni sistem je učinkovit sistem prezračevanja, ki z avtomatiziranimi okni in ogrevanjem združuje mehansko prezračevanje z naravnim. Jaški oken in stopnišča poleti naravno hladijo zgradbo z učinkom dimnika, ki pripomore k učinkoviti izmenjavi zraka. Pozimi mehansko prezračevanje ohranja dobro kakovost zraka v notranjosti in zniža raven vlage. Učinkovit prezračevalni sistem vodi v bolj zdravo hišo. Preprečuje nastanek plesni ali nabiranje odvečne vlage, ki pogosto povzročata dihalne bolezni in alergije.

4. Boljši toplotni ovoj stavbe

Če razmišljate o projektu preobrazbe podstrešja, je zdaj pravi čas, da ocenite kakovost toplotnega ovoja hiše. Sestavljata ga izolirana fasada in streha. Dobro izolirana fasada in streha, skupaj s sodobnim ogrevalnim sistemom, pripomoreta k optimizaciji parametrov za energijsko učinkovitost in toplotnemu udobju v domu. Izboljšajte ogrevalni sistem, da bo vključeval talno gretje in sodobne radiatorje na tleh. Posledično bo hiša v primerjavi s prvotnim stanjem porabila 80 % manj energije.

Prenova vodi k ogromnim prihrankom energije na dolgi rok. Enkratna večja naložba se bo izplačala v nekaj letih.

5. Pametni dom

Če imate priložnost, da si olajšate življenje, jo kar zagrabite. Bivanje v inteligentnem gospodinjstvu ne olajša samo življenja, ampak tudi omogoči bivanje v zdravem domu. Ko razmišljate o projektu prenove podstrešja, razmislite o ustvarjanju pametnejšega doma. Prvi korak je namestitev senzorjev, ki merijo temperaturo, vlago in raven ogljikovega dioksida. Če menjavate stara strešna okna, lahko namestite okna na električni ali solarni pogon. V tem primeru okna sama prezračijo prostor, se zasenčijo ali ob dežju zaprejo. Z aplikacijo lahko sistem nadzorujete povsod.

»Šest mesecev življenja na gradbišču se je popolnoma izplačalo. Točno sva vedela, kar želiva, in to sva počasi uresničevala.

Vivian in Matthias, lastnika hiše

Monter namešča novo strešno okno VELUX na streho s črnimi strešniki.

Ali vas zanimajo različni prostori za vaš projekt?