Kako izbrati pravo strešno okno?

Naš preprost priročnik vas popelje skozi pet najpomembnejših stvari, ki jih morate upoštevati pri izbiri novega strešnega okna.

  • Splošno priporočilo pravi, da mora zasteklitev v prostoru pokrivati vsaj 10 % talne površine prostora za največ možne dnevne svetlobe. Pripravljeni smo, da vam pomagamo izbrati ustrezno velikost strešnega okna VELUX za vaš prostor.

  • Naša strešna okna imajo na voljo tri različne vrste upravljanja, zaradi česar še lažje izpolnijo različne potrebe. O vrsti upravljanja najbolj odloča položaj novih strešnih oken VELUX.

  • Vsa strešna okna VELUX so standardno opremljena z dvojno zasteklitvijo, po želji in potrebi pa jih lahko zlahka nadgradite na trojno zasteklitev. Ne glede na to, kaj potrebujete, verjamemo, da vam lahko poiščemo ustrezno zasteklitev strešnega okna.

  • Ponujamo dve različni vrsti notranje obdelave za nova strešna okna: bel poliuretan in brezbarven lak. Vsaka obdelava je koristna za določen tip prostora, zato dovolite, da vam pomagamo izbrati ustrezno.

  • Dodajte zatemnitvena senčila, zunanja mrežasta senčila ali zunanje rolete, da popolnoma izkoristite novo strešno okno. Ni važno, ali želite dober spanec ponoči ali blokirati sonce, naša dodatna oprema je popolna za vaše novo strešno okno.

Odpiranje in zapiranje strešnih oken

Za naša strešna okna ponujamo različne vrste upravljanja:

Z daljinskim upravljalnikom

Samo z dotikom gumba se bodo vaša strešna okna odprla in zaprla, kot naročite, tako preprosto je. Vaša notranjost se ne bo poškodovala, če začne deževati, saj se okna samodejno zaprejo ob prvih kapljicah dežja.

Če poleg kupite še VELUX App Control lahko po potrebi nadzorujete vsa elektrificirana ali solarna strešna okna ter zunanja in notranja senčila VELUX prek mobilnega telefona.

Če so vam pametni sistemi še posebej všeč, kupite naš sistem za uravnavanje notranje klime VELUX ACTIVE with NETATMO. Sistem spremlja podatke o vremenu ter meri raven vlage in ogljikovega dioksida v domu, s čimer bo skrbel za vaše zdravo bivanje. Tako lahko po prhi priročno prezračite kopalnico, polno pare, kar v udobju lastne postelje. Naj vaš dom izpolnjuje vaše želje in potrebe.

Ročno

To je čisto drugače kot pri navpičnih oknih – z upravljanjem strešnih oken boste izkusili nekaj novega.

Sredinsko vpeta strešna okna: Ta strešna okna se obračajo okoli osrednje vodoravne osi. Odpirajo se z zgornjim ročajem, če so nameščena na višini, ki jo zlahka dosežete. Zagotavljajo čudovit pogled na okoliško območje in več prostora za pohištvo. Če streha dopušča malo višjo namestitev ali imate višji kolenčni zid, potrebujete možnost za odpiranje strešnih oken s spodnjim ročajem.

Zgoraj vpeta strešna okna: Če vam je všeč nemoten pogled in radi stojite ob oknu, potem vam bodo naša zgoraj vpeta strešna okna postala najljubši del podstrešnih prostorov. Krilo se popolnoma odpre ven, da lahko uživate v panoramskem razgledu na okolico hiše.

Dobro je vedeti

Ne glede na način upravljanja, lahko krilo okno vseh strešnih oken obrnete čisto naokoli in ga pritrdite za lažje čiščenje zunanjega stekla.

Zasteklitev strešnega okna

Želimo vam pomagati, da se boste v vsakdanjiku lahko osredotočili na pomembnejše stvari, zato z našim izborom zasteklitev okna poskrbimo, da vas nič ne bo motilo. Tukaj so naši nasveti:

Ohladite se, ogrejte se

Ne glede na sezono se želimo v zaprtih prostorih počutiti dobro. V kurilni sezoni, še posebej v tednih neposredno pred in za njo, želimo ohraniti toploto v prostoru. Ne skrbite, kakšno je vreme zunaj in uživajte v prijetni notranji temperaturi z našimi stekli z odlično toplotno izolacijo.

Za novo hišo ali novo okno, ki je rešitev za varno prihodnost, izberite naša trislojna stekla ter različico okna 64 ali 66, ki ustreza toplotni prehodnosti (Uw) 1,0 W/m2K (koeficient predstavlja raven toplotne izolacije – nižji kot je, boljša je izolacija).

Hrup prometa, dežja

Glede na območje, na katerem živite, je zunanji hrup lahko dejavnik, ki uniči mirno vzdušje doma. Naši različici stekla 64 in 68 z zvočno izolativnostjo (Rw) 35 dB (vrednost predstavlja raven zmanjšane jakosti zvoka – višja kot je, boljša je zvočna izolacija) se bosta dobro odrezali v mestih. Če ste bolj občutljivi za hrup ali živite blizu glavnih cest, je dobra izbira različica stekla 66 (Rw = 37 dB). Če je v vaši okolici letališče ali avtocesta, bo pa udobje zagotovila različica stekla 62 (Rw = 42 dB).

Uživajte v nemotenem spancu, saj vas hrup dežja, ki pada na okno, ne bo zbudil. To funkcijo imajo naše različice stekel 64, 68, 66, 62.

Manj gospodinjskega dela

Zaradi premaza, ki odbija umazanijo, boste za čiščenje okenskega stekla porabili manj časa in več časa uživali v pogledu. Naši različici stekla 64 in 66 imata ta poseben premaz, preprost za čiščenje.

Občutek varnosti

Težko se je pripraviti na nekaj, kar ne pričakujemo. Zaradi tega opremljamo vsa naša strešna okna s kaljenim steklom, ki doda moč zunanjemu steklu, da ga zaščiti pred skrajnim vremenom, kot so hude nevihte ali toča. Notranjost in družino lahko zaščitite z izbiro različic stekla 68, 66 in 62 z laminiranim varnostnim steklom, ki preprečuje, da bi steklo v primeru nenamerne poškodbe padlo v prostor.

Če živite na zelo sončni lokaciji, vam ponujamo različice stekla 68, 66 in 62, ki bodo zaščitile notranje pohištvo, da ne zbledi zaradi škodljivih sončnih UV-žarkov.

Notranja obdelava

Za naša strešna okna ponujamo tri različne vrste notranje obdelave:

  • Strešno okno, prekrito z belim poliuretanom: To okno je v notranjosti iz lesa, ki je zunaj prekrit z belim lakom iz poliuretana. Zaradi tega boste s tem izdelkom VELUX dobili vodoodporno rešitev z odlično toplotno izolacijo. Površina naših oken je trpežna, brez prask in ima izjemno dolgo življenjsko dobo. Izberite ga za prostore, v katerih potrebujete okna z malo vzdrževanja ali v katerih je stopnja vlage navadno visoka (npr. kopalnica, kuhinja). Nasvet za vzdrževanje: površine okna ni treba vzdrževati.

  • Leseno strešno okno z brezbarvnim lakom: To okno izdelujemo za vas iz trdega borovega lesa, da je trpežno. Lesena površina je zaščitena in prekrita z visokokakovostnim brezbarvnim lakom na vodni osnovi. Izberite ga za prostore z nevtralno notranjostjo, dnevne sobe ali spalnice. Nasvet za vzdrževanje: les obdelajte vsaka štiri leta (zbrusite ga in nanesite lak).

  • Strešno okno bele barve: Okno je izdelano iz trdega borovega lesa, prekritega z visokokakovostnim belim lakom na vodni osnovi. Na voljo je v našem izboru strešnih oken Premium. Izberite ga za prostore, v katerih želite imeti bel, sodoben videz. Nasvet za vzdrževanje: površino obdelajte vsakih sedem let (zbrusite in nanesite lak).

Notranja in zunanja senčila

Dodatna oprema je pika na i, ki jo potrebujete, da dopolnite domače udobje in notranjo zasnovo. Razmislite o svojih potrebah ter po želji združite zunanje in notranje izdelke.

Zaščita pred vročino poleti

Samo zunanji izdelki ustavijo vroče sončne žarke, preden dosežejo okensko steklo. Možni izdelki so zunanja mrežasta senčila in zunanje rolete.

Toplotna izolacija pozimi

Če želite imeti dodatno plast izolacije med zunanjim okoljem in notranjim prostorom, uporabite naše izdelke kot zaščito na strešnem oknu. Ti izdelki pripomorejo, da pozimi ohranite toploto v prostoru. Možni izdelki so termo plise senčila, zunanje rolete in zunanja senčila.

Popolna zatemnitev

Ponujamo različne učinkovite rešitve za zatemnitev, ki so opremljene s tekstilom oz. materialom, ki ne bo prepustil svetlobe. Možni izdelki so zatemnitvena rolo senčila, kombinirana senčila, termo plise senčila (na voljo v širokem izboru barv), zunanje rolete in zunanja senčila.

Nadzor nad količino prepuščene svetlobe

Količino prepuščene svetlobe določa barva notranjega senčila, ki jo izberete. Dobra novica je, da lahko izbirate med obilico barv. Rolo senčila imajo zaradi urejenega materiala preprost videz, s plise senčili imate lahko na strešnem oknu reliefne oblike, žaluzije pa so vodoodporna rešitev za prostore z veliko vlage.

Ustavite mrčes

Naši komarniki so opremljeni s prozorno mrežo, ki se namesti na notranjo steno (okenske odprtine). Z njimi lahko uživate v svežem zraku brez nadležnih obiskovalcev.

Dušenje hrupa dežja

Naši zunanji izdelki pridušijo hrup dežnih kapljic, ki trkajo na okensko steklo. Možni izdelki so zunanja mrežasta senčila, zunanje rolete in zunanja senčila.

Varnost doma

Strešna okna lahko zaščitite pred poškodbami (na primer zaradi toče) ali pa zaščitite dom, da vlomilci ne morejo vstopiti skozi okno. Možni izdelki so zunanja senčila.

Monter namešča novo strešno okno VELUX na streho s črnimi strešniki.