Kaj morate upoštevati pri načrtovanju strešnih oken v domu?

1. Položaj oken lahko vpliva na osvetlitev prostorov

Količino dnevne svetlobe v domu lahko izboljšate s številom strešnih oken in njihovim položajem. Pri podobnih pogojih zagotovijo strešna okna vsaj dvakrat toliko svetlobe kot navpična okna iste velikosti. Poleg večje količine dnevne svetlobe strešna okna tudi bolje osvetlijo stene in znižajo tveganje za bleščanje.

Strešna okna, njihova postavitev in kombinacija oken bodo vplivali na porazdelitev dnevne svetlobe in pogled ven. V različnih prostorih se okna lahko namestijo na različne višine, saj jih lahko odprete ročno ali električno z daljinskim upravljalnikom. Glede na postavitev strešnih oken in naklon strehe lahko izberete zgoraj vpeta ali sredinsko vpeta strešna okna.

2. Material oken se lahko razlikuje glede na prostor.

Izbira materiala za okvir strešnega okna je še posebej pomembna v prostorih, kot sta kopalnica in kuhinja, kjer se okna lahko poškodujejo zaradi večje količine vlage in nihanja temperatur. Za takšne prostore je priporočljivo izbrati poliuretan, ki ni tako občutljiv za vlago.

3. Toplotno udobje

Ali ste vedeli, da z ustrezno postavitvijo strešnih oken, lahko dosežete toplotno udobje v vseh štirih letnih časih in celo nimate klimatskih naprav? Z večjo količino sončne svetlobe lahko pridobite brezplačno energijo in toploto pozimi, poleti pa lahko bivate v ohlajenih prostorih, če pametno uporabite notranja in zunanja senčila. Na ta način se boste počutili dobro v domu in prihranili veliko energije.

4. Obnovljiva energija za vaš dom

Postavitev strešnih oken morate prilagoditi obliki strehe. Z različnimi rešitvami in kombinacijami strešnih oken lahko postavitev preprosto uskladite s fotovoltaičnimi paneli in tako za dom proizvajate obnovljivo energijo, ne da bi bili prikrajšani za bivalni standard.

Katere vrste strešnih oken so najboljše za vas?

Na vsako streho in v vsak prostor se lahko prilegajo številne rešitve, ki vaš novi dom spremenijo v nekaj sanjskega. Ugotovite, katera vrsta strešnega okna je najboljša za vas.

Strešna okna najbolje izkoristite.

S kombinacijo dveh ali več strešnih oken lahko ustvarite prostornejše sobe z več svetlobe in odličnim razgledom.

Odkrijte nova doživetja in razsežnosti v domu s strešnim balkonom VELUX.

Od neba visoko zgoraj do uličnega vrveža spodaj – s kompletom oken VELUX v obliki črke L lahko vidite prav vse.

S strešno teraso VELUX se dnevna soba in terasa združita v čudovit skupen prostor.