Katero vrsto doma načrtujete?

Ko načrtujete svoj novi dom, morate začeti pri strehi. Vrsta strehe določa obliko notranjih prostorov in z različnimi rešitvami za strešno okno lahko prilagodite prostore po svojih željah in potrebah. Tukaj so navedene tri najpogostejše vrste streh in priložnosti, ki vam jih ponujajo.

Nagnjena streha

Nagnjena streha ponuja veliko možnosti za ustvarjanje čudovitega prostora z veliko praktičnimi prednostmi. Podstrešje pod nagnjeno streho lahko spremenite v celotno stanovanje ali pa v prostor z eno ali dvema sobama, v katerih bo bivanje nekaj neverjetnega.

Z novimi rešitvami za strešna okna, imate na voljo neskončno možnosti za oblikovanje bivalnih prostorov na podstrešju pod nagnjeno streho in še boljšo izrabo teh prostorov, na katere smo nekoč pozabljali. Predstavili vam bomo nekaj zamisli.

  • Čarobna in romantična spalnica: predstavljajte si pogled na tisoče zvezd, ki vas vsako noč zazibajo v spanje.
  • Najbolj »kulska« soba za otroke: najprej zabavna igralnica za otroke, pozneje pa varna oaza zasebnosti za najstnike. Podstrešje je preprosto izjemno!
  • Stanovanje nad mestom: stanovanje s pogledom na mesto brez hrupa s ceste v notranjosti, uživate pa lahko na terasi ali balkonu.
  • Popolnoma prilagojeni prostori na podstrešju: če bolje izkoristite prostor v gosto naseljenih območjih, lahko imate prav vse: vrt, parkirišče in dovolj prostora za vso družino.

Ravna streha

Ravna streha je trendovska rešitev v sodobni arhitekturi, saj prinaša mnogo koristi, ki navdušujejo stanovalce. Prepoznavna oblika je ključni element sodobne zasnove. Poleg tega ta streha ponuja dodatni zunanji prostor, v kombinaciji z okni za ravno streho pa bodo prostori pod njo napolnjeni z dnevno svetlobo in svežim zrakom. Preberite nekaj glavnih prednosti ravnih streh:

Veliko naravne svetlobe, prostora in sloga v zgornjih prostorih: z okni za ravno streho in svetlobniki lahko osvetlite vse kotičke v prostorih pod ravno streho, tudi tiste najbolj oddaljene od zunanjih sten.

  • Vremenska odpornost: ravne strehe so manj občutljive za veter in če so pravilno zgrajene, ni težav s padavinami ali zamakanjem.
  • Manj toplotnih izgub: sodobne hiše z ravno streho so energijsko učinkovitejše.
  • Različne možnosti uporabe strešne površine: na streho lahko namestite fotovoltaične celice, spremenite jo lahko v teraso ali pa naredite naravni vrt ali zeleni kotiček.

Bungalov

Bungalovi ali pritlične družinske hiše imajo številne prednosti, toda obenem zahtevajo nekaj kompromisov. Hiša nima stopnic in iz večine prostorov je možen dostop do vrta, toda talna površina takšne hiše je po navadi večja. Zaradi tega je osvetlitev slabša v prostorih, ki so bolj oddaljeni od oken, ali pa je nekateri prostori v sredini hiše niti nimajo. Ali bi sklenili kompromis? S strešnimi okni in svetlobniki vam ga ni treba.

S pravimi rešitvami lahko tudi manjši bungalov spremenite v prostoren, prijeten in zdrav dom, v katerem so vsi prostori polni dnevne svetlobe in svežega zraka.

  • Bungalovi nas očarajo zaradi visokih stropov in edinstvenega občutka prostornosti.
  • Če namestite okna više in tako bliže strešnemu slemenu, lahko dnevna svetloba doseže vsak kotiček hiše.
  • Strešna okna VELUX z električnim upravljanjem lahko odpirate in zapirate na daljavo. Opremljena so s solarnim pogonom, ki omogoča elektrifikacijo tudi tam, kjer ni oskrbe z elektriko.

Kako je lahko moj novi dom še boljši?

Svetlejši in večji prostori

Če je celotna hiša preplavljena z obilico dnevne svetlobe, to omogoča večje udobje. S strešnimi okni so prostori videti veliko večji, kot v resnici so, kar ustvari občutek prostornosti. Zaradi oken se svetloba porazdeli po prostoru in vsak kotiček spremeni v čudovit prostor. Tako ti prostori postanejo osrednja in najbolj priljubljena točka doma.

Zaradi svetlih in zračnih prostorov so domovi videti lepši, poleg tega je izpostavljenost naravni svetlobi povezana z veliko koristmi za zdravje in počutje. Notranji oblikovalci z razlogom skrbno ustvarjajo prostore s poudarkom na naravni svetlobi in povečajo njeno količino, ko je le mogoče.

Energijska učinkovitost in izolacija

Veliko različnih dejavnikov vpliva na energijsko učinkovitost doma. Položaj in usmeritev stavbe, vrsta fasade, vrsta in nagib strehe, izolacija, postavitev in število oken, tako klasičnih kot strešnih.

Obstaja veliko različnih vrst strešnih oken, obdelav in dodatne opreme, kot so zunanja in notranja senčila, ki lahko pomembno izboljšajo energijsko učinkovitost, saj prilagodijo prostor vremenskim razmeram in letnemu času. Vrsta stekla, število plasti zasteklitve, premaz stekla in izolacija okvirja so ključnega pomena, saj ločijo vročino od sončnih žarkov, določijo prehodnost toplote stekla in okna ter izboljšajo zvočno izolacijo.

Kakovost zraka

Kakovost zraka v notranjosti ima pomemben vpliv na zdravje in udobje. Trije najbolj ključni kazalniki kakovosti zraka so raven ogljikovega dioksida, hlapnih organskih spojin in vlaga. Če jih ohranjamo v dovoljenem območju, je bivanje v zaprtih prostorih prijetno in zdravo ter izboljša duševno zmogljivost, kot na primer zmožnost osredotočanja.

Za ohranjanje visoke kakovosti zraka je pomembno, da v prostor vstopa svež zrak. Prezračevanje lahko omogočite ročno ali avtomatsko z daljinskim stikalom ali aplikacijo. Na ta način lahko programirate okna, da se odprejo ob različnih časih podnevi ali ponoči. Z dežnim senzorjem pa se okna samodejno zaprejo, če med prezračevanjem začne deževati. Sistem vam je lahko v pomoč tudi z vgrajenimi senzorji notranje klime in sprotno napovedjo vremena.

Monter namešča novo strešno okno VELUX na streho s črnimi strešniki.