Črno-belo mansardno stanovanje s premišljenimi detajli

Črno beli kontrast in presenetljivi detajli. Tako bi lahko na kratko opisali stanovanje mladega ustvarjalnega para, ki je prazno podstrešje uredil v svetlo domovanje.

Na podstrešju enodružinske hiše, ki je bilo dolga leta le delno dokončano in večinoma namenjeno hrambi raznolike šare, si je mlad par odločil urediti domovanje po svojih željah. Zamenjala sta streho, postavila ločen zunanji vhod, porušila predelne stene in odprla tloris, dodala nekaj strešnih oken in panoramsko steno ter vse skupaj opremila s šik pohištvom.

Stanovanje sta opremila v večni črno-beli kombinaciji, ki jo dopolnjujeta z barvnimi detajli. Lastnica je projekt opreme zasnovala po svojih željah, izvedbo pa prepustila izkušenim izvajalcem. Vsi kamniti in keramični zaključni sloji ter kuhinjski pult pa so ročno delo lastnika, ki je po poklicu kamnosek. 

Kot osrednji kos stanovanja je gotovo obojestranski kamin, viden z vseh strani, ki jima pozimi dogreva prostor. Zanj sta se mlada lastnika odločila že v začetku snovanja tlorisa in ga načrtovala ob nosilnem stebru sredi dnevnega prostora. Ob strani ima vgrajeno vinsko vitrino, ki pod seboj skriva tudi skladovnico drv. 

Podobno je premišljena tudi vgradna kuhinjska napa. Da s svojim izgledom ne bi kazila minimalistične kuhinje, sta jo prekrila s steklenim panelom na preprostih vodilih.

Da mansardno stanovanje ne bi bilo pretemno, sta ga dodatno osvetlila še s strešnimi okni. Zaradi visokega kolenčnega zidu sta se odločila za električno odpiranje, kar pomeni, da lahko zračenje prostora tudi avtomatizirata. Stanovanje se tako lahko prezrači npr. tudi, ko ju ni doma.

Vsa dela – od menjave strehe pa do zadnjega detajla notranje opreme – so bila izvedena v dveh letih in pol.

 

MANSARDA PRED PRENOVO

MANSARDA PO PRENOVI