Predelava podstrešja: 15 + 1 korak za ustvarjanje elegantnega podstrešnega prostora 

Če na trgu iščete nov dom, se splača razmisliti o vseh vidikih vaših potreb – ne samo o tistih, ki jih imate trenutno. Poskušajte si zamisliti tudi prihodnje potrebe. Če se vam zdi, da trenutna tlorisna površina pri možnosti, ki vam je všeč, ni dovolj velika, ali mislite, da boste kmalu potrebovali večjo, to še ne pomeni nujno, da morate nadaljevati z iskanjem doma. Morda ste našli ravno to, kar se iskali ... 

Gradnja podstrešnih sob je pravi način 

Na voljo je več možnosti za povečanje tlorisne površine. Med najlažjimi in najočitnejšimi je verjetno predelava podstrešja v bivalni prostor. Da se o tem prepričate sami, smo za vas zbrali pomembne točke, ki vas bodo natančno vodile in s katerimi se boste v prihodnosti lažje izognili neprijetnim presenečenjem.

Vsaka podrobnost šteje 

1. Če vaš dom prostorsko ne zadostuje več zaradi povečanega števila družinskih člankov ali zaradi tega, ker otroci, ki so prej bivali skupaj, zdaj potrebujejo svoje prostore, prodaja nepremičnine in nakup nove ni edina možnost. Ena alternativa je prenova podstrešja. Če se odločite za to, vam ni treba zapustiti svojega ljubljenega doma ali kraja, ni se vam treba posloviti od prijateljev in vašim otrokom ni treba zamenjati šole. 

2. Pustite si dovolj časa, da se pripravite na prenovo podstrešja. Za začetek se obrnite na lokalne oblasti, da izveste, kaj je dovoljeno in kaj ni. Prav tako se splača pridobiti nasvete in dodatne informacije izbranega arhitekta.  

3. Tudi če po zakonu ne potrebujete odobrenega gradbenega dovoljenja in sodelovanja arhitekta, se kljub temu posvetite z njim, če imate možnost. Arhitekt ima lahko poleg ponudbe različnih možnosti tudi stike s strokovnjaki, kot so geotehnologi, statiki in strokovnjaki za les, ki lahko zagotovijo točno oceno stanja vašega doma. To je prav tako pomembno, ker boste morda želeli vedeti, do kakšnih omejitev bi lahko prišlo pri predelavi podstrešja v bivalni prostor. Toda še pred tem ovrednotite domači prostor, da se odločite, ali se podstrešje lahko pretvori v bivalni prostor. Preglejte najosnovnejši seznam, ki vsebuje vprašanja, kot je »Ali je višina stropa vsaj 2 metra?«.  

4. Če poznate lokalno gradbeno zakonodajo ter ste ovrednotili stanje in lastnosti hiše, lahko svoje zamisli začnete uresničevati. Najlažji način za to je s pomočjo arhitekta, kar pogosto zahteva zakonodaja. V vsakem primeru izberite arhitekta, ki ima veliko izkušenj s predelavami podstrešja ter, kar je še pomembneje, je odprt za vaše zamisli in prisluhne vašim potrebam.

5. Ko so načrti dokončani, je treba opraviti oceno stroškov. To najlažje naredite tako, da od gradbenih izvajalcev pridobite predračune za vsako delo, ki je potrebno za izvedbo. Obrniti se morate na več kot enega gradbenega izvajalca. Predhodna ocena stroškov za izvedbo se lahko izračuna na podlagi povprečnega zneska pridobljenih predračunov.

6. Če ocena stroškov temelji na tržnih cenah in sovpada z vašimi finančnimi zmožnostmi, prosto nadaljujte s širitvijo. Toda izkušnje so pokazale, da med izvedbo pogosto pride do nepričakovanih del, kar skupne stroške zviša za do 20 %. Verjetnost dodatnih stroškov lahko zmanjšate z dobro pripravljenim in podrobnim načrtom izvedbe, kljub temu pa se zavedajte, da se nepričakovanim situacijam vseeno ne morete povsem izogniti.

7. Pri izvedbi sta na voljo dve možnosti. Prva je, da poiščete strokovnjake in z njimi sklenete pogodbe za vsako fazo dela. Očitna prednost tega je lahko nižja cena. Vendar to pomeni, da boste odgovorni za načrtovanje del in upravljanje zamud. Druga možnost je, da najamete splošnega izvajalca del. To je dražje, ampak vas razbremeni, saj vam svojega dragocenega časa ni treba namenjati izbiri strokovnjakov, načrtovanju del in, kar je verjetno še najtežje, upravljanju zamud.

8. Zveni kot kliše, toda vsak izvajalec gradbenih del in strokovnjak ima dve od naslednjih treh lastnosti: hitrost (izvedba del v najkrajšem možnem času), nizka cena, visoka kakovost.
Sami se morate odločiti, kaj od tega vam je najpomembnejše. Po našem mnenju je to zadnja značilnost (strokovne veščine). Predelava podstrešja v bivalni prostor je posebna vrsta gradnje, ki zahteva veliko izkušenj in strokovne veščine.

9. Postavitev – bodite kot dober šahist in načrtujte nekaj potez vnaprej. Pozneje vam bo lažje razporediti stene ali pohištvo, če zdaj namestite vrata, okna in luči ter električno omrežje tako, da bodo ustrezali prihodnjim potrebam. Upoštevajte tudi načrtovanje prostora za shranjevanje, kar je lahko v podstrešjih z poševnim stropom dokaj zapleteno.

10. Razmislite, kako boste dostopali do zgornjega prostora in pametno izberite stopnišče. Poskrbite, da vam ne bo treba prehoditi cele hiše, če boste morali v zgornji prostor. Ne ustvarite veliko nepotrebnih hodnikov in načrtujte priročno stopnišče. Pomislite na starejše ali mlajše člane svoje družine. Višina stopnice naj ne bi presegala 17 cm in naj bi se gibala bližje 16 cm, obenem pa ne pozabite na ograjo. 

11. Ko načrtujete točno lokacijo za vgradnjo strešnih oken, poskrbite, da je parapet dovolj visok. Prav tako upoštevajte, da morate skozi okno udobno gledati tako sede kot stoje. Če je spodnji okvir previsoko, lahko skozi okno vidite samo, če gledate navzgor, zaradi česar se počutite, kot da ste v luknji ali na dnu vodnjaka. Zgornji okvir prav tako ne sme biti prenizko, sicer bi lahko imeli samo pogled navzdol. Ko se odločate za velikost strešnega okna, izberite največje možno okno ali uporabite rešitev z več strešnimi okni, saj okna pozneje ne bo treba zamenjati, če bi se izkazalo, da je premajhno. 

12. Čeprav strešna okna prinašajo odlično svetlobo v podstrešne prostore, vnaprej načrtujte, kako boste nadzorovali vročino in svetlobo. Pozorno izberite ustrezna senčila za zaščito pred soncem, kot so zunanje rolete VELUX za okna, ki so lahko avtomatizirane in lahko delujejo na solarni ali električni pogon. Tako se lahko celo izognete uporabi klimatske naprave. Vendar upoštevajte, da za zaščito pred vročino ne poskrbijo notranja senčila, ampak samo zunanja. 

13. Pri urejanju osvetlitve uporabite nekaj trikov. Po eni strani je mogoče, da se zaradi nagnjenih strešnih površin izognete tradicionalni namestitvi osvetlitve na strop. Tako bi lahko uporabili konzole, pritrjene na steno, nagnjene, poglobljene luči in/ali skrito LED-razsvetljavo. Po drugi strani pa lahko izkoristite dnevno svetlobo s strešnimi okni, da pri tem sploh ne omenjamo, kako so notranja senčila dober način za nadzorovanje in zastiranje svetlobe. Le izkoristite posebne priložnosti, ki vam jih ponuja podstrešje. Tudi vidna lesena struktura podstrešja se na primer lahko uporabi za namestitev osvetlitve. 

14. Tipična lastnost podstrešij so nizki in poglobljeni prostori, za katere se najprej zdi, da jih ni mogoče izkoristiti. Uporabite jih kot prostor za shranjevanje, da bodo preostali prostor videti zračnejši. V notranjem prostoru ne prekrivajte strešne konstrukcije. Če leseni elementi konstrukcije ostanejo vidni, se v prostoru pričara posebno vzdušje ne glede na to, ali jih ohranite v prvotnem, naravnem stanju ali pa prepleskate. 

15. Prav tako morate skrbno načrtovati lokacijo kopalnice. V idealnih razmerah bi bila kopalnica nad obstoječimi kopalniškimi prostori v spodnjem nadstropju. Na ta način si lahko prihranite veliko rezalnih in tehničnih del. 

 Niste sami 

Se počutite, kot da je vseh teh informacij preveč? Nič hudega. Če potrebujete pomoč, se lahko obrnete na podjetje VELUX. Z več kot 80 leti izkušenj v prinašanju dnevne svetlobe in svežega zraka v domove smo razvili širok izbor izdelkov in dodatne opreme, ki ustrezajo vsaki potrebi. Če želite nadaljevati in si ogledati dodatne zamisli, kliknite spodnjo povezavo. 

Preberite več člankov

Rešitve strešnih oken VELUX prihajajo z dodatnimi prednostmi.

Preverite katere so to!

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.