Prenova podstrešja: energijska učinkovitost 

Energijska učinkovitost – zveni kot samo še en trendovski izraz, zaradi katerega bi zapravili več denarja, kajne? Kaj pa, če takega izraza, ki se pojavi v člankih, ne moremo enačiti s povprečno vsiljivo prodajo? Energijska učinkovitost je eden takšnih primerov. Energijska učinkovitost je nekaj, k čemur bi morali stremeti. Poglejmo, zakaj. 

Kaj sploh je energijska učinkovitost? 

Koncept energijske učinkovitosti je, da se za neko opravilo z istim rezultatom porabi manjša količina energije. Energijsko učinkoviti domovi porabijo manj energije za ogrevanje, hlajenje in uporabo gospodinjskih naprav. Z vidika potrošnika je to med najboljšimi in najučinkovitejši načini za zmanjšanje energijskih stroškov in ohranjanje udobne notranje klime, pa tudi za boj proti podnebnim spremembam. 

Izolacija stene

Pri prenovi je namestitev ali nadgradnja izolacije stene nedvomno glavna prioriteta. Izolacija stene ne preprečuje samo toplotnih izgub v domu pozimi, ampak pripomore tudi k preprečevanju segrevanja poleti. Stene so odgovorne za približno 15–20 % toplotnih izgub v domu.1 Posledično ima primerno izolirana hiša bolje uravnavano notranjo temperaturo. To tudi pomeni, da vam ni treba neprestano preverjati termostata. Tudi ko morate notranjo temperaturo uravnavati s klimatsko napravo ali ogrevanjem, bo to veliko lažje s pravilno izolacijo sten. Porabili boste manj energije, zato bodo računi nižji.  

Izolacija podstrešja 

Ali veste, kolikšen odstotek skupnih stroškov predstavljata ogrevanje in hlajenje? Bi ugibali? 30 odstotkov, morda 40? V resnici še več, in sicer 50–70 odstotkov.2 Izguba toplote pozimi in hladnega zraka poleti pomeni izgubljeno energijo. Izolacija podstrešja lahko s prilagajanjem energije, potrebne za uravnavanje temperature, resnično pripomore k nižjim energijskim stroškom. Kakšna je dobra izolacija podstrešja? To ni odvisno samo od izolacije stene, ampak mora biti hkrati tudi debelina izolacije strehe primerna, idealno vsaj XXX mm.  

Prezračevanje podstrešja

Podstrešni prezračevalni ventilatorji skrbijo za kroženje zraka na podstrešju. Notranji zrak izpihujejo iz podstrešja in ga nato nadomestijo s svežim zrakom od zunaj. Postopek izmenjave zraka ne pripomore samo k zmanjšanju vročine na podstrešju, ampak tudi k zmanjševanju ravni vlage. To je priročno tudi v vročih poletnih dneh, ko je temperatura na podstrešju višja od dejanske zunanje temperature. Dandanes so lahko zunanja senčila in rolete v veliko pomoč, saj pripomorejo k zmanjšanju uporabe klimatskih naprav in tako privarčujejo energijo. Pozimi strešno prezračevanje poteka na enak način, vendar ima drugačen namen. Ko se mrzel zrak, ki pride od zunaj, sreča s toplim zrakom znotraj, lahko nastane vlaga. Vlaga zviša možnosti za nastanek plesni in lahko povzroči druge nadležne težave.

Zamenjava okna

Energijsko učinkovita strešna okna znižujejo energijske stroške in zmanjšujejo ogljični odtis. Ena najbolj znanih možnosti so izdelki z dvoslojno ali troslojno zasteklitvijo, toda njihova cena se razlikuje glede na uporabljeni material in zasnovo. Ko govorimo o zamenjavi okna, obstaja ena možnost, s katero ne morete zgrešiti. To je podjetje VELUX z več kot 80 leti izkušenj. 

Energetsko ravnovesje je (v kurilni sezoni) s strešnimi okni na splošno boljše kot z običajnimi okni. Energetsko ravnovesje je pomemben izraz za opis značilnosti okna. To je stanje ravnovesja med izkoristkom sončne energije in toplotnimi izgubami. Strešna okna vam omogočajo, da v sončnih zimskih dneh privarčujete pri ogrevanju, saj sevanje sonca skozi steklo brezplačno segreje prostor.  

Strešna okna VELUX skrbijo za toplotno izolacijo, toplotni izkoristek in energijsko učinkovitost vašega podstrešja. S strešnimi okni lahko v prostor vstopi dvakrat več dnevne svetlobe kot z navpičnimi okni in trikrat več kot s frčado. Toda 40 % evropskih stanovanjskih hiš je bilo zgrajenih pred letom 1960, ko predpisov glede energijskih zahtev tako rekoč še ni bilo. Te stavbe je nujno treba prenoviti, da bodo energijsko učinkovite. 

Zmanjšanje porabe energije na mednarodni ravni

Izberite strešna okna VELUX za največje udobje, več dnevne svetlobe in podporo pri reševanju našega planeta. Raziskava je pokazala, da 40 % skupne porabe energije v Evropski uniji prinašajo stavbe.3 Zato ni presenetljivo, da imajo lahko okna in strešna okna velik vpliv na porabo energije stavb. 

Preberite več člankov

Rešitve strešnih oken VELUX prihajajo z dodatnimi prednostmi.

Preverite katere so to!

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.