Osvetlitev mansarde : naravno vzdušje 

Ste začeli opažati, da v hiši (ali sobi v zgornjem nadstropju ali stanovanju) ni dovolj svetlobe? Že pri vselitvi se vam je morda tako zdelo, vendar ker niste videli priložnosti za namestitev novih oken, ste obupali in nehali razmišljati o rešitvah. Ste prepričani, da ste pogledali vsepovsod? Ste morda pogledali gor? Dobesedno gor. Če namestite strešna okna, prostor ne bo samo odet v večjo količino dnevne svetlobe, ampak bo to prineslo tudi druge prednosti. Nadaljujte z branjem, da izveste, katere. 

Več dnevne svetlobe v vašem domu

Če je pomanjkanje zadostne količine svetlobe nekaj, zaradi česar razmišljate o selitvi drugam, kar pozabite na to. Tukaj ni več dileme. Čeprav na tem področju ni univerzalne rešitve, ki bi ustrezala vsem potrebam, je na voljo veliko zamisli, o katerih je vredno premisliti. Naj vam izdamo skrivnost – selitve ni med njimi.  

Pri spuščanju večje količine dnevne svetlobe v prostor je ključno, da razmislite, kam in kako dnevna svetloba vstopa ter kaj so možni vzroki, da se porazgubi. V večini primerov so primarni vir dnevne svetlobe okna, kar ni presenetljivo. Okna določajo »notranji igralni prostor«, odsevi pa so »igračke, s katerimi se lahko igrate«. 

Osvetlitev mansarde kot oblikovni element

Čeprav zavese v prostoru delujejo kot lep oblikovni element in dajejo pridih elegance, lahko v prostor vstopi več sonca, če jih odstranite. Če že govorimo o oblikovanju, pa so svetlejši prostori sami po sebi na nek način oblikovni element notranjosti. Vprašanje je, kako ustvariti svetlejše prostore. En odgovor je splošna uporaba barv, ki odbijajo veliko svetlobe in so bližje beli: svetle pastelne barve so dober primer takih barv. Toda tudi ogledala so lahko primerni elementi za zasnovo prostora. Ne glede na to, kateri predlog izberete, boste izkusili, kako svetloba doseže tudi najbolj oddaljene kotičke vašega doma.  

Z namestitvijo strešnih oken ali oken za ravno streho svojega bivalnega prostora ne boste samo izboljšali v smislu svetlosti, ampak vam bodo okna tudi odlično koristila. 

Naravna svetloba ima prednosti na mnogo načinov 

Dnevna svetloba vam ogreje srce, ne glede na to, kje ste – zunaj v sončnem parku ali notri, ko sedite v udobju svojega mansardnega prostora. Sončna svetloba poleg zviševanja ravni vitamina D spravlja ljudi tudi v dobro voljo, da sploh ne omenjamo njene neverjetne moči za preoblikovanje estetike prostora. Dnevna svetloba lahko arhitekturno oblikuje prostore tako, da poživi zasnovo. Sence in svetloba ustvarijo kontrast, ki vdahne življenje tudi najmanjšim kompozicijam. Zato spuščanje večje količine svetlobe v bivalni prostor ne bo pozitivno vplivalo samo na vaše počutje, ampak tudi na celotno vizualno podobo stanovanja ali hiše.  

Kdaj uporabiti umetno svetlobo? 

To je tehtno in smiselno vprašanje. Na kratko je to stvar okusa – do neke mere. Če pomislite, kakšno vzdušje naravna svetloba pričara v prvotno povprečnem podstrešnem prostoru v primerjavi z umetno razsvetljavo, je dokaj očitno, katero osvetlitev izbrati. Poleg estetike prav tako ne moremo mimo finančnih vidikov. Vsakič, ko se odločite za uporabo umetne svetlobe, se odločite proti uporabi naravne svetlobe, za kar lahko nedvomno rečemo, da ni ugodno niti za vaše zdravje niti vašo denarnico. Seveda je umetna svetloba neizogiben del našega življenja, splošno pravilo pa pravi, naj je ne zanemarjamo, ampak se raje izogibajmo njeni uporabi. Kadar le lahko, izberite raje naravno svetlobo. 

Osvetlitev mansarde kot naložba 

Namestitev strešnih oken bo zadovoljila vse potrebe. Poleg zagotavljanja naravne svetlobe na podstrešju je to tudi koristna naložba. Vse ugodnosti naravne svetlobe so dolgoročne: če boste v prihodnosti prodajali svoj dom, boste opazili, da je vaša naložba tudi na trgu cenjena.  

Strokovni viri za navdih 

Če ste se odločili za namestitev strešnih oken in želite nadaljevati v tej smeri, je podjetje VELUX prava rešitev za vas. Imamo več kot 80 let izkušenj v prinašanju dnevne svetlobe in svežega zraka v domove. Zahvaljujoč širokemu izboru izdelkov in dodatne opreme VELUX so vse osebne potrebe dobrodošle in vse rešitve narejene po meri. Svetloba, zdravje in energijska učinkovitost so ključne besede, ki so značilne za pristop podjetja VELUX in so po vsej verjetnosti skladne tudi z vašimi vrednotami. Če ste pripravljeni za nadaljevanje, vendar potrebujete še nekaj zamisli in predlogov, so lahko rešitve VELUX odličen vir navdiha, s katerimi lahko vsak načrt dopolnite z veliko dnevne svetlobe. 

Preberite več člankov

Rešitve strešnih oken VELUX prihajajo z dodatnimi prednostmi.

Preverite katere so to!

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.