Majhna prenova za energijsko učinkovit dom 

Poleg vidnih posledic podnebnih sprememb se moramo spoprijemati tudi z vrtoglavimi stroški, zato je varčevanje z energijo postala glavna skrb v gospodinjstvih. Energijska učinkovitost pomeni, da se za opravilo z istim rezultatom porabi manjša količina energije. Preberite naše nasvete o tem, kako ste lahko vedno energijsko učinkoviti.  

Varčujte z energijo, prihranite denar  

Za znižanje stroškov upravljanja vašega doma morate zmanjšati porabo energije ali optimizirati opremo v gospodinjstvu. Energijo in denar privarčujete na oba načina. Prav to je glavni razlog za nastanek tega članka: z vami želimo deliti nekaj trikov, s katerimi lahko raziščete, kako je lahko vaš dom energijsko učinkovitejši. 

Kaj je bistvo energijske učinkovitosti in varčevanja z energijo? 

Izraz »energijska učinkovitost« se nanaša na naprave, ki pripomorejo k nižji porabi energije. Pogosto se uporablja skupaj z izrazom »varčevanje z energijo«.  

Varčevanje z energijo opisuje dejanja, s katerimi porabljamo manj energije, da bi prihranili denar in hkrati zmanjšali negativni učinek na okolje. Varčevanje z energijo se navezuje na manjšo porabo plina, elektrike in drugih virov energije, ki jih kupujemo od oskrbovalnih podjetij. Viri našega planeta so namreč omejeni, poleg tega se trenutno spoprijemamo z energijsko krizo.  

Izboljšave doma za varčevanje z energijo  

Visoki računi še kar naprej prihajajo, čeprav se po najboljših močeh trudite, da bi varčevali z energijo. Se vam je to že kdaj zgodilo? Zmanjšali ste uporabo ogrevalnega sistema, izklopili luči, ko ste šli zdoma, okna imate zaprta in nastavljena temperatura sobe je normalna. Toda nič ne zaleže. Kaj je torej narobe? Zakaj še vedno plačujete visoke stroške? Resnična težava je večja od teh logičnih ukrepov. Zato raziščimo srčiko težave in poglejmo nekaj primerov varčevanja z energijo, o katerih ne govorimo pogosto. 

Povsod izolacija: stene, tla, strop, streha 

Ko gre za varčevanje z energijo, je od vseh rešitev na prvem mestu izolacija. Z izolacijo lahko ohranite prijetno temperaturo notri, peklensko vročino pa zunaj. To bo vodilo do pozitivnih sprememb v vašem splošnem počutju in nižjih ogrevalnih stroškov. Če želite izboljšati dom na tem področju, vedite, da niste sami. Lahko vam pomagajo strokovnjaki. Najprej zberite vse informacije o svoji zgradbi, kot sta letnica gradnje in energetska izkaznica, nato pa se posvetujte s strokovnjaki za izolacijo.

Zamenjava oken in strešnih oken

Če ste se prepričali, da izolacija ni edina težava, so naslednja na vrsti najverjetneje okna oz. strešna okna. Če je v hiši poleti prevroče in pozimi premrzlo, bodite pozorni na toplotno izolacijo oken in strešnih oken. Strešno okno lahko dobro funkcionira in zagotavlja koristi mnogo desetletij, če pa so vaša strešna okna že starejša, vam močno priporočamo, da se obrnete na izkušene strokovnjake podjetja VELUX. Zamenjava strešnega okna spada med manjše izboljšave doma, poteka skoraj brez prašenja in strokovnjaki, ki jih priporoča podjetje VELUX, so tukaj, da vam pomagajo od začetka do konca.  

Če izberete znamko VELUX, lahko najdete pravo rešitev za zamenjavo, narejeno lahko po vaši meri in s pomočjo priporočenih izvajalcev VELUX. Izberete lahko model, ki bo ustrezal vašim potrebam, ter nenazadnje privarčujete energijo in denar. To pa še ni vse – nova strešna okna ponujajo nove možnosti za vir svetlobe. Zakaj ne bi namestili še več strešnih oken? Če ste v dvomih, se za nasvet lahko vedno obrnete na priporočene strokovnjake podjetja VELUX. 

Streha v novi perspektivi: varnost, dnevna svetloba, svež zrak in energijska učinkovitost 

Zamenjava strešnih oken ali prenova podstrešja nasploh je cenovno dostopna rešitev, ko iščemo možnosti za varčevanje z energijo. Koristi nam prinaša v vseh letnih časih. Z notranjimi in zunanjimi senčili VELUX lahko pozimi zlahka ohranite toplo temperaturo notri, obenem pa ste zaščiteni pred vročimi poletnimi dnevi. Ali želite izvedeti, kaj še lahko naredite?  

Sončni zbiralniki in paneli 

Sončni paneli so odlična rešitev za varčevanje z energijo, toda zahtevajo veliko količino denarja v enem kosu. Dobra novica je, da vam ni treba izbirati med sončnimi paneli in strešnimi okni. S pametno zasnovo se namreč oboji lepo prilegajo v streho. 

Menjava ogrevalnega sistema  

To je seveda ena možnost – ogrevanje prostora, ki je energijsko učinkovito, je dobra naložba, vendar je najdražja in najbolj radikalna rešitev na našem seznamu.

To je naš seznam za varčevanje z energijo in energijsko učinkovitost. Kakor koli se boste odločili, je podjetje VELUX pravi naslov. Podjetje VELUX ne ponuja samo strešnih oken, ampak celotne komplete s pomembnimi podrobnostmi za varčevanje z energijo in tudi dodatno opremo, kot so notranja in zunanja senčila za popolno udobje v notranjosti. 

Preberite več člankov

Rešitve strešnih oken VELUX prihajajo z dodatnimi prednostmi.

Preverite katere so to!

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.