Kako urediti popolno dnevno sobo?  

Poživite svoj dom s prenovo dnevne sobe. Dnevna soba je osrednji prostor v večini domov: tukaj se sprostimo po dolgem dnevu ali družimo z gosti. Eden od načinov, na katerega lahko spremenite dnevno sobo, je namestitev strešnega okna.

Preoblikujte vašo dnevno sobo z veliko naravne svetlobe

Strešno okno lahko popolnoma spremeni videz in vzdušje dnevne sobe. Namestitev strešnega okna omogoči, da prostor napolnite z naravno dnevno svetlobo in ga tudi dobro prezračite. Nihče noče preživeti preveč časa v temnem prostoru, zato je dobra osvetlitev bistvenega pomena. 

Produktivno uporabite dnevno svetlobo

Dnevna svetloba je brezplačen naraven vir. Če želite dnevno svetlobo kar najbolje izkoristiti, morate poznati usmeritev svoje hiše, da boste lahko najbolje zajeli svetlobo, ko se sonce pomika po nebu. Vnos naravne svetlobe v dnevno sobo ima številne koristi, vključno z manjšo uporabo žarnic in boljšo notranjo klimo. 

Povežite zunanjost z dnevno sobo

Sodobno bivanje pomeni tudi vključevanje doma v naravno okolico. Pojavil se je splošen trend vnašanja več rastlin v dom, vendar pa vam ni treba ustvariti notranje džungle, da naravni svet pripeljete v svoj dom. Strešna okna lahko poskrbijo za vnos zunanjega sveta v bivalni prostor z več svežega zraka in dnevne svetlobe. 

Ustvarite zdravo okolje

Zdrava notranja klima v domu je ključnega pomena. To posebej velja za dnevno sobo, v kateri preživimo veliko časa z družino in prijatelji. 

Boljši zrak in prezračevanje

Ena glavnih prednosti vgradnje strešnega okna v dnevno sobo je možnost prezračevanja, ki jo omogoča. Dnevna soba je prostor, v katerem se ljudje zbirajo za namen druženja in sprostitve. S strešnim oknom omogočite boljše kroženje zraka v dnevni sobi, če pa ga vgradite višje, lahko obenem preprečite še hladen prepih.   

Povečajte količino naravne svetlobe

S strešnim oknom lahko v svoj dom vnesete veliko več dnevne svetlobe kot z navpičnimi okenskimi elementi. Raziskave kažejo, da strešna okna pri podobnih pogojih zagotovijo vsaj dvakrat toliko dnevne svetlobe kot navpična zasteklitev. Poleg zagotavljanja več dnevne svetlobe pa tudi znižajo tveganje za bleščanje.  

Optično povečajte velikost dnevne sobe

Svoje dnevne sobe morda ne morete povečati tako, da bi pridobili več talne površine, lahko pa uporabite strešna okna. Omogočajo, da v dnevno sobo vnesete več svetlobe in globine, kar ustvari iluzijo večjega prostora.  

Ustvarite naravno vzdušje s strešnim oknom

Strešna okna lahko v dnevno sobo vnesejo naravno dnevno svetlobo. Poleg vseh prednosti, ki jih prinaša vnos dnevne svetlobe v vaš dom, boste pridobili tudi boljše prezračevanje in kroženje zraka ter varnost zaradi višje namestitve strešnih oken.  

Vključite naravno okolje s strešnimi okni

Ko uporabite strešna okna, lahko v hišo na naraven način vnesete tudi njeno okolico. Velika okna bodo delovala kot platno za naravo in lahko boste sledili spremembam tako letnih časov kot tudi svetlobe čez dan. 

Uporabite svoj kompas

Če ste že ustvarili načrt za prenovo dnevne sobe in se trenutno odločate, kam namestiti strešna okna, premislite o usmeritvi prostora. Tako boste lahko vnesli čim več dnevne svetlobe. 

  1. Sever: Za dnevno sobo na severni strani izberite toplejše odtenke in strešno okno, da vnesete več dnevne svetlobe. 

  2. Vzhod: Z namestitvijo strešnega okna na vzhodno stran lahko ujamete jutranje sonce. Stene lahko pobarvate v nežen odtenek zelene, da bo prostor videti nežnejši in bolj vabljiv.  

  3. Zahod: Strešno okno na zahodni strani bo temnejše kot na drugih straneh. Za prijeten občutek prepleskajte stene z zemeljskimi odtenki.  

  4. Jug: Če je vaš prostor obrnjen na južno stran, bo najbolj osončen prostor v hiši. Za te prostore izberite nežnejše odtenke, kot je zelena, siva ali svetli odtenki modre, da omilite svetlost. 

Naravna svetloba pripomore k uravnavanju cirkadianega ritma (naš spalni cikel), tako da bo vaš spanec bolj krepčilen, vaš dan pa produktivnejši. Sonce stimulira telo, da proizvaja melatonin, in s tem uravnava ritem dneva in noči.

Kako načrtovati preobrazbo dnevne sobe?

Če sanjate o prenovi dnevne sobe, boste potrebovali podroben načrt. Dnevna soba mora imeti prijetno vzdušje. Tukaj je nekaj stvari, ki jih upoštevajte pri prenovi:  

  • Čemu je namenjena dnevna soba?

  • Kje je središče/ osrednje mesto v dnevni sobi? 

  • Kakšna je barvna paleta preostale hiše? 

  • Kakšen je vaš proračun? 

Povežite kuhinjo in dnevno sobo

Če želite, da bi bila vaša dnevna soba videti večja, in želite povezati več prostorov, je odprt prostor, ki združuje kuhinjo in dnevno sobo, odlična rešitev za vas. Z odprto in združeno postavitvijo lahko kuhate in hkrati uživate v družbi družinskih članov ali gostov. Ko se odločite za združitev dveh prostorov, morate premisliti tudi o prezračevanju in svetlobi. Pred začetkom prenove temeljito raziščite svoje možnosti.   

Strešno okno lahko povsem spremeni videz dnevne sobe in vzdušje v njej. 

Povezani članki

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.