Kako lahko sami prenovite podstrešje?

Ali razmišljate o prenovi podstrešja? In sicer, da bi ga prenovili sami? Lastna izvedba nekaterih korakov pri predelavi celotnega podstrešja ali le njegovi prenovi zveni kot dobra ideja, in zares tudi je. Prinaša številne prednosti – ena od teh je, da sebi in družini dokažete, kako spretni ste. 

Ne bojte se, samo pogumno naprej 

Med prenovo doma (ali le podstrešja) lahko naletite na pričakovane ali nepričakovane ovire, ki jih je včasih s finančnega, fizičnega ali celo psihičnega vidika težko premostiti. Hudo nam je, ko se bliža skrajni rok, delo pa še zdaleč ni končano. Prav tako je težko sprejeti, da se naše začetne ambicije glede kakovosti ne skladajo s končnim rezultatom. Če želite, da bo projekt izpolnil vaša pričakovanja, morate razlikovati med dvema skupinama izboljšav.  

Prva skupina vključuje opravila, za katera ni potrebno strokovno znanje, ampak jih z zadostno mero volje in malo raziskovanja lahko opravite sami. Za začetek lastne prenove ali predelave podstrešja smo zbrali vrsto korakov, ki jim lahko sledite sami, ne da bi najeli izvajalce.  

Morate se znebiti starih stvari, da lahko ustvarite nekaj novega

Prvi korak do tega je rušenje. Zveni grozno, kajne? Toda to je ključna faza priprave, preden ustvarite kaj novega (tudi najlepše rože ovenijo, da lahko pozneje naprej cvetijo). 

Zanimivo je, da se je že na samo fazo priprave treba pripraviti. Poiščite si oblačila, ki se lahko umažejo, in najprej odstranite tapete, če jih imate. Odstranite jih s strgalom ali ročno, pri čemer jih najprej namočite z vodo ali posebno tekočino za odstranjevanje tapet. Ni enotnega načina za odstranjevanje različnih talnih oblog, toda zagotovo bosta med postopkom prišla prav kladivo in dleto. Čiščenje po vsakem koraku je ključnega pomena, da med pomikanjem po hiši ne boste pustili madežev. Izredno pomembno je, da nosite zaščitno opremo, kadar koli je to potrebno. Prav tako bodite pozorni na razne nevarnosti posameznega opravila. Ko z različnih površin na primer odstranjujete odvečne sloje z brusnim papirjem, nastaja prah, ki ga ne smete vdihniti. Brušenje pa ni samo uporabno za odstranjevanje odvečnih plasti, ampak je tudi pravilni način za pripravo površin na barvanje.  

Prostor ste torej »izpraznili« in končali brušenje. Zdaj ste pripravljeni, da začnete lastno prenovo podstrešja. 

Suhomontaža

Suhomontaža na podstrešju je lahko pravi izziv, če se je lotite sami, vendar se splača izuriti na tem področju, saj je namestitev plošč koristna iz več razlogov. Ne samo, da je lažje in hitreje, kot če bi poklicali mojstra, da opravi zidarska dela, ampak je na koncu tudi vseh gradbenih odpadkov relativno malo. Prav tako sta priročni fleksibilnost in lahkost materiala, ki ju ta rešitev omogoča, kot tudi to, da je suhomontažni sistem lažje uporabiti pod strehami z nagibom. Poleg tega se lahko električna napeljava pri suhi montaži preprosto spelje za stenami. Mavčne plošče so primerne tako za pregradne kot zunanje stene. Dobro jih je namestiti za prekrivanje ukrivljenih ali nezaželenih delov stene. Mavčne plošče so tudi dobra rešitev za strop. Obešeni strop je namreč odlična izbira, če je višina stropa previsoka ali če želite imeti dodaten oblikovni element in posebno osvetlitev. 

Pleskanje

Pri pleskanju je na prvem mestu vaša domišljija. Upoštevajte, da vam za pleskanje določenega območja ni treba uporabiti samo ene barve.  

Preden pa se lotite pleskanja, morate določiti, katera orodja boste uporabili, in približno oceniti, koliko barve boste potrebovali. Nato kupite 10 % več barve od ocenjene količine. Preden se dokončno odločite za eno barvo, kupite vzorec, ki ga lahko preizkusite. Tako vam ne bo treba zavreči vseh barv, če se barva, ki ste si jo zamislili, ne prilega želenemu območju. Prav tako razmislite, katere specifične barve se ujemajo z določenim prostorom – če izberete na primer svetle barve za nagnjene stene, je to vedno dobra ideja. 

Laminatna talna obloga 

Polaganje laminata je del prenove, ki ga dandanes mnogi ljudje opravijo sami. To je postalo priljubljeno, ker je preprosto. Ne čakajte, da vam obrtnik vrne klic, lahko kar sami položite talno oblogo, če zaupate v svoje ročne sposobnosti. Pri postopku je nekaj korakov, ki niso tako očitni (kot sta rezanje obloge in merjenje območja), zato zanje priporočamo, da jih skrbno raziščete ali prosite za pomoč.   

Opravila, ki jih ne morete izvesti sami

V drugo skupino so vključena opravila, ki jih pri predelavi ali prenovi podstrešja načeloma ne morete izvesti sami in za katera potrebujete strokovnjake: to so električna in vodovodna dela ter dela na ogrevalnih sistemih in oknih. To pa zato, ker je zelo verjetno, da bi naredili več škode kot koristi, če bi se jih lotili sami. Če načrtujete obsežno prenovo, imate priložnost, da svoje prostore resnično popestrite in vanje spustite več svetlobe.

Če razmišljate o gradnji na podstrešju v okviru predelave samega podstrešja ali o prenovi starejšega podstrešnega prostora, morate vedno načrtovati vnaprej. Čeprav je nakup novih strešnih oken dober način, da podstrešje prikažete v popolnoma novi luči, morate namestitev načrtovati že ob začetku prenove. Tako si boste prihranili nevšečnosti, povezane z madeži, ki nastanejo na sveže prepleskanih stenah ali urejenih talnih oblogah.

Vendar pa se morate zavedati, da zamenjava ali namestitev strešnih oken ni nekaj, kar lahko opravite sami, ampak morajo to izvesti strokovnjaki. Koga mislimo s tem? Strokovnjake za strešna okna v podjetju VELUX. Imamo več kot 80 let izkušenj na področju preoblikovanja prostorov ter prinašanja dnevne svetlobe in svežega zraka v domove. Poleg široke palete izdelkov in dodatne opreme imamo tudi priporočene izvajalce, ki so se pripravljeni soočiti z vsakim projektom prenove. 

Želite videti nekaj primerov? 

Kako naj si opravila sledijo po vrsti?

Vrstni red prenovitvenih del je izredno pomemben. Nikar ne začnite z obsežnim pleskarskim delom in šele nato menjajte strešna okna. Postopek mora potekati ravno obratno. Za kakšno koli prenovo se odločite, poskrbite za pravilni vrstni red opravil.   

Preberite več člankov

Rešitve strešnih oken VELUX prihajajo z dodatnimi prednostmi.

Preverite katere so to!

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.