Kako izboljšati kakovost zraka v zaprtih prostorih? 

Do 90 odstotkov časa preživimo v zaprtih prostorih. Veliko slišimo o onesnaževanju okolja in naraščajoči ravni CO2 v zunanjem okolju. Toda ali ste kdaj pomislili na kakovost zraka v lastnem domu? Kakovost zraka v zaprtem prostoru ima znaten učinek na naše zdravje. Povprečen človek vdihne in izdihne približno 10.000 litrov zraka na dan, od tega je večina zraka v njegovem domu. To je veliko zraka! Verjamemo, da so strešna okna lahko estetski element za prav vsak dom in zagotavljajo veliko naravne svetlobe. Poleg tega pa omogočajo boljšo notranjo klimo, ki bo pozitivno delovala na vaše zdravje. 

3 stvari, ki jih morate vedeti o notranji klimi

Učinek dimnika

Učinek dimnika je pomikanje vročega zraka v zaprtih prostorih iz spodnjega v višje nadstropje. Pozimi hladen zrak vstopi v najnižje nadstropje in se z dvigom temperature dviga, nato pa izstopi skozi podstrešje ali najvišje nadstropje. Zrak izstopa skozi majhne razpoke in reže v stavbi. Ta izhod zraka lahko poleg morebitnih prepihov v objektu opazite tudi pri stroških. Običajen dom izgubi do 40 % porabljene energije. To pa ni vse, saj v vaš dom pri tem vstopijo onesnaževala, ki znižajo kakovost zraka. 

Vlaga

Pomembno je, da v svojem domu ohranjate ustrezno raven vlage. Pozimi je idealna raven vlage 30–40 %, poleti pa 50–60 %. Zaradi suhega zraka imate lahko tudi izsušene ustnice. Prav tako lahko povzroča statično elektriko v laseh in na oblačilih. Poleti je vlažen zrak lahko problematičen za astmatike in ljudi z alergijami, predvsem zaradi povečanega števila pršic. Poznavanje ravni vlage v hiši je dobro izhodišče za izboljšanje notranje klime. Z izogibanjem visokim ravnem vlažnosti boste poskrbeli za boljše notranje okolje. 

Kakovost zraka v zaprtih prostorih 

Dobro kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko opredelimo kot zrak brez onesnaževal, ki povzročajo draženje, nelagodje ali slabo počutje stanovalcev. Dobra kakovost zraka v zaprtih prostorih ima na nas zelo velik vpliv, saj lahko visoka kakovost zraka v notranjosti izboljša duševno počutje.  

Več o kakovosti zraka si oglejte v naši raziskavi. 

Strešna okna bodo izboljšala vašo notranjo klimo

Boljša kakovost zraka 

Za najučinkovitejšo uporabo strešnih oken pri zagotavljanju dobre notranje klime lahko dodate sistem VELUX ACTIVE with NETATMO, ki se poveže z elektrificiranimi strešnimi okni ali strešnimi okni na solarni pogon VELUX. Sistem samodejno spremlja kakovost zraka in temperaturo, da vaša notranja klima ostane sveža. Gre za prezračevalni sistem na podlagi senzorjev, ki spremlja raven CO2. Elektrificirana strešna okna ali strešna okna na solarni pogon VELUX imajo vgrajene tudi dežne senzorje, ki ob dežju samodejno zaprejo strešna okna. 

Prezračevanje

Najbolj neposreden način, da se znebite škodljivih snovi v zraku v zaprtih prostorih, je prezračevanje: z odpiranjem oken lahko hitro razrešite veliko nevšečnosti. Prezračevanje omogoča, da se znebite odvečne vlage. Preprečuje strukturne poškodbe, ki nastanejo zaradi kondenzacije, plesni in napak pri gradnji, ter pripomore k preprečevanju dihalnih bolezni, do katerih lahko pride zaradi teh težav. Pogosto prezračevanje je ključnega pomena za zagotavljanje zdravega notranjega okolja. Vgradnja strešnega okna, ki se samodejno odpira in zapira, je preprost način, da zagotovite ustrezno prezračevanje za zdravo notranjo klimo.  

Prednosti svežega zraka v domu za zdravje

Udobje:  Svež zrak je preprosto prijeten. Ko vstopite v prostor, ga lahko takoj zaznate. 

Zdravje: Vdihavanje zraka slabe kakovosti v zaprtih prostorih lahko negativno vpliva na zdravje. Pršice dobro uspevajo v vlažnem okolju. Z dobro kakovostjo zraka v zaprtih prostorih lahko zmanjšate tveganje za alergije in astmo. 

Storilnost: Visoka kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko izboljša splošno počutje. Prav tako lahko izboljša vašo koncentracijo. Če delate od doma, ne pozabite na pogosto zračenje čez dan. 

Povprečen človek vdihne in izdihne približno 10.000 litrov zraka na dan, od tega je večina zraka v njegovem domu. To je veliko zraka!

Povezani članki

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.