Kako izbrati strešno okno za mansardo, polno dnevne svetlobe? 

Ali sanjate o tem, da bi svoje neizkoriščeno prašno podstrešje spremenili v živahen in osvetljen prostor, poln dnevne svetlobe? Preberite več o vseh tipih strešnih oken in spoznajte, kako poteka predelava podstrešja. 

Nakup strešnih oken ne pomeni samo več naravne svetlobe in boljše prezračevanje, ampak je to tudi pot do boljše izolacije in višje vrednosti nepremičnine. Rešitev s strešnim oknom spremeni vsak prostor v vaš najljubši kotiček.  

Začnimo lepo po vrsti: podjetje VELUX zagotavlja več rešitev, ki bodo izoblikovale vašo celotno izkušnjo s strešnimi okni. Od elektrificiranih strešnih oken do notranjih senčil, izdelanih iz recikliranih materialov – podjetje VELUX ima vse. Strešna okna imajo običajno dolgoletno življenjsko dobo, zato je bolje, da vse ustrezno načrtujete. Izmerite raje dvakrat, da bo rezanje potrebno samo enkrat. Sledite našemu vodniku in skupaj raziščimo vaše možnosti za ustvarjanje karseda prijetnega prostora. 

V tem članku se ne boste seznanili samo s strešnimi okni, ampak tudi z vso dodatno opremo, ki je nepogrešljiva za največje udobje. Pri tem gre za tri dodatne ključne skupine izdelkov, ki pripomorejo k zaščiti pred vročino, prilagajanju svetlobe v prostoru ter preprečevanju vstopa žuželkam in komarjem. 

Strešna okna z ročnim ali elektrificiranim upravljanjem 

Strešna okna lahko odpirate na dva načina: ročno ali električno. Medtem ko so strešna okna z ročnim upravljanjem dobra rešitev za vsakodnevno uporabo, so okna z električnim upravljanjem priporočena, ko je dostop do okna otežen, starejšim, ljudem, ki živijo s starejšimi, ob gradnji pametnega doma ali če želite na splošno izboljšati udobje svojega doma. Samo predstavljate si prilagajanje dnevne svetlobe in svežega zraka iz udobja lastnega kavča. 

Možnosti strešnih oken 

Ko izbirate strešna okna za svojo mansardo, se lahko odločite za okna z zgornjim ali spodnjim odpiranjem. Ročaji na zgornjem delu so pogostejša izbira, ročaje na spodnjem delu pa priporočamo, če imate visok kolenčni zid. Obe možnosti VELUX skrbno upoštevata ergonomijo in ju s sredinsko vpetimi strešnimi okni dobite za isto ceno. Okna z zgornjim odpiranjem lahko pozneje motorizirate, kot vam ustreza. Predstavljajte si, da lahko upravljate strešna okna in zunanja senčila prek aplikacije v svojem telefonu.  

Če je strešno okno nameščeno na nizki višini (90–120 cm od površine tal), izberite sredinsko vpeta strešna okna z ročajem na zgornjem delu. Ker je ročaj zgoraj, lahko pod oknom postavite pohištvo. Če imate okna na višini 80–100 cm, lahko uživate v pogledu ven, tudi ko sedite – tako kot pri navpičnih okenskih elementih. 

Če je spodnji okvir strešnega okna od tal oddaljen med 130 in 150 cm, izberite sredinsko vpeto strešno okno z ročajem na spodnjem delu. V tem primeru ne priporočamo postavljanja pohištva pod okno. Ker je zgornji del okna običajno zunaj dosega, lahko zunanja senčila za zaščito pred vročino udobno upravljate z rešitvami na solarni ali električni pogon. 

Če je spodnji okvir strešnega okna od tal oddaljen med 90 in 120 cm, je optimalna izbira zgoraj vpeto strešno okno. Ko ga odprete, boste zagledali širni panoramski razgled. Okno se odpira in zapira z ročajem na spodnjem delu.   

Načrtujte svoje podstrešje.

Les ali poliuretan 

Tako les kot poliuretan sta standardna materiala za strešna okna in veljata kot optimalna elementa za podstrešja. Zanju je potrebno le malo ali nič vzdrževanja. Rešitev iz klasičnega lesa se prilega vsakemu domu. Različico iz lesa z obdelavo iz brezbarvnega laka priporočamo za tradicionalno notranjost (lahko jo prepleskate v poljubno barvo), bela različica s poliuretansko obdelavo brez vzdrževanja pa se bolje prilega sodobnim ali minimalističnim slogom.  

Različice VELUX z belo poliuretansko obdelavo, ki ne potrebujejo vzdrževanja, so zanesljiva strešna okna, odporna na vlago in brez vidnih spojev. Zaradi učinkovitosti in čistega videza je poliuretanska obdelava priporočljiva za prostore z veliko vlage, kot so kopalnice in kuhinje, območja zunaj dosega ali pisarne in delovna mesta. Vsa okna imajo zelo dolgo življenjsko dobo in vas bodo osrečevala še mnogo let.  

Strešna okna z dvojno ali trojno zasteklitvijo 

Več kot je slojev, boljša je izolacija: strešna okna s trojno zasteklitvijo zagotavljajo boljšo zvočno in toplotno izolacijo v primerjavi z dvoslojno različico. Upoštevajte, da z boljšo izolacijo prihranite denar.  

Pred odločitvijo razmislite, katera od naslednjih možnosti bo najbolje ustrezala vašemu podstrešju.  

Pogovorimo se o možnostih zasteklitve. 

Steklo 61 je izdelano z namenom varčevanja z energijo. To je troslojno steklo z visokokakovostno toplotno izolacijo po dostopni ceni. Preprečuje toplotne izgube in učinkovito ščiti pred hrupom na cesti. 

Možnost s steklom 64 je namenjena varčevanju z energijo in udobju. Zasteklitev ima odlično toplotno izolacijo in bolje zmanjšuje hrup (tudi hrup dežja). Zunanje steklo okna je prevlečeno s premazom, preprostim za čiščenje, zato je za zunanje steklo potrebno manj čiščenja. 

Steklo 68 je izdelano za boljše udobje. To je troslojno steklo, ki nudi vse standardne vrhunske funkcije VELUX in je energijsko učinkovitejše. Steklo zmanjša občutek hladu, ki ga pozimi lahko oddaja okno. 

Steklo 66 je izdelano za dobro počutje. To troslojno steklo zmanjša občutek hladu in blokira zunanji hrup, tako da vam bo toplo in se boste počutili sproščeno. Čiščenje je preprosto in premazi za preprečevanje rosenja zagotavljajo jasnejši, nemoten pogled. 

Steklo 62 je izdelano za udobje in zmanjšanje hrupa. Okno s trojno zasteklitvijo zagotavlja zvočno izolacijo do 42 dB, skupaj z izjemno toplotno izolacijo. To je odlična rešitev za domove, ki potrebujejo dodatno zaščito pred zunanjim hrupom in hladnejšim vremenom. 

Steklo 70 je izdelano za udobje. To je dvoslojno steklo, ki zagotavlja veliko udobja z vsemi standardnimi funkcijami, vključno z dušenjem hrupa dežja, laminiranim varnostnim steklom, zaščito pred UV-žarki in izjemno trdnim kaljenim steklom. 

Notranja in zunanja senčila 

Za svoje novo strešno okno VELUX imate na voljo veliko dodatne opreme. Širok izbor notranjih senčil zagotavlja številne barve po navdihu narave, senčila pa so uporabna za zastiranje sončne svetlobe in optimalno zatemnitev za popoldanski počitek. Zunanja senčila so zasnovana, da mansardo zaščitijo pred poletno pripeko ali da pozimi ohranijo toploto v notranjosti. Notranja in zunanja senčila so na voljo tudi z električnim in solarnim upravljanjem.  

Enojno strešno okno ali kombinacija strešnih oken 

Med prenovo vaše mansarde boste lahko namestili več strešnih oken, ne samo enega. S to izbiro boste pridobili še več sončne svetlobe, kar bo izboljšalo počutje in zdravje, prav tako boste lahko uživali v občutku večjega prostora, kot dejansko je. Poleg tega lahko od izkušenih strokovnjakov podjetja VELUX izveste več o strešnih balkonih in terasah, ki jih zlahka zgradite. Se želite pogovoriti z njimi? 

Preberite več člankov

Rešitve strešnih oken VELUX prihajajo z dodatnimi prednostmi.

Preverite katere so to!

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.